Gammal fabrik för vinurnor upptäckt

Israeliska arkeologer har i Gedera söder om Tel Aviv, upptäckt en helt keramikindustri för vinurnor som är daterad till 300 år efter Kristus. Det verkar som om fabriken hållit igång i under 600 år. Upptäckten betyder att detta kan ha varit den viktigaste industrin i romerska och bysantinska tidsepoken.

Dessa krukor har länge varit kända under namnet “Gaza-” eller “Ashkelon-urnor” som man visste förvarade och fraktade vin på fartyg från Gazas hamn. Det man är hittat är rester av vad man tror är fragment och bitar av ca 10 tusen kasserade urnor, som skrotades i produktionen.

Vin var enormt viktigt för den antika medelhavsekonomin och många av de krukor som producerades här har säkerligen fyllts med vin från lokala vingårdar för att sedan med fartyg från Ashkelon och Acre fraktas över havet till Alexandria, Constantinopel eller Rom.  Mycket tyder också på att keramikfabriken var en familjs verk och att den gått från generation till generation.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.