Sprit av ärtor bättre för miljön

Hem » Nyheter » Sprit av ärtor bättre för miljön

I en studie publicerad i Environmental International, säger forskare att om sprit destilleras med hjälp av ärtor, skulle koldioxidavtrycket minskas och man skulle få en betydligt mindre miljöpåverkan.

I Storbritannien och på Irland har redan gjort prover på gin om framställts med fermenterad ärtstärkelse snarare än vete och funnit att till skillnad från vete behöver ärter inte kvävegödsel, vilket kan leda till luft- och vattenföroreningar.

Bara för att ta en sorts sprit, exempelvis gin, så produceras mer än 6000 olika sorter av gin i hela världen och nästan alla sorter destilleras med hjälp av vete. Detta skulle alltså göra en avsevärd skillnad för miljön, då varje liter gin producerad av ärtor skulle minska koldioxidutsläppet med 2,2 kg.

Det finns alltså en lika stor potential med till exempel andra alkoholhaltiga drycker som vodka och öl, då man skulle få en betydande global minskningspotential av koldioxid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.