Hem » Vin Skola » Côtes du Rhône – Ett väldigt uppskattat vinområde

Côtes du Rhône – Ett väldigt uppskattat vinområde

Viner från Côtes du Rhône ligger till grund för alla viner från Rhône AOC och vinifieras som röda, vita och rosé. De vanligaste vinerna som produceras här är röda och rosé Grenache-vin och det vita Grenache Blanc. Vingårdar har odlat i denna del av Frankrike sedan långt innan uppkomsten av det romerska imperiet. De viner som produceras på höger sida av floden gynnades av medlemmar av den franska kungafamiljen, inklusive kungar och drottningar och den heliga katolska kyrkan och Royal Courts i Avignon gynnade viner över Rhône Valley.


Snabbmeny för denna artikel

Côte du Rhône var först med att fastställa kvalitetsnormer

Côte du Rhône anses vara den första vinregionen i Frankrike att upprätta ett regelverk som styr kvalitet och renhet av de viner som produceras. År 1737 utfärdade Kung Louis XV en order som krävede att alla viner som skulle exporteras från hamnstaden Roquemaure skulle märkas med CDR. Detta är den allra första rapporterade kvalitetsstämpeln och det var kungens sätt att låta köparna veta att dessa viner överensstämde med de normer som fastställs i Côte du Rhône.

De regler som användse för att fastställa normerna för kvalitet i Côte du Rhône skulle användas som underlag för vad som senare kom att kallas dagens Appellation d’origine contrôlée eller AOC-systemet och kontrolleras av Institut National des Appellation d’Origine Contrôlée et de la qualité eller INAO. Medan de tidigaste standarder fastställdes under namnet Côte du Rhône uppdaterades benämningen senare till Côtes du Rhône efter att vin som framställdes på vänstra sidan av Rhône lades till i regionen omkring hundra år efter det att systemet infördes.

Denna speciella benämning beviljades juridiskt erkännande av den franska högsta domstolen år 1937. Grundläggande föreskrifterna om vinproduktionen var oförändrad fram till 1996 och sedan igen 2001. De reviderades vid båda tillfällen för att möjliggöra nya metoder för vinproduktion.

Vindruvorna av Côte du Rhône

Det finns 22 olika sorters vindruvor som för tillfället odlas I denna AOC varav sju av dessa klassas som huvud-druvor. För vitt vin är det Bourboulenc, Clairette Blanche, Grenache Blanc, Roussanne och Viognier. Dessa delas upp i huvudgrupper, en för vit och en för för rött. Det finns bara en främsta druva för röda viner och det är Grenache Noire.

Detta lämnar efter sig tolv som endast klassas som tillbehör-druvor; Brun Argente, Carignan, Cinsault, Clairette Rose, Counoise, Grenache Gris, Marsanne, Marselan, Muscardin, Piquepoul Blanc, Piquepoul Noir, Terret Noir och Ugni Blanc. För att avsluta listan finns två kompletterande druvsorterM Syrah och Mourvèdre. Naturligtvis finns det mycket strikta regler för hur mycket av varje typ av druva de tre vinsorterna får innehålla.

Vinjournalens Rhônetips!


Plan de Dieu

Plan de Dieu är franska för Gud’s plan och efter att ha provat vinet förstår vi varför. Vinet är fylligt med en kryddig smak av björnbär, viol, svartpeppar, hallon och lakrits.


Frankrike | Rhonedalen | Art  2298 | Domaine des Pasquiers | 159:-


Vitt Vin: Ett vitt vin skall bestå av inte mindre än 80 % av listans viktigaste vindruvor. Resten kan då innehålla en blandning av någon av de andra varianterna som fastställs av vingården.

Röda viner har fler regler som måste följas till punkt och pricka för att märkas som Côtes du Rhône AOC viner.

  • Alla rödvinsblandningar som produceras söder om staden Montélimar måste bestå av minst fyrtio av Noir Grenache.
  • Blandningen måste också innehålla minst femton procent av Syrah-druvor och eller Mourvèdre. Vingårdar som odlar mindre än 3,7 hektar druvor är dock befriade från detta krav.
  • Tillsammans ska den huvudsakliga druvsorten och den kompletterande druvsorten utgöra ett minimum av sjuttio procent av blandningen. Detta begränsar användningen av tillbehörande vindruvor till högst trettio procent.
  • Inget vin får innehålla mer än tio procent Marselan-druvor.
  • Användning av vita druvsorter är begränsad till högst fem procent i röda viner och högst 20 procent i Roses.

