Sverige har bryggt öl sedan järnåldern

Hem » Nyheter » Sverige har bryggt öl sedan järnåldern

Arkeologer från Lunds universitet har nu bevis för att man i Uppåkra i södra Sverige inte bara bryggt öl utan även haft en storskalig ölproduktion redan på 400-600-talet. Uppåkra var ett stort handelscentrum under järnåldern.

Man har funnit spannmål, korn, som visar på att malt producerades för öl på en stor skala. Detta är de allra tidigaste bevisen som man hittills hittat som tyder på ölbryggeri i Sverige. De allra tidigaste globala fynden kan dateras tillbaka så tidigt som 4000 f. kr i Mesopotamien. Bevis på bryggning i Skandinavien som kan dateras tillbaka till 100 e.Kr. har hittats i Danmark och även på ön Öland har man hittat fynd som kan dateras till omkring 500 e.Kr.

I Sverige har man många gånger tidigare hittat spannmålsprodukter på arkeologiska platser, men sällan har fynden berättat vad man egentligen har gjort med dessa. Kornen som man hittat i Uppåkra fanns kring en lågtemperaturugn och detta tyder därmed att de användes som malt för att kunna brygga öl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.