Fotpressade vindruvor ett minne blott vid Covid-19?

Det var under en online konferens i förra veckan i Portugal, som man diskuterade de sociala distansåtgärderna i vingårdar och förändringar som de inneburit bland annat för arbetet och boendet för tillfälliga vingårdsarbetare. En av de många konsekvenserna som Covid-19 och de sociala distansåtgärderna medfört, är att många producenter inte kan fotpressa vindruvorna.

För många naturvinsproducenter och små portugisiska hantverksproducenter som framförallt framställer port, är det fortfarande handplockat, fotpressat och naturligt jästa druvor, det som gäller.  Professionell druvtrampning, där man krossar druvor med fötterna är en viktig del i processen för att göra hantverksmässigt portvin och det görs i öppna, breda behållare och framför allt i lag om flera personer tillsammans.

För årgångsportviner i Portugal är detta ett klassiskt och viktigt moment för att säkerställa kvalitet, och som inte kommer att kunna genomföras med årets skörd och med hänsyn till vingårdsarbetarnas säkerhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.