Kaliforniska druvor angripna av radioaktivitet

Hem » Nyheter » Kaliforniska druvor angripna av radioaktivitet

Tyvärr har man vid provtagning upptäckt spår av radioaktiva partiklar från kärnkraftsverket Fukushimas utsläpp 2011 i viner från Napa Valley, i norra Kalifornien, trots att det gått 7 år sedan an upptäckte katastrofen. Forskarna säger att spår kan finnas kvar i flera decennier efteråt. Spår syns allra tydligast på vinstockar samt i lagringsfat. Man känner ingenting när man dricker vinet.

Fukushimas kärnkraftverk började läcka efter en jordbävning som mätte 9,0 med en efterföljande tsunami. Allt detta gjorde att radioaktivt material släpptes ut i havet och i luften.

Organisationen WHO rapporterar även om att viss radioaktivitet uppmätts i japanska livsmedelsprodukter som importerades till USA och även till andra länder. Nu rapporteras spår av strålning även på Kaliforniska viner om till exempel Cabernet Sauvignon av årgångar mellan 2009-12.

Trots att man säger att halten av cesium-137 fortfarande är extremt låg, så är den ändå högre än i röda viner som testades i Frankrike efter Tjernobyl-olyckan.

Oroar detta dig? Vill du veta mer? Läs mer här!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.