Hem » Vin Fakta » #SaveSAwine behöver din support!
Vin Fakta

#SaveSAwine behöver din support!

omslag - SaveSAwine - Vinjournalen.se

Vad är hashtag #SaveSAwine och hur går det för Sydafrikas viner efter ett år av lockdown och förbudstider? Vad innebär det för vinproducenterna i Sydafrika idag? 

Visste du att

  • över 90% av vinindustrin i Sydafrika har allvarliga problem med att klara sin verksamhet under de kommande 5 åren?
  • totalt 2 778 vinproducenter och 533 vingårdar, mest små och medelstora, drabbas?
  • mer än 80 vingårdar, 350 vindruvstillverkare och 18 000 jobb kan komma att gå förlorade inom det närmaste 1,5 året?
  • mer än 8 miljarder rand (ca 4489,5 miljarder SEK) i direktförsäljning har gått förlorade på grund av en serie rikstäckande alkoholförsäljningsförbud som har pågått i omgångar sedan mars 2020?
  • små och medelstora vingårdar med en genomsnittlig årlig omsättning på mindre än 10 miljoner Rand förmodligen inte kommer att kunna överleva?

Detta är skräcksiffror som kan ställas i perspektiv till att Sydafrika i förra månaden tog ett lån på 4,3 miljarder dollar från Internationella Valutafonden. Man kommer samtidigt att minska de offentliga utgifterna med över 200 miljarder Rand de kommande två åren. Inte många tror att vinindustrin kommer att kunna förvänta sig någon finansiell hjälp alls från statligt håll för att överleva. 

SaveSAwine arbetare - Vinjournalen.se

Förbudstid anno 2020-2021

Precis som i många andra länder har pandemin visat på veligt och svagt ledarskap från politiker, med panikåtgärder och noll lyhördhet som följd. Därför har en sydafrikanska vinindustrin nu tagit saken i egna händer.

Just nu pågår en massiv kampanj på alla sociala medier med hashtag #SaveSAwine för att uppmärksamma värdens vinälskare på Sydafrikas problem.

Man kan dessutom spä på hela problemet med att pandemin självklart även har drabbat ett av landets främsta tillväxtområden, vinturism, där turister från hela världen kommer för att besöka en industri som producerat fantastiska viner i över 400 år. Man pratar vi om tusentals förlorade jobb inom turistnäringen som totalt har en omsättning runt 130 miljarder Rand varje år. Ett betydande bidrag till detta kommer från inresande vinturister från hela världen.

SaveSAwine - vingård - Vinjournalen.se

Nyligen upphävde Sydafrika en del av det förbud av försäljning av alkohol som varit i kraft under stora delar av förra året – ett förbud som man hävdade var nödvändigt för att bekämpa hälsokrisen i Covid-19.

Man förstår att landets vinindustri bävar och har uttryckt ilska över det rikstäckande försäljningsförbudet dom närmast påminner om förbudstiden i USA mellan 1920-33. Hittills har man haft tre alkoholförbud under det gångna året, men farfortande har man inte lyckats få tillbaka sina traditionella öppettider. För närvarande är det endast måndag-torsdag 10-17! Inte fredag, inte helger.

Det människor som det handlar det om!

Se en kort film om vilken förödande effekt förbudet mot försäljning av alkohol på försörjningen för vanliga människor i Sydafrika har inom vinindustrin.

Under den första lockdown, 5 veckor, fick man inte heller exportera sina viner, vilket orsakade en krusningseffekt och vinförsäljningen sköt så klart i höjden.

Man behöver inte var särskilt vis för att förstå att återhämtningstiden efter detta kommer att bli mycket lång och en del vingårdar kommer tyvärr nog aldrig att återhämta sig. Det är läget idag!

#SaveSAWine-rörelsen

Hashtag #SaveSAwine är skapad av företaget WineLand och marknadsförs av Erica Taylor från företaget Uncorkified i Cape Town, där hon bloggar, utbildar och jobbar med vin i PR och sociala medier.  Erica är certifierad vindomare och SASA nivå 1 sommelier samt koordinator för Sydafrikanska Sommeliers Association och styrelseledamot i det kvinnliga vinnätverket Women in Wine Expo.

Det har uppstått en hel #SaveSAWine-rörelse som nu skapar ett välbehövligt surr runt den sydafrikanska vinindustrin efter detta skadliga förbud. Allt detta medan landets vingårdar fortfarande är under press när 2021-skörden börjar.

SaveSAwine - Erica Taylor - Vinjournalen.se

Vi frågar Erica Taylor hur hon ser på situationen idag:

Hur allvarlig tycker du att är situationen i Sydafrika idag?

