Kritik mot GMO i viner i USA

Hem » Nyheter » Kritik mot GMO i viner i USA

I Napa Valley, Kalifornien, har några lokala vinproducenter beslutat sig för att använda genmanipulerad jäst, så kallad ML0, i jäsningsprocessen. Detta faktum kommer att påverka amerikanska vinkonsumenter och hela USA: vinindustri negativt, menar kritiker som främst är organisationer inom vin- och hälsoindustrin.

Kritiker riktar sig mot att använda genmanipulerad jäst i framställningen och fokuserar främst på två delar: säkerheten när det gäller hälsa har inte testas ordentligt och GMO grödorna kan förorena de granngårdar som inte använder sig av GMO.

Genmanipulation är ännu oreglerad, man vet för lite om detta och vill få till stånd en mycket tydlig märkning av de GMO-vinerna, så att konsumenter i framtiden kan undvika vissa och inte rata alla nordamerikanska viner. Eftersom den genmanipulerade jästen består av mycket tåliga sporer som är luftburna, kan den färdas långa sträckor, ganska likt pollen. Därför menar man att även andra vingårdar kommer att infekteras. Jästen är än så länge endast tillgänglig i USA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.