Nu blir det trender! Den brittiska livsmedelskedjan Waitrose sammanställer årligen en rapport om trender inom mat och dryck som bygger på genomförda konsumentforskningsundersökningar. Vad tyckte vi konsumenter egentligen? Vilka val gjorde vi under förra året?

Som en röd tråd genom allt är vårt ökade intresse inte bara för miljön, hälsan och djuren utan även hur mat och dryck produceras från a till ö och hur det förpackas är viktiga frågor för oss.

Redan i början av förra året började vi se starka trender för dessa frågor. Och visst blev det så!  88% har ändrat vårt konsumtionsbeteende exempelvis när det gäller plast och hur vi använder det och vilka alternativ som finns.

Det här smittar självklart av sig även till att noga granska exakt vad vi stoppar i magen. Veganism kom igång under 2018 och har visat sig inte enbart vara en trend men en hel folkrörelse som är här för att stanna. Varje stolt restaurang har idag flera veganska alternativ på menyn.

Har man inte gått över helt till att bli vegan så provar man i alla fall att bli flexitarian eller införa köttfria dagar i veckan. Vi vill äta lätt mat som inte tynger ner oss antingen mentalt eller kroppsligen. 

Men hur har våra dryckesvanor förändrats? Idag, när en person av fem inte dricker alkohol, så är nog den största nya trenden

de alkoholfria drinkarna

Internationellt pratar man om trender som Mindful Drinking Movement, den tysta lobbyn som jobbat hårt för att bryta stigmatiseringen med att våga vägra alkohol i sociala situationer. Alkoholfria cocktails, mocktails, kombucha och maskrosdrinkar intar en given plats på cocktaillistan och har blivit mainstream.

halva flaskor

Ju mindre desto bättre, verkar det som. Vi skrev redan om denna trend för någon månad sedan och visst tycker man själv att man både dricker mindre och känner sig nyttigare om man väljer en liten flaska vin? Se nästa gång du är på Systemet hur många halvflaskor som faktiskt står på hyllan!

vegan på Systemet

Nu kan du göra en frisökning på ordet vegan och få upp alla veganska produkter som finns på Systemet. Listan är dock inte komplett, eftersom Systemet inte klassificerar själva, utan listan är helt beroende av importörens tid och intresse för detta.

försäljning av alkoholfritt vin och öl

har drastiskt ökat dels med ett större och fantastiskt fint utbud och dels genom att folk medvetet väljer en öl eller ett vin med lägre alkohol. Men om vi nu ska fortsätta dricka, hur ser det ut där?

sprit

Trender är smaksatt, färglatt och smallbatch destillat är en marknad som vuxit stort och exempelvis tydligast när en fräsch gin smaksatt med härliga färska örter känns just nu roligare än den traditionella enbärsvarianten. Faktiskt så rolig att även stora spritproducenter följer trenden stick i stäv med både färgar sin gin rosa och safirblå och slåss om vem som kan hitta de mest sällsynta örterna.

bubbel är poppis

Mousserande vin blir alltmer poppis och i olika utföranden, från cava till prosecco och champagne, så länge det bubblar! Trender är det italienska bubblet franciacorta som har blivit ett begrepp om än ett litet begrepp även hos oss i Sverige och vi har nog aldrig druckit så mycket champagne som detta nyår.

Förra årets trender kan du läsa om här:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy