120 år gammal champagne provsmakas

Hem » Nyheter » 120 år gammal champagne provsmakas
www.polroger.com/Michael Boudot

Efter nästan 120 år har man öppnat gamla champagneflaskor som legat begravda efter att en källare kollapsade i Epernay hos producenten Pol Roger, en av världens äldsta champagneproducenter. En källare med höjd på 1,5 meter flaskor med champagne kollapsade vilket var ungefär hälften av Pol Rogers lager vid den tiden.

Det var en katastrofal händelse hos Pol Roger vid den tiden det begav sig för 120 år sedan och tomrummet upptäcktes redan i januari förra året, 2018, då man började processen med att bygga en ny förpackningsanläggning ovanför den kollapsade källaren. Men projektet sköts upp på grund av regnväder och då källaren fylldes med vatten.

Champagnen har legat under jord och sten hela denna tid, men nu har man alltså hittat de första gamla champagneflaskorna från olyckan, grävt fram ca ett trettiotal av de flaskor som förmodligen har kommer från skörden från 1887 till 1898.

Två av de första historiska, begravda flaskorna från utgrävningen öppnades i veckan på en pressvisning hos Pol Roger och provsmakades av en mindre grupp journalister. Damien Cambres, ansvarig för Pol Rogers vinkällare, beskrev en av flaskorna som att den hade tappat sina bubblor men fortfarande innehöll sina kryddor och aromer av vanilj, med smaker som skulle kunna jämföras med en äldre konjak. Den andra flaskan, som antas vara något äldre, verkade ha en något mer piggare volym med fina friska toner av citrus och exotisk frukt. Man blir förvånad att de fortfarande ens kunde drickas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.