I enlighet med dessa regler, får endast mycket små vingårdar tillverka viner som producerats från enbart Noir Grenache och endast de vingårdar norr om Montélimar tillåts producera viner som är gjorda av enbart Syrah eller Mourvèdre.

Maison M. Chapoutier vingårdar

Vinerna av Côte du Rhône

Det råder en mycket distinkt och strikt hierarki av viner som produceras under Côtes du Rhône. Här följer beteckningarna börjat med den bästa och nedåt:

  • Crus: I den allra högsta toppen av hierarkin finns 15 crus, dessa är viner som identifieras av ett annat namn än på den by där de producerats. Côtes du Rhône bemärkelsen visas alltså inte på etiketten.
  • Namngivna byar: Det finns totalt arton byar i denna region som tillåts att lägga till namnet på sin by till etiketten.
  • Byar: Det finns 95 kommuner som tar del av denna grupp. Deras viner måste innehålla minst femtio procent Grenache, tjugo procent Mourvèdre och/eller Syrah druvor och högst tjugo procent av de andra varianterna. Dessa viner måste även ha en alkoholhalt av minst tolv procent.
  • Côtes du Rhône: Detta är den allmänna etiketten för alla viner som framställts inom Côtes du Rhône AOC. Alla viner med denna benämning måste innehålla minst elva procent alkohol och uppfylla strikta normer för den andel av varje typ av vin druva som använts för att producera dem.

Viner som producerats fram i denna AOC är väl värda att undersöka om du aldrig testat dem. Under de senaste åren har skördarna beskrivits som inget mindre än spektakulära, efter den dystra skörden 2002. Även om röda viner är de mest producerade i den här regionen finns här även en rad uppmärksammade vita och rosé, som alla är väl värt att testa på när du fyller upp din vinkällare.

Bildgalleri – Côte du Rhône


Dela med sig:

Frågor och svar

u003cstrongu003eu003cemu003eVilken druva är vanligast i Côtes du Rhône?u003c/emu003eu003c/strongu003e

u003cemu003eDen vanligaste druvan i södra Rhône är Grenache.u003c/emu003eu003cbr/u003e

u003cstrongu003eu003cemu003eGör man vitt vin i Côtes du Rhône?u003c/emu003eu003c/strongu003e

u003cemu003eÄven fast man till 90% gör röda viner i Rhône finns det många bra vita viner att hitta här. De vita vinerna görs oftast på viognier, roussane, grenache blanc m.m.u003c/emu003e

u003cstrongu003eu003cemu003eVilken appellation är bäst i Côtes du Rhône?u003c/emu003eu003c/strongu003e

u003cemu003eNågra av de främsta appellationerna i Rhône är Côte-Rôtie, Châteauneuf-du-Pape u0026amp; Condrieuu003c/emu003e.

Vilka viner gynnades av medlemmar av den franska kungafamiljen och den heliga katolska kyrkan?

Viner från höger sida av floden gynnades av medlemmar av den franska kungafamiljen, inklusive kungar och drottningar, samt den heliga katolska kyrkan och Royal Courts i Avignon.

Vilket år fastställdes de första kvalitetsnormerna för viner från Côtes du Rhône?

År 1737 utfärdade Kung Louis XV en order som krävde att alla viner som skulle exporteras från Roquemaure skulle märkas med CDR, vilket var den första rapporterade kvalitetsstämpeln för viner från Côtes du Rhône.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Domaine des Pasquiers
Domaine des Pasquiers
Detta ekologiska, fylliga vin har en markant doft av röda bär och örter. Dofterna bär även över till smaken av vinet som har en kryddig, ren fruktdriven karaktär, med inslag av skogshallon, plommon, svartpeppar och lagerblad samt en lång eftersmak.
Pris:159 :-
Artikel nr:229801
Mer information
Årgång2020Druvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
9 /12
Strävhet
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.