Vilket land kommer ditt ekologiska vin ifrån?

Hem » Nyheter » Vilket land kommer ditt ekologiska vin ifrån?
Distribution per vinland ekologiska vinproducenter 2019 foto: OIV

Den totala globala ekologiska vingårdsarealen är uppskattad till 454 000 hektar, vilket motsvarar 6,2% av världens vinareal. Samtidigt minskade den icke-ekologiska vingårdsarealen med i genomsnitt 0,4% per år under samma period.

Enligt en helt ny internationell OIV-rapport (The International Organisation of Vine and Wine) har antalet vingårdar som går över från traditionell till ekologisk odling ökat markant med i genomsnitt 13% per år under perioden 2005–2019, även om totalen på det stora hela fortfarande är relativt liten. Men ökningen är konstant och gäller globalt certifierade ekologiska vingårdsområden som odlar vindruvor i 63 länder och på alla kontinenter som var involverade i ekologisk vinodling 2019.

Detta scenario kan till stor del förklaras av samhällsfrågor, särskilt i förhållande till konsumenthälsa och miljöskydd, menar OIV. Man noterar också att Spanien, Frankrike och Italien tillsammans står för 75% av jordens ekologiska vingårdsyta, därefter följer USA med 4%, Turkiet med 3%, Tyskland med 2%, Österrike, Grekland och Argentina med 1% vardera.

Och vad innebär då termen ekologisk? OIV definierar ekologisk vinodling så här >

Att man 

  • långsiktigt försöker behålla jordens bördiga områden
  • ökar den biologiska mångfalden och skyddet av naturresurser
  • främjar användningen av ekologiska processer och cykler
  • minimerar eller helt eliminerar externa ingrepp som kemiska besåritning etc.
  • använder ekologiska produkter så långt det går i odling och produktion
  • utesluter genetiskt modifierade organismer

Detta är en sammanfattning och är du intresserad av att läsa OIV:s artikel, så finns den på länken här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.