Hem » Vin & Mat » Kan alkoholfritt vin matchas med mat?

Kan alkoholfritt vin matchas med mat?

alkoholfritt vin ostbricka

Fler konsumenter väljer idag alkoholfritt vin, öl och andra drycker. Att butikerna är fulla med alkoholfria alternativ har man märkt länge. Här får du många alkoholfria vintips!

Även i baren och på restaurangerna har man noterat en markant ökning av alkoholfri dryck. Och Systembolagets försäljning av det alkoholfria sortimentet har ökat med nästan 250% på 10 år. Idag finns hela väggar tillägnade de alkoholfria dryckerna.

Äntligen: borta är stigmatiska frågor som ”Va, dricker inte du vin?”

Alkoholfritt vin - hårda ostar

Alkoholfritt är inte längre bara ett alternativ till annan dryck utan har blivit nästan som en konnässörprodukt på vilken dryckesmeny som helst och nu kämpar alla ställen om vem som serverar den bästa mocktailen eller den bästa alkoholfria proseccon.

Men vad passar till alkoholfritt vin? Vilken mat kan matchas? Fungerar det fortfarande med lagrade ostar eller en kryddad salami? VI tittar på hur man matchar alkoholfritt med

  • hårda och mjuka ostar
  • salta och krämiga ostar
  • skaldjur
  • charkuterier

Det kortat svaret: ja, det gör det, även om vissa regler för vin- och matkombo fortfarande gäller, så finns det tydliga skillnader.

Vad är alkoholfritt vin?

Hur får man bort alkoholen? Hos en del viner har jäsningen stoppats under produktionen. Sedan finns det avalkoholiserade viner, som började sin produktionsbana som ett jäst vin men har fått alkoholen borttagen, ofta genom två metoder: dubbel ångdestillation eller omvänd osmos.

alkoholfritt vin - charkutrier

Det betyder att dessa viner fortfarande kan vars fruktiga, fräscha, aromatiska … och passar till ett stort utbud av aptitretare.  Vi tipsar om vad vi tycker passar bäst till några av de klassiska vin- och matkombinationerna!

Matcha alkoholfritt vin till mjuka ostar

En Brie, en krämig burrata eller en mozzarella?

Leitz Zero Point Five Pinot Noir nr 1947 – 36:-

På burk hittar man idag många bra viner. Detta är en Pinot Noir från en av Tyskland bästa prisade vingårdar, från Weingut Josef Leitz i Baden. Fruktigt rött med toner av röda bär, mandarin och kryddor. Härligt och lätt vin med snygg smak! (0,5% men Leit-viner finns även med 0%)

Vill man inte dricka rött så kan man även välja rosé eller vitt. Så varför inte goda

Edenvale Pinot Gris nr 1914 – 79:-

Ett torrt och fruktigt vin som är mjukt med aromer av gula päron, aprikos, melon och mandarin. Lite mer komplext och aromatiskt kan även passa fint till fisk.

Vad ska du välja till en syrlig getost som Chèvre eller den franska feta getosten Selles-sur-Cher, mjuk inuti med askbeströdd skorpa.

Alkoholfritt vin - 7 viner

Vi rekommenderar

Arc-en-Ciel Rosé Mousserande nr 1932 – 65:-

En gammal goding som alltid har varit ett schysst alternativ är den mousserande rosén på druvan Grenache. Finns även som stilla vin. Superterevlig när den serveras kall och då smakar den fräsch av söta bär med inslag av persikor och blodgrape och den har till och med ett fint kexigt avslut.

alkoholfritt vin - charkutrier

Matcha alkoholfritt vin till hårda ostar

Vi tänker på allt från Machego till alpostar som Comté, eller Grevé, Pecorino och Parmesan… Det som är avgörande här är hur salt osten är? Man förstår direkt av en Grevé inte är lika salt som en Pecorino eller ens smakar krämig som den smöriga spanska fårmjölksosten Machego. För saltare och smakfullt krämigare ost så föreslår vi 2 olika viner:

Sangre de Toro Garnacha Tinta Syrah, 2021 nr 1905 – 40:-

En röd Garnacha och Syrah-blend med lite stuns behöver det vara. Vinet finns tyvärr bara på halvflaska. Detta fruktiga rödvin är komplex i smaken, vi tänker björnbär, choklad, örter, viol. Absolut en bra matchning med saltade lagrade ostar.

Vill du dricka vitt så prova en Moscatel från Katalonien och vår favorit Miquel Torres.

Natureo Free Muscat 2021 nr 1912 – 38:-

Underbart smakfullt vin av akacia, grönt äpple och citron med inslag av fläder och honung. Finns på halvflaska. Soft till smakfulla salta ostar.

Alkoholfritt vin - ostron

Matcha alkoholfritt vin till skaldjur

Vi tänker nu inte bara på räkor utan även ostron, musslor och lite mer krävande skaldjur.  1 tips som håller i alla lägen oavsett skaldjur:  

Lazy Estate Sparkling Tea Lemongrass nr 1988 – 79:-

är inget bubbelvin utan mousserande Darjeeling té från Indien som extraheras och smaksätts med handplockat citrongräs som destillerats till citrongräsolja. Hur gott som helst och trevligt tanninrikt tillskott till krävande skaldjur.

Matcha alkoholfritt vin till charkuterier

Prosciutto, salami, rökt skinka, kallskuret kött som vi brukar servera till sommarbuffén är också mat som kräver ganska uppfriskande mousserande viner.

Blanc de Blancs från champagneexperten Richard Juhlin nr 1915 – 89:-

Ingen champagne men ändå ett vitt mousserande vin med kvalitet! Salthalten brukar vara hög i charkuterier, så den fruktiga sprudlande sötman ger en fin balans och en trevlig blommig finish dröjer sig kvar.

Nu har vi valt viner ur Systemets butiker, men du hittar fler i exempelvis ICA och i andra matvarubutiker. Så håll ögonen öppna, utbudet börjar bli gigantiskt och omfattar inte bara viner heller för den delen.  Och kvaliteten blir förstås bättre och bättre. Nu kan man med lite tur hitta ett vin som oavsett vilken druva och region börjar närma sig i profil till exempelvis ett lätt till medelfylligt torrt italienskt rött vin.

Frågor och svar

Varför välja alkoholfritt?

Många undviker alkohol av en anledning – religion, nykterhet, graviditet, eller att man kör bil helt enkelt. Men varför inte välja ett alkoholfritt vin där många idag är så goda att de kan konkurrera med ”vanliga” viner?

Är alkoholfritt vin fortfarande lika hälsosamt?

Vissa alkoholfria viner innehåller också antioxidanter, vilket ökar dem ytterligare som ett bra val för en hälsosam livsstil.

Vad är ett bra alkoholfritt vin?

Precis som ett vanligt vin bör ett bra alkoholfritt vin ha en skiktad smakprofil som också är balanserad. Fortfarande alkoholfria viner i synnerhet – särskilt röda – verkar ha svårast att behålla sin komplexitet.

Finns det verkligen gott 0% alkoholfritt vin?

Man tafsar ibland om att alkoholfritt vin kan klassas som alkoholfritt om det innehåller mellan 0,00 % till 0,05 % alkohol. Men var tycker du själv?

Är 0,5 % alkohol OK för barn?

Nej, de är inte lämpliga alls för barn.

Läs mer om alkoholfritt:

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.