Världens mest älskade doft?

dam doftar

Ny forskning från Karolinska Institutet i Sverige och University of Oxford, har avslöjat att den mest älskade doften i världen är aromer som de flesta av oss vinälskare kan upptäcka i vårt vin.

235 personer från nio olika kulturer över hela världen testades med 10 dofter som valts ut för att representera alla olika dofter som finns i världen. Det visar sig att kulturell bakgrund – från stadsområden i Mexiko till isolerade jordbrukssamhällen i Sydamerika – inte påverkar folks individuella reaktioner på doft, om man nu skulle tro det.

Studien ville undersöka om människor runt om i världen har samma doftuppfattning och gillar samma typer av dofter eller om detta är något som är kulturellt betingat.

“Eftersom dessa grupper lever i så olikartade miljöer, som regnskog, kust, berg och stad, fångar vi många olika typer av “luktupplevelser”, säger Dr Artin Arshamian på Karolinska Institutet.

De 10 dofterna bestod bland annat av vanilj och lavendel (dofterna som vann), men man fick också dofta på kemikalier, svettiga fötter, svamp och rutten fisk.

De 5 mest omtyckta dofterna i preferensordning var

  1. vanilj
  2. persikor
  3. lavendel
  4. kryddnejlika
  5. rosor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.