Kasserade matsvampar blir bra veganskt öl

Hem » Nyheter » Kasserade matsvampar blir bra veganskt öl

Då konsumenter idag allt mer letar efter veganska och växtbaserade alternativ i öl och vin, så vill också fler livsmedels- och dryckesproducenter också skapa rena och naturliga västbaserade produkter för att hålla jämna steg med konsumenters önskemål.

Ny forskning visar nu att matsvampar, som till exempel champinjoner och annat, kan användas för bra och effektiv filtrering när man tillverkar veganskt öl. Särskilt inom produktionen av öl använder man många animaliska och syntetiska ingredienser. Vanligt är att använda djurbaserade ingredienser för bland annat filtrering av alkoholprodukter som enzymer från magen hos grisar eller kitin från kräftdjursskal eller karmin från insekter.

Två företag, start-upen Chinova Bioworks och Collège Communautaire du Nouveau Brunswick (CCNB) tycker att det finns fördelar med växtbaserade ingredienser. Nu provar man genom att använda avfall av matsvampar, så kallad svampfiberteknologi, i filtreringsprocessen. Tillverkningen går dessutom cirka 8 gånger snabbare och gör att ölen håller längre.

De två företagen tillverkar i övrigt tillsammans naturliga ingredienser för att tillverka mat och dryck som är fria från GMO och animaliska produkter som fisksimblåsor, gelatin, glycerin eller kasein som är medel som vanligtvis används i produktionen alkoholhaltiga drycker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.