Det är tyvärr fortfarande mycket allvarligt. Det fanns ingen inkomst för många av de mindre producenterna och många har kraftigt fått rabattera priserna på sina viner för att få folk att köpa dem, få in lite kassaflöde och även skapa plats för den nästa skörd. Många människor har det fortfarande mycket svårt och försöker bara klara sig genom den kommande skörden.

Vinindustrin sitter på ett överskott på hundratals miljoner liter vin – vad är planen? Hur kan du rensa vinkällarna före nästa skörd?

Människor har sålt premiumviner i bulk och till mycket låga priser bara för att skapa plats. Vi har ett större överskott än den mängd vin vi totalt konsumerar själva i landet under ett normalt år.

Vilken inverkan ser du på sikt detta får för er vinturism?

För tillfället verkar det som om människor vill komma tillbaka och besöka vingårdar, men om vi går igenom en lockdown med förbud, så kanske många gårdar helt enkelt inte kan hålla öppet. Så ju färre gårdar det finns i fratiden, desto mindre besök kommer folk att göra.

Vad kan vinälskare runt om i världen göra för att hjälpa DIG och Sydafrika just nu?

Köp viner från mindre producenter och vingårdar. Om du följer oss på @SaveSAWine.co.za i sociala medier, så brukar vi framhålla små producenter eller så kan du alltid mejla och fråga oss om vilka vingårdar det gäller. Dessutom finns det en mycket aktiv Facebook-grupp som heter SAveSAWine och där vi delar vi råd och rekommendationer om SA-viner.

Några tips?

Prova gärna nya viner! Ge ett sydafrikanskt vin chansen! Sätt ihop en låda med olika viner som du vill prova. Surfa in på Capreo som distribuerar vårs viner till Sverige och de är dessutom mycket hjälpsamma vid frågor. Du kan lära dig massor om viner och nya producenter utan att resa hemifrån, avslutar Erica Taylor.

Här är några länkar som du kan ha användning för om du vill läsa mer:  

Använd gärna hashtag #SaveSAwine

Capreo – din personal shopper för sydafrikanska viner

Facebook SaveSAwine – offentlig grupp , initiativtagare Wineland är Magazine och kampanjen #SaveSAwine

Facebook Savesawine.co.za – initiativtagare är #SaveSAWine #DrinkSouthAfrican-kampanj!

Uncorkyfied.com – Erica Taylors företag

Läs mer om Sydafrikas viner:

Frågor och svar:

Vad är hashtaggen #SaveSAwine och vad syftar den till?

Hashtaggen #SaveSAwine är en kampanj på sociala medier som syftar till att uppmärksamma och stödja Sydafrikas vinindustri som har drabbats hårt av lockdown och förbudstider under pandemin.

Hur går det för Sydafrikas viner efter ett år av lockdown och förbudstider?

Sydafrikas viner har drabbats av allvarliga problem under det senaste året. Över 90% av vinindustrin i landet har svårt att klara sin verksamhet de kommande fem åren. Många vinproducenter och vingårdar, särskilt små och medelstora, har drabbats och över 18 000 jobb kan gå förlorade inom det närmaste 1,5 året.

Vad innebär det för vinproducenterna i Sydafrika idag?

För vinproducenterna i Sydafrika innebär det stora utmaningar och svårigheter att överleva. De har förlorat över 8 miljarder rand i direktförsäljning på grund av rikstäckande alkoholförsäljningsförbud. Många små och medelstora vingårdar med en årlig omsättning på mindre än 10 miljoner rand kommer förmodligen inte att kunna överleva.

Vilken inverkan har förbudstiderna haft på Sydafrikas vinturism?

Förbudstiderna har haft en negativ inverkan på Sydafrikas vinturism. Tusentals jobb inom turistnäringen, som har en årlig omsättning på cirka 130 miljarder rand, kan gå förlorade. Vinturister från hela världen bidrar till denna omsättning, men pandemin har begränsat möjligheterna att besöka vingårdar och därmed minskat turismen.

Vad kan vinälskare runt om i världen göra för att hjälpa Sydafrika och dess vinindustri?

Vinälskare runt om i världen kan hjälpa genom att köpa viner från mindre producenter och vingårdar i Sydafrika. Genom att stödja dessa producenter kan man bidra till att skapa kassaflöde och hjälpa dem att överleva. Det finns också olika sociala mediegrupper och initiativ, som #SaveSAwine och SaveSAWine på Facebook, där man kan få råd och rekommendationer om sydafrikanska viner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.