Systembolaget stöder alkoholforskning med 7 miljoner

Totalt har Systembolagets Alkoholforskningsråd beviljat stöd till 31 olika forskningsprojekt. Man delar ut sammanlagt 7 miljoner kronor till olika projekt.

Markus Heilig, professor vid Linköpings universitet, är en av de forskare som erhållit ett stöd på 300 000 kronor från forskningsrådet. Dessa forskare har arbetat med barn- och ungdomspsykiatrin samt med vuxenpsykiatrin och har en lång erfarenhet av att arbeta med traumatiserade barn.

– Beroendeforskning visar på att trauma i barndomen är en viktig riskfaktor för alkoholberoendeutveckling. Här får vi möjlighet att följa upp barnen som bedömts på BUP, och studera de processer genom vilka tidiga livstrauman leder till ökad risk för alkoholproblem, säger Markus Heilig.

Systembolagets Alkoholforskningsråd, består av elva från Systembolaget fristående ledamöter, bidrar till att stärka alkoholforskningsfältet i Sverige genom att stödja alkoholspecifik forskning. Samhällsvetenskaplig och folkhälsovetenskaplig forskning prioriteras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.