Bioteknikföretag har skapat ny jäststam för öl

Hem » Nyheter » Bioteknikföretag har skapat ny jäststam för öl

Hittills och i flera hundra år har det funnits endast 2 grupper av jäststammar för att göra ljust öl, en ‘Grupp I’ och en ‘Grupp II’. Hittills har alla försök att skapa en ny öljäst varit svårt oh totalt kommersiellt olönsamma.

Men nu har ett bioteknikföretag, Renaissance BioScience i Vancouver, som med patenterad teknik utvecklat en tredje grupp lagerstammar som skapat något som kan komma att kallas för ‘Grupp III’. Detta för att bredda mångfalden av kommersiella lagerölstammar för större och mindre bryggerier och är en av de mest praktiska innovationerna inom utveckling av öljäststammar.

Denna grupp av jäststammar är inte påverkade av GMO och även om de är genetiskt annorlunda, producerar de mycket liknande smak- och aromprofiler. Man hävdar också att den nya jäststammen inte har något av de negativa egenskaperna som är förknippade med att använda vilda stammar. Strukturen är helt unik och har ett mycket bredare temperaturtoleransområde.

Den slutliga forskningsstudien om denna nya jäststam ’De Novo Lager Yeast Hybrid’ publicerades i den mikrobiologiska tidningen Applied and Environmental Microbiology.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.