Kaliforniska druvor angripna av radioaktivitet
Tyvärr har man vid provtagning upptäckt spår av radioaktiva partiklar från kärnkraftsverket Fukushimas utsläpp 2011 i viner från Napa Valley, i norra Kalifornien, trots att det gått 7 år sedan an upptäckte katastrofen. Forskarna säger att spår kan finnas kvar i flera decennier efteråt. Spår syns allra tydligast på vinstockar samt i lagringsfat. Man känner ingenting när man dricker vinet.
Fukushimas kärnkraftverk började läcka efter en jordbävning som mätte 9,0 med en efterföljande tsunami. Allt detta gjorde att radioaktivt material släpptes ut i havet och i luften.
Organisationen WHO rapporterar även om att viss radioaktivitet uppmätts i japanska livsmedelsprodukter som importerades till USA och även till andra länder. Nu rapporteras spår av strålning även på Kaliforniska viner om till exempel Cabernet Sauvignon av årgångar mellan 2009-12.
Trots att man säger att halten av cesium-137 fortfarande är extremt låg, så är den ändå högre än i röda viner som testades i Frankrike efter Tjernobyl-olyckan.
Oroar detta dig? Vill du veta mer? Läs mer här!