Hard Seltzers – sprudlande modefluga eller framtidens dryck?

hard Seltzers - omslag

Hard Seltzers, eller hårda Seltzers, är namnet på en spännande kategori av alkoholhaltiga drycker. I Sverige heter kategorin ”cider & blanddrycker” på Systembolaget.

Hard Seltzers görs vanligtvis med bara tre ingredienser: kolsyrat sodavatten, någon typ av sprit samt fruktaromer. Om du tänker på de mousserande Seltsers gjorda på vin, så kallade vinspritsare på burk, så är det är inte vad vi skriver om här.

Faktum är att vi hittar ett ständigt ökande utbud av mousserande läskedrycker med mindre alkohol. Med enkla fruktsmaker som grapefrukt och mango till spännande kombinationer som lime-citrongräs eller päron-fläder … dessa bubbliga burkar finns nu överallt. På Bolaget förstås, det är 4,5% alkohol i dessa, men du hittar ett stort utbud även i barer och restauranger. Under 2019 låg den globala försäljningen av Hård Seltzer på 4,4 miljarder dollar men de siffrorna förväntas öka med mer än 16 % fram till 2027.

Hard Seltzers - 2 producenter

Vad är Hard Seltzers?

Hard Seltzer kallas även Spiked Seltzer eller ibland Hard Sparkling Water. Drycken består av kolsyrat vatten, någon form av spritbas och frukt som smaksättning. Fast det är inte så enkelt som att blanda till exempel vodka och läsk, även om den påminner om en vodka/soda.

Alkoholbasen består oftast av olika jästa, destillerade eller fermenterade drycker. Det kan alltså vara någon form av sprit, vin eller alkoholbaserad på malt.

Det finns många olika sätt att producera seltzers, men grundkonceptet från början var att lite socker tillsätts i kolsyrat vatten = seltzer, som sedan jäser genom att tillsätta jäst så att sockerarterna omvandlas till alkohol. Även om hård seltzer vanligtvis görs av fermenterat rörsocker, omvandlas det mesta av det sockret till alkohol. Detta infuseras sedan med naturlig eller artificiell smak. Vissa använder korn eller annan jäsbar bas som exempelvis ris, om man tittar in hos amerikanska och kontinentala producenter. 

Naturligtvis har varje märke sina egna metoder och följer fortfarande grundreceptet. Alkoholhalten i de flesta Hårda Seltzers ligger vanligtvis mellan 4-6 %.

Några av de vanligaste smakerna är olika citrus, bär och tropiska frukter som körsbär, blodapelsin, tranbär, hibiskus, kiwi, mango, passionsfrukt, persika, ananas, röd grapefrukt, vattenmelon m.m.

 hard-seltzers-en-annan-burk

Observera att det inte är någon tvekan om att kemiska tillsatser förlänger hållbarheten i mat och dryck. Även om seltzers är gjord med ”naturligt socker”, är det inte alltid är som de verkar.

För att kontrollera att du inte får i dig en mängd kemiska tillsatser, smakaromer eller socker, läs alltid på etiketten eller gå in och googla varumärket och producenten. Hur öppna är de med sin information? Verkar producenten ärlig om sin produktion? Var ifrån kommer ingredienserna? Är detta ett kommersiellt varumärke om bara har en snygg förpackning och reklam? Hur miljömedvetet är företaget?  Vi älskar alla dessa läskande, kolsyrade fruktdrycker, men glöm inte att läsa det finstilta!

När lanserades Hard Seltzers?

Hard Seltzers är inget nytt.

På 1990-talet blev olika maltdrycker och cocktails på burk redan ett populärt alternativ till öl. Att eftersom s vet vi ju att bekvämlighet och låg alkoholhalt attraherar konsumenterna mer och mer.

Den nuvarande mousserande drinkstilen krediteras Nick Shields, som utvecklade och lanserade Spiked Seltzers 2013 som svar på den växande populariteten för vodka och läsk. Hans champagnejästjästa seltzer med lätta fruktsmaker banade väg för den nuvarande boomen.

2016 års lanserades White Claw producerad av Mark Anthony Brands e, slags ”hard lemonade” som blev otroligt poppis. Sedan lanserade bryggerier, ciderproducenter och destillatörer ett gäng andra liknande drycker och den hårda seltzermarknaden var igång.  2019 blev den första ”riktiga seltzersommaren” och det är en trend som bara förväntas öka.

Varför har Hard Seltzers blivit så populära?

En del av anledningen till att seltzer har blivit så populärt är att den tilltalar den hälsomedvetna konsumenten som gärna äter en glutenfri, lågkalori, låg socker, lågkolhydrat och lågalkohol kost.

Det är ingen tvekan om att dessa smaksatta alkoholfria hårda seltzer i många fall har ersatt sockerhaltiga läskedrycker, gynnsamt för många människor som håller en diet med mindre kolhydrater och mindre gluten.

Diskussioner på internat har bidragit till att sprida uppfattningen att seltzers är finare än andra maltdrycker – rätt eller fel? Det får var och en avgöra. En Hard Seltzer känns nog mer nyttig och uppfriskande än en mustig öl. Och vem vill ta skammen och bli full idag?

En burk är givetvis också en fullträff för miljö. Vi ser ju hur den globala utvecklingen med burkar för vin har ökat. Bekvämt också, att sippa korkskruv och flasköppnare…

Hard Seltzers - en burk

Med hälsosamt med Hard Seltzers?

Man kanske är lite ute och cyklar om man säger att Seltzers är en hälsosam dryck som, men man kan inte undgå att många tycker att Seltzers verkar vara ett hälsosammare alternativ till traditionellt sockerhaltiga drycker som läsk, vin och sockerfruktiga cocktails.

Lägre alkohol innebär förstås också färre kalorier. Vi har inte kollat alla men de flesta av dess Seltzers kommer i 330 ml burkar och ligger troligtvis kring 100-kalorier.  Tittar man på sockerhalten så är det ganska lågt och bör inte vara mer än 3 gram socker.

Läs mer om alkohol:

Frågor och svar

Vilken alkohol finns i Hard Seltzer?

Många hårda Seltzer har en bas av jäst rörsocker med tillsatta smaker, men kan också göras med mältat korn, spannmålsneutral ssrit eller vin.

Varför får de under kategorin ”Cider & Blanddryck”?

Vet ej. Fråga Systembolaget. Varför ska försvenska allt?

Finns det vodka i Hård Seltzer?

De innehåller generellt inte vodka eller någon annan destillerad sprit utan produceras i stället på ett liknande sätt som man gör öl. Sedan finns det Seltzers som innehåller vodka blandat med fruktjuice.

Får man baksmälla av en Hårda Seltzer?

Hårda Seltzers innehåller alkohol, så precis som alla alkoholhaltiga drycker, får man definitivt en baksmälla om man dricker för mycket.

Är det bättre att dricka vodka eller hård seltzer?

Om du letar efter en alkoholhaltig dryck med lågt kaloriinnehåll och låg sockerhalt, kan Hård Seltzer vara svaret, men läs på innehållsetiketten.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.