Hem » Vin Tips » Alkoholfritt – de bästa vinerna idag!
Vin Tips

Alkoholfritt – de bästa vinerna idag!

681 - Vinjournalen.se

Vad sägs om alkoholfritt? Vi tänker inte ignorera trenden och så här på våren, innan sommarsäsongen med grill, vin och drinkar … så brukar många vilja ta en eller två veckors paus och unna sig, i alla fall, en kort vit period.

Vi ser tydliga indikationer detta år att många tagit en vit januari. Men visst händer det lite mer än så? Det är många som idag hellre beställer en Virgin Mary och det verkar inte var lika tabubelagt längre att avstå från alkohol då och då någon gång.

Men det var ju också så att alkoholfritt och drycker med lägre alkoholhalt fanns med i varje trendrapport inför 2019. Dessutom verkar ett hett nytt marknadssegment växa fram med e-försäljning och importörer som endast erbjuder alkoholfria drycker.

Den alkoholfria dryckesmarknaden, särskilt inom vin och öl, bara växer och många av oss som kanske inte helt vill ge upp ett gott matvin, har börjat snegla mot vinhyllan med viner som har en lägre alkohol. Även globalt sett så har alkoholkonsumtionen gått ner. Det verkar nästan som om fler och fler kanske hellre föredrar att kosta på sig ett riktigt gott lite dyrare vin då och då, istället för att skvalpa i sig det där vardagsvinet alla dagar i veckan.

För några dagar sedan rapporterade vi om Stureplansgruppen som på sina barer och nattklubbar satsar på härliga, komplexa drinkar utan alkohol. Spännande koncept och vi får se hur populärt det blir. Vinjournalen kommer definitivt att följa upp med berörda kring Stureplan!

Utbudet på lågalkohol och alkoholfritt har expanderat och faktiskt också blivit bättre. Godare i alla fall! Det här har gjort att fler börja inse att man inte behöver dricka jämt. Det är en tradition och en vana att man i alla sociala sammanhang måste dricka alkohol. Fördelen idag om man jämför med för några år sedan är att man inte är en tråkmåns om man inte dricker Man behöver inte skämmas och ej heller ge ett rimligt skäl till varför. Det börjar bli kutym att kunna få tacka nej och sociala sammankomster är möjliga utan alkohol.

alkoholfritt på bild vitt rött och mousserande vin


Alkoholfritt: våra 3 goda vinförslag!

Systembolagets gräns för alkoholfritt går vid 0,5 procent men det finns också bra viner att välja som har en låg alkoholnivå på några procent. Men lika bra att hålla sig uppdaterad om vad som är gott och finns att få. Vi ska titta lite på några goda alternativ som enligt vår mening är det bästa mousserande, vita och röda vinet. Självklart producerat av äkta vinifera druvor!  

Richard Juhlin | Sparkling Rosé | SB 1983 | Frankrike | 89 kr

Sverige champagnekung Richard Juhlin erbjuder två riktigt goda varianter av en helt alkoholfri Champagne, en vit Blanc de Blanc som är 100% Chardonnay (SB 1979) och en Rosé. Det är hans rosé som vi har valt här och det är helt godtyckligt, för båda är mycket goda, men denna rosé har lite mindre socker än den vita. Druvor: 90% Chardonnay och 10% Pinot Noir.

Vi tror faktiskt att alkoholfritt gärna får ha en svag ton av sötma om man nu ska välja ett mousserande helt utan alkohol. Lite medelfyllig med en fräsch syra i bubblorna. Vad som skiljer Richards champagner från annat alkoholfritt bubbel är att man ofta finner att när sötman kommer från fruktosen, så blir det enormt sött på gränsen till saftsmak och sliskigt, men så är det inte med dessa champagner som domineras av en fin fräschhet – det är gott bubbel med en mousse, det smakar mogna vinbär och citrus, det smakar franskt, det smakar mera och framför allt en snygg brödighet i avslutet finns där. Funkar super tillsammans med fisk, räkor, sallader och kyckling. 

Leitz Eins Zwei Zero Riesling | SB 11901| Tyskland | 69 kr

Vi har skrivit om denna Riesling tidigare. Den är helt outstanding och helt alkoholfri! Men det betyder inte att den förlorar varken i fräschhet eller fruktighet och den har samma kvalitéer som vilken annan Riesling som helst. Denna Riesling är torr! Även här finns en lagom sötma utan att vinet blir för sött och den sötman faktiskt bara höjer smaken ännu ett snäpp. Mycket välgjord Riesling från topproducenten Johannes Leitz i Rhenlandet som har en serie av goda Rieslingviner – det verkar finna 8 olika att välja på Systemet.

Detta är en läker Riesling som smakar som den ska, sköna gröna frukter som saftiga och mogna päron och äpplen samt läckra, syrliga krusbär, allt toppat med ett stänk av limezest. Stick i stäv med andra Rieslingviner så finns här en slug mineralitet och äkta cool Riesling-karaktär ändå till det fina avslutet som dröjer sig kvar. Bra struktur och fin stamina i storslagna alkoholfria Riesling som funkar bra till fisk och skaldjur eller som sippvin.

Domaine de la Prade | SB 19000 | Frankrike | 89 kr

Riktigt fruktigt och fylligt ekologiskt certifierat vin av organiskt odlade druvor i Frankrike. Tät och mörk i färgen och mulligt vin av druvorna Merlot och Shiraz. Mycket elegant vin med trevliga dofter och smaker som faktiskt passar till det mesta i matväg. Tänk lätta rätter som nötkött, kyckling, sallader och vegetariskt. Även detta vin är skapat av Richard Juhlin tillsmmans med vingårdar i Languedoc-Roussilon. Karaktäristiskt och mycket välgjort Merlotvin med finns fruktsyra och goda aromer av mogna, mörka skogsbär och syrliga körsbär, toner av fin pepprighet och krämig nougat. Smakfullt, medelfylligt vin och även tanninernas strävhet finns med i flaskan. Ovanligt läckert rött alkoholfritt vin, så långt ifrån jordgubbssaft man kan komma. Ger den där fulla, lyxiga känslan som man får av ett gott matvin.


Mer om lågalkoholviner här:

Frågor och svar

Finns det något alkoholfritt vin med låg sockerhalt?

Ja, ett exempel är Van Loveren Crisp.

Vilket är det bästa alkolholfria vinet?

Det beror helt på vem du frågar, vårt tips är prova dig igenom sortimentet för att hitta din favorit.

Finns det alkoholfritt rosévin?

Ja, ett exempel är Oddbird Sparkling rosé.

Finns det alkoholfritt vitt vin?

Ja, till exempel Van Loveren Crisp.

Finns det alkoholfritt rött vin?

Självklart, ett gott sådant är Domaine de la Prade.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.