Fler italienare dricker vin, men mindre ofta

Vi har skrivit om det tidigare. Internationella undersökningar har alltid visat att i de stora vinländerna som Italien och Spanien, så dricker inte medborgarna lika mycket vin som man skulle kunna tro. Och siffror hit och dit har florerat och jag har fått en hel del kommentarer om just en nyhet från några veckor sedan Topp 10 länder med högst alkoholkonsumtion.  Men nu en uppdatering och förtydligande:

I Italien dricker man 43 liter vin per person/år 2021 (Statista.com)

I Spanien dricker man 23,9 liter vin per person/år 2020 och jämfört med Portugal 51,9 liter per person/år (Expatica.com)

I Sverige räknar vi tydligen inte vinlitrar och mycket av statistiken är mer hysch pysch snarare än relevant. Men Expressens Allt om Vin skriver att varje svensk drack 8,5 liter ren alkohol under 2019. Räknat i just vin blir det alltså drygt 90 flaskor (75 cl) per person och år. (Expressen.se/allt-om-vin/)

Detta är bara en jämförelse. Nu till Italiens konsumtionsökning av vin.  

Enligt en studie som den italienska vinunionen UIV (Unione Italiana Vini) rapporterat om ang året 2021, har nu antalet vinkonsumenter för första gången i landet har ökat till nästan 30 miljoner, vilket motsvarar 55 % av befolkningen.

Antalet vindrickare har alltså ökat under en 10-års period men antalet dagliga vinkonsumenter har minskat med 16,8 % under det senaste decenniet. Andelen som dricker mer än en halv liter om dagen har minskat markant, med 31,3 %.

Som i nästan alla länder så har antalet den yngre åldersgruppen 18-34 år och även i åldrarna 35-44-åringar minskat sin konsumtion. För äldre åldersgrupper visar siffrorna på en ökning på 19,3 % av över 65 år.

Regionalt i Italien

  • I Umbrien dricker man mest vin – 62% av regionens befolkning
  • Marche – 60 %
  • Veneto, Emilia-Romagna och Valle d’Aosta – 59 %

Italienska UIV:s ordförande Lamberto Frescobaldi tycker att förhållandet till vin har utvecklats. ”Vin har en kulturell status i Italien. Det är inte bara vinet i sig som är intressant utan även, regionen, vingården, berättelserna kring det, det sociala sammanhanget – det är ett förhållningssätt som inte har med att bli full att göra.”

Men idén om att dricka måttfullt har fått allt mer uppmärksamhet inom EU genom olika lagförslag (och kraftig kritik från de vinproducerande medlemsländerna!) då EU i en högre grad behandlar vin som en hälsorisk jämförbar med tobak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.