Sydafrika – i lockdown för 4:e gången!

Hem » Nyheter » Sydafrika – i lockdown för 4:e gången!

Sydafrika har nu drabbats av ett nytt och det fjärde alkoholförbudet under pandemin, ett 14-dagarsförbud fram till den 27 juni, ett förbud som redan förlängs med ytterligare två veckor! Inför en tredje Corona-våg har landet flyttat till varningsnivå 4, under vilken handel ed alkohol, inom- och utom gränserna återigen är helt förbjuden. Samtidigt pågår ett utegångsförbud som gäller från 21:00 till 04:00 och alla icke-väsentliga butiker måste stänga kl 20.00.

Att äta på restauranger är för närvarande också förbjudet, även om take-away och leveranser fortfarande finns tillgängliga. Detta drabbar så klart vingårdarna, restaurangverksamheten, turistverksamheten och alla närliggande industrier.

Detta drabbar den sydafrikanska vinindustrin och självklart vingårdarna hårt och många tycker att en heltäckande förbud av vinförsäljningen är en onödig, omotiverad och kontraproduktiv restriktion.

Sydafrika införde första gången ett förbud mot alkoholförsäljning i början av pandemin, mellan 27 mars – 1 juni 2020. Förbudet togs tillbaka den 12 juli och så här har det pågått. Andra gången kom ett förbud den 17 augusti och i mitten av december förra året infördes ett tredje förbud som upphävdes i februari i år.

Naturligtvis är sydafrikanska vingårdar skeptiska och fruktar en ytterligare förlängning av det senaste alkoholförbudet.

”Våra siffror ökar fortfarande och vacciner rullar ut i ett långsamt tempo, så det finns inget som tyder på att detta förbud kommer att lyftas snart. Många restauranger som knappt överlevde tidigare lockdowns har nu stängt. Hela servicebranschen försöker att anpassa sig nu igen eller så riskerar de att stänga sina dörrar för alltid” säger sommelier Erica Taylor. (Se vår tidigare intervju med Erica i en artikel om vinindustrin, de förlorade jobben, intäkterna och vad vi kan göra för att hjälpa!  >> läs här.)

I samband med detta har Sydafrikas officiella vinorganisation Vinpro inlett en rättslig hearing mot regeringens beslut som ska höras i augusti.

Även enskilda vinproducenter och bryggerier som Anheuser-Busch InBev NV: s SA Breweries-enhet, bestrider åtgärderna i domstol på grund av att de bryter mot konstitutionen.

Det nuvarande alkoholförbudet, som har genomförts sedan 28 juni, tros redan ha utsatt mer än 4600 jobb och kostat regeringen 5,1 miljarder dollar i skatteintäkter, enligt ett uttalande från Beer Association of South Africa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.