Klimatsmart gin lanseras i Skottland

Hem » Nyheter » Klimatsmart gin lanseras i Skottland

Världens första klimatsmarta gin är gjord på ärtor! Det är det skotska destilleriet Arbikie Highland  Estate i Angus, östra Skottland som lanserar denna miljö-gin som heter Nàdar Gin tillsammans med sitt ordinarie sortiment av rye whisky, vodka och gin.

Men att förvandla ärtor till alkohol är inte annorlunda än något annat råmaterial, säger bröderna Stirling som sedan 1660 drivit jordbruk och idag tillika destillerar starka godsaker. Det innebär helt enkelt att ta stärkelsekomponenten – i det här fallet ärtor – och sedan bryta ner den och jäsa den till alkohol i form av denna revolutionerande klimatpositiva gin.

Destilleriets master distiller, Kirsty Black, som tillsammans med ett forskarteam vid Abertay University, har arbetat fram Nàdar Gin. Ärtorna växer också på Arbikie Estate där man sår och odlar i röd sandstensmark,  underhåller och skördar åkrarna och med ett koldioxidutsläpp på -1,54 kg CO2 per 700 ml flaska är Nàdar Gin verkligen en gin som ligger i framkant.

Att öka användningen av baljväxter gynnar ekosystemet på många sätt jämfört med att använda spannmål som vete, bland annat

  • skadar inte miljön
  • minskar koldioxidutsläpp
  • slipper använda industriellt syntetiskt kvävegödsel
  • viktig källa till växthusgaser
  • besprutas inte med kemikalier
  • inga farliga tillsatser
  • förbättrar jordkvaliteten
  • stödjer gynnsamma insekter

Botaniska Nàdar Gin har fått bra recensioner, den är fräsch, silkeslen, slät och mycket uppfriskande.

Läs mer och få en del bra drinkrecept >> här! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.