Kan vi ta en öl eller har du Covid-19?

Nu blir man skannad på pubarna i Storbritannien. Den nya officiella Track and Trace-QR-kods appen blev verklighet i över hela Storbritannien (utom Wales) i veckan. Går man på puben eller äter på restaurang, så räcker det inte längre med att man måste gå hem kl 22.00 – senast.

Track- and Trace appen administreras av NHS (National Health Service UK) säga hjälpa till att spåra överföring av viruset och talar om vem i din närhet som har testat positivt för Covid-19. Restauranger och pubar är skyldiga att nu enligt lag skyldiga att visa QR-koder där gäster loggar in för att skannas för Covid-19-appen om de vill ta en öl och är 16 år eller över. Alla gäster som använder appen och checkar in via den, behöver då inte lämna sitt namn och kontaktuppgifter till restaurangen.

De restauranger och pubar som inte vill använda Track and Trace-appen får dryga böter.

Den nya appen använder Bluetooth för kontaktspårning och skickar varningar om en användare har varit i närheten av någon med Covid-19. Man använder alltså appen för att checka in på platser med sin smartphone, skanna QR-koden som finns hos alla restauranger, pubar, barer och redan på fler än 160 000 företag.

Som användare kan du registrera dig anonymt om du testar positivt för viruset, men appen skickar en varning till dem de som du har varit i nära kontakt med och kräver att de isolerar sig. En timerfunktion visar hur länge de behöver stanna hemma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.