Frankrike upprörda över rysk ”Champagne”

Hem » Nyheter » Frankrike upprörda över rysk ”Champagne”

Ryssland har instiftat en ny vinlag som säger att alla internationellt producerade mousserande viner inklusive Champagne måste märkas som ”mousserande vin” på vinetiketten om den ska säljas i Ryssland. Alltså: endast ryska producenter av mousserande viner får använda ordet ’Champagne’. Detta innebar att de franska champagneproducenterna måste anpassa sina vinetiketter för att passa denna nya regel om de vill sälja sina viner i Ryssland.   

Franska champagneproducenter tycker givetvis att det är upprörande, för att inte säga skandalöst, att beröva Champagne-producenterna rätten att använda sitt namn.

”Detta är ju vårt gemensamma arv” menar förespråkare för den franska kommittén ICCW, Interprofessional Committee for Champagne Wine som representerar vinregionen Champagne som med ett skyddat namn i fler än 120 länder. Inte ens i Frankrike får mousserande viner använda det ursprungsskyddade namnet ’Champagne’ om druvorna inte odlats och vinifieringen inte skett i regionen Champagne.

Men detta är egentligen ingen ny diskussion. Den har pågått mellan Ryssland och Frankrike i 20 år men det är först nu som saken drivits till sin spets. Frankrikes ministerium för jordbruk och livsmedel beklagade att den nya ryska lagen ifrågasätter mer än tjugo års bilaterala diskussioner mellan Frankrike och Ryssland om skydd av ursprungsbeteckningar.

Ryssland påstår att i vissa länder kallar deras mousserande viner för Champagne. ”Det är vi som är Champagne, inte Frankrike” sa man nyligen officiellt i rysk media.

De franska företrädarna markerar i sitt svar till Ryssland: ”Frankrikes position är mycket tydlig. Ordet ’Champagne’ tillhör den vackra regioner i Frankrike där Champagne produceras”.

Frågor och svar


Vilka är fördelarna med att dricka champagne?

Champagne är en dryck som har en karaktäristisk smak och doft. Det är också en dryck som har vissa fördelar, vilket vi kommer att redogöra för här.
Fördelarna med att dricka champagne är många. Bland annat så kan det vara gott för hjärtat, vilket kan vara anledningen till att det ofta serveras i samband med lyckliga tillfällen. Dessutom så är champagne god för magen, eftersom det innehåller bakterier som kan motverka hälsoproblem.

Vad är ett bra sätt att dricka champagne?

Det finns olika sätt att dricka champagne. Det viktigaste är att man har något att dricka champagne ur. Det kan vara en flaska, ett glas eller en champagnekork.
Ett bra sätt att dricka champagne är att ta en liten klunk direkt ur flaskan. Detta gör man om man vill prova på smaken och inte försöka fånga upp alla bubblor som kommer upp utefter flaskans kanter.

Vilka är de bästa sätten att servera champagne?

Det finns olika sätt att servera champagnen. Champagneglaset är ett av dem och det är det vanligaste sättet. Det finns dock andra alternativ som man kan välja mellan. Man kan till exempel servera champagnen i en karaff, som är aningen större än ett champagneglas, vilket gör att man får in mer bubblor i drickandet. 
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.