Brukar du glida rakt förbi systemhyllan med halvflaskor utan att så mycket ens ägna dem en tanke?

Men tänk om, säger vi! Det finns mängder med fördelar med att köpa en liten flaska även om det kanske inte precis lämpar sig som den allra bästa presenten till värdinnan när man är bjuden på middag.

Tidigare har urvalet av småflaskor varit ganska så begränsat, men idag är halvflaskan en av vinindustrins största aktörer och etiketterna i sortimentet blir bara fler. Kanske inte lika elegant som en hel flaska eller en magnum, men halvflaskan fyller definitivt en funktion.

Vi kan erkänna med handen på hjärtat! Många av oss hamnar kanske på lite mer än en halvflaska sådär en fredagskväll. Men tänk vardag.

För om man absolut behöver lite vin på en veckodag men måste gå upp till jobbet nästa dag, ja då är ju halvflaskan perfekt. Eller de gångerna när man inte kan bestämma sig för antingen rött eller vitt, Chardonnay eller Beaujolais

Det tar ett litet tag att upptäcka halvflaskans fördelar och mångsidighet. Idag finns halvflaskor i alla vinvarianter, röda, vita, rosé och mousserande, ja, till och med champagne, nästan alla ens favoritviner finns i halvflaska, så det finns egentligen ingen anledning att inte ge halvflaskan en redig chans.

Här är 7 fördelar:

  • Bra när man vill testa av ett vin i en dyrare prisklass, då kan man ta en halvflaska.
  • Bättre med halvflaska, om man ständigt blir osäker på hur länge en stor flaska varit öppen.
  • Börja middagen med ett gas Champagne och då är halvflaskan inte lika ambitiös.
  • Precis lagom till vardagsmiddagen för två personer, ett och ett halvt glas var.
  • Det är lättare att inte bara fylla på glaset kontinuerligt, när lilla flaskan är slut så stannar man upp istället för att klämma i sig 750 ml.
  • Om en vill dricka vitt och den andre vill dricka rött, enkelt! Ta var sin halvflaska.
  • Även de som håller igen på kalorierna en vardagskväll gillar halvflaskan.

Här är 2 goda vintips på halvflaska!

Meursault Pierre Bourée Fils (2505)

Underbart gott vin från den renommerade vinmakaren Bernard Vallet på vingården Grand Cru Charmes-Charmbertin i Côte d’Or. Meursault heter appellationen AOC i Côte de Beaune (1ère Cru), det är också namnet på vinet men druvan heter förstås en Chardonnay men ett ädelt och aristokratiskt vin och minst lika läckert på halvflaska! Ett guldigt, friskt vin med en blommig arom av verbena och en komplex bouquet av gröna frukter, citrus med läcker brioche samt tydliga stänk av mineral. Snygg balans, strukturerat och med en fräsch och sober finish. Alltid trevligt att matcha till lite skaldjur eller lagrad Roquefort.

Langhe Nebbiolo Paolo Scavino (2368)

Vi har tipsat om detta vin tidigare för vi tycker helt enkelt att denna Nebbiolo är den bästa på Systembolaget idag.  Detta ädla italienska rödvin från Piemonte är hänförande och man njuter av varje droppe. Paolo Scavino, en vinfamilj i Castiglione Falletto som producerade det första vinet redan 1921 har gjort denna lilla flaska full av fat smakrikt med kraftfulla aromer av mörka körsbär, nypon, rosor, choklad, nougat och vanilj. Härligt lena tanniner till en exakt avvägd syra. Sm alltid strukturerat vin när det gäller Scavinos viner och mycket substans med fin finish. Bra till lagrade ostar men självklart gott till grillat kött.

 

 

Lite mer att läsa om dessa druvor: 

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy