Vingårdsägare sköts ihjäl i Stellenbosch

Hem » Nyheter » Vingårdsägare sköts ihjäl i Stellenbosch

Stefan Smit  i Stellenbosch i Sydafrika blev bara 62 år gammal. Han var ägare till vingården Louiesenhof Wines och drev den med sin familj. Louiesenhof var en del av gården Koopmanskloof som köptes av Stefans farfar år 1896. Vingården är medlem i Stellenbosch Wine Route, Sydafrika Brandy Route och även South African Exporters Association.

Sydafrikansk media fördömer mordet på Stefan som för drygt ett år sedan råkade i dispyt om land och ägarskap. Enligt media råkade Smit i en konflikt när invånare i en närliggande stad började bygga baracker på hans egendom. Efter samtal vägrade de flytta därifrån så Smit begärde ett domstolsförbud för att få bort dem från egendomen.

I grunden till detta ligger också en pågående politisk debatt om en ändring av att tillåta mark att beslagtagas hip som happ från jordbrukare utan att behöva betala för marken.

Det pågår alltså fortfarande! Man kan bara konstatera att mord och våld i Western Cape är fortfarande ett stort problem och Transvaal Agricultural Union, en organisation som representerar böndernas intressen, registrerade 84 gårdsmord 2017. Dessutom har jordbruksattacker som denna en förödande tragisk effekt på sydafrikanska familjer men även på socioekonomisk och ekonomisk nivå.

Stefan sköts och dödades framför sin fru av fyra beväpnade män med balaklavas för några veckor sedan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.