Torres chockar vinvärlden – kringgår Cava-föreskrifter

Hem » Nyheter » Torres chockar vinvärlden – kringgår Cava-föreskrifter
© Torres- fotograf JOAN CARLES VALERO
© Torres- fotograf JOAN CARLES VALERO

NEWS FLASH.

Den spanska vintillverkaren Miguel Torres är en av de producenter som nu tagit beslutet att kringgå de strikta Cava-reglerna, ett beslut som inte ses med alltför blida ögon av många i vinvärlden. Man släppte nyligen ett mousserande vin Cuvée Esplendor 2013 av Vardon Kennett. Vinet är en blandning av Pinot Noir och Chardonnay samt en liten del av Xarel-lo.

Enligt Torres kommer druvorna från deras högt liggande vingårdar i Penedès mer än 500 meter över havet, vilket ligger utanför appellationen Cava DO. Vinet har också åldrats på bottensatsen under en period av 30 månader. Ändå klassas inte vinet inte som en Cava. Projektet är unikt och banar väg för ett nytt koncept i mousserande viner.

Denna helomvändning av Torres kom som en besvikelse för många, eftersom Torres tidigare bekräftat att de skulle arbeta inom regelverket för Cava DO.

”Även om vi alltid avser att arbeta inom reglerna för Cava DO, så inser vi också att några av våra nyare vingårdar som ligger i områden som för närvarande står utanför Cava DO förordningar, ändå mycket väl kan producera druvor som är intressanta för framställning av mousserande viner. ”, säger Torres.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.