Hem » Vin Fakta » Vem vinner på måttlighetstrenden?

Vem vinner på måttlighetstrenden?

måttlighetstrenden - omslag - Vinjournalen.se

Måttlighetstrenden lockar många konsumenter. Vi dricker allt mindre. Men vem förlorar och vem vinner i slutänden?

Vilka är konsekvenserna för dryckesalkoholindustrin när konsumenten väljer lågalkoholprodukter? Och vilka vinner på trenden att fler av oss väljer alkoholfritt?

Det internationella analysföretaget IWSR har i flera decennier varit den ledande informationskällan på den globala marknaden för alkoholdrycker. Man släppte nyligen en intressant artikel och analys om vad resultatet blir när allt fler konsumenter väljer bort staka drycker till förmån för lägre alkohol eller helt alkoholfria drycker.

Det är självklart att ”lågkohol-marknaden” ökar intäkterna med tillväxten för nya varumärke. Men det du kanske inte visste är att det även det även finns en ökning av andelen alkoholfria konsumenter som planerar att öka sin alkoholkonsumtion.

mattlighetstrenden-ett-gang-skalar - Vinjournalen.se

Måttlighetstrenden – vad säger siffrorna?

Enligt IWSR-undersökningar som genomfördes i slutet av 2023 på de 10 bästa marknaderna utan/låg – Australien, Brasilien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Japan, Sydafrika, Spanien, Storbritannien och USA – sa 44 % av konsumenterna utan/låg att de hade bytt till en alkoholfri dryck från en annan alkoholfri dryck, såsom läsk, vatten, te eller kaffe. Detta kan jämföras med 29 % som ersatte en alkoholprodukt med full styrka – även om detta var betydligt högre än 2022.

Allt fler alkoholproducenter investerar start i alkoholfria versioner av sina ledande alkoholstarka varumärken för att utveckla produkter med lägre eller ingen alkohol. IWSR:s Innovation Tracker visar att antalet alkoholfria innovativa drycker som internationellt lanseras har mer än tredubblats sedan 2019.

Konsumenternas attityder skiljer sig dock något inom lågalkohol: här sa 40 % av de tillfrågade att de hade ersatt ett fullstyrka alternativ med en lågalkoholprodukt, där 33 % bytte från en annan alkoholfri dryck, enligt IWSR.

Det finns också bevis från vår senaste konsumentundersökning att på många marknader rekryterar alkoholfria produkter konsumenter som inte dricker vid ett visst tillfälle eller byter mellan båda. Det vill säga att man växlar mellan alkohol och alkoholfritt vid olika tillfällen eller blandar alkohol och alkoholfritt vid samma tillfälle.

måttlighetstrenden - en skål vid bordet - Vinjournalen.se

Måttlighetstrenden – är CBD ett hot?

Samtidigt börjar det framväxande segmentet av funktionella drycker som till exempel innehåller CBD (Cannabidiol = cannabinoider som identifierats i cannabis) och som påstår sig erbjuda hälsofördelar och detta i synnerhet i länder som Australien och USA visar tillväxt i de yngre generationerna med upp till 29 %.

Tillväxten av den övergripande kategorin ingen eller lägre alkohol ger producenter och varumärken definitivt en möjlighet att få ut till en mycket bredare grupp av konsumenter.

Frågorna är många:

Är låg-alkoholmarknaden var en trend eller här för att stanna?

Är produkter inom lägre eller ingen alkohol en lösning på en lucka på marknaden?

Är dessa produkter ett hot mot exempelvis ”våra finviner”?

Eller mot de etablerade dryckesproducenterna?

Kommer vin-, öl- och spritvarumärken att försvinna?

Kommer det generella utbudet av alkoholdrycker att minska?

Vad tror du?

Frågor och svar

Hur kan man dricka mindre alkohol?

Man måste sätta gränser. Bestäm hur många dagar i veckan man vill dricka och hur många drinkar man planerar att dricka. Till exempel att man dricker en fredagskväll eller en lördagskväll och schemalägg alkoholfria dagar varje vecka.

Vad händer när man dricker mindre alkohol?

På kort sikt har en minskad alkoholkonsumtion alla möjliga fördelar som lägre blodsocker, viktminskning och färre tillhörande negativa konsekvenser som huvudvärk eller halsbränna.

Vad menas med 20-minutersregeln för alkohol?

Efter att man druckit upp en drink, så tar man en paus på 20 minuter innan man börjar på nästa drink, oavsett det är ett glas vin eller en cocktail. Att vänta 20 minuter kan minska suget och hindra dig från att gå överbord.

Vad händer under den första halvtimmen man dricker?

Det tar ungefär 30 minuter för alkoholen att absorberas och cirkulera genom ditt blodomlopp innan den går till levern. Om cirka 30 minuter börjar din alkoholkoncentration i blodet att toppa och en berusning börjar.

Någon bra bok i ämnet?

”2 glas vin” av Thomas Sjövall. Hur an lär sig att som mest hålla sig till endast 2 glas vin.
här Adlibris

Mer om låg alkohol viner:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.