Hem » Vin & Mat » Vinlandet Österrike – en pärla mitt i Europa
|

Vinlandet Österrike – en pärla mitt i Europa

Vinlandet-Österrike festlig efterr¨tt

I vinlandet Österrike finns goda druvor, god mat och gott vin och det har alltid varit ett viktigt inslag i landet sedan romartiden. De första vinstockarna planterades för 2000 år sedan och idag påverkar vinet många branscher som livsmedelsbutik, vinbutiker och inte minst vinproducenterna själva. Du får veta mer om Österrike, prova deras signaturdruva Grüner Veltliner, ett vin som vi njuter till den allra godaste efterrätten!   

När vi tänker på Österrike så er vi berg, Mozart eller kanske Wienerschnitzel? Allt det är sant. Det finns Alper, Mozarts musik är vacker och maten är god.

Vinlandet-Österrike utsikt över sj med alper

Österrike ligger mitt i Europa och Tyskland, Lichtenstein, Schweiz, Italien, Slovakien, Slovenien, Ungern och Tjeckien har gränser mot Vinlandet Österrike.  

Som ett land i hjärtat av Centraleuropa har landet influerats av olika kulturer men Österrike har även en stark egen kultur, som österrikarna är mycket stolta över. Och det är man även över sina goda viner!

Man kan säga att Österrike just nu har en renässans som en vinproducerande nation. Genom att balansera det traditionella vinmakeriet med det moderna, så har man kunnat behålla nischade klassiker som det söta Ausbruch och sitt Strohwein. Samtidigt gör man också moderna, populära viner som exporteras till länder runt om i världen. Man har till och med sin egen signaturdruva, den strama, aromatiska, gröna vitvinsdruvan Grüner Veltliner.

Vinlandet-Österrike  utsikt över vingårdar

Men först lite fakta …

I Vinlandet Österrike framställer man både röda och vita viner. Det finns cirka 25 vitvinsdruvor och cirka 15  röda druvor. De främsta vitvindruvorna är Grüner Veltliner, Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Welschriesling, Pinot Blanc mer känd Weissburgunder och Müller-Thürgau bara för att nämna några.

Bland de blå druvorna hittar man Zweigelt, Blaufränkisch, Blauer Portugieser men även kontinentala druvor som