Belgiskt bryggeri kan förlora sitt skyddade varumärke

Hem » Nyheter » Belgiskt bryggeri kan förlora sitt skyddade varumärke

Det belgiska bryggeriet Achel, ett av världens 14 trappistbryggerier och det minsta av trappistbryggerierna, som ägs av Trappistmunkar. 6 Trappist-bryggerier finns i Belgien.

Just nu riskerar man att förlora sin autentiska märkning som ges, godkänns och kontrolleras av International Trappist Association, ett märke med texten ”Authentic Trappist Product”. Detta skyddade varumärke får endast ges till klosterbryggerier där ölet tillverkats i klostrets omedelbara omgivning. Produktionen ska också övervakas av munkar och ölet ska säljas för att finansiera klostret välgörenhetsprojekt.

Anledningen till detta? Den bistra verkligheten är personalbrist.

Trappist är ett skyddat varumärke för det öl som måste vara bryggt på ett kloster av munkar tillhörande trappistorden, i detta fall St Benedict kloster. Men just nu ser det mörkt ut för det lilla klosterbryggeriet, då man inte kan ersätta bryggeriet med nya munkar efter att de två sista ölbryggar-munkarna går i pension. Under de senaste fyra åren har det endast funnits två munkar på klostret.

Belgien är det andliga hemmet för trappistöl och totalt finns cirka 100 ölbryggande cisterciensermunkar, så kan man kanske tycka att någon av de 6 andra belgiska bryggerierna skulle kunna fylla på med yngre munkar? Spännande att se hur de kommer att lösa detta.

Bryggeriet Achel brygger 4 olika Trappistöl. Det överjästa och mycket fylliga Trappistölet är ganska starkt, upp till 11% och görs av malt, korn och vete och ibland smaksatt med örter och mörkt socker.

Besök trappistklostret här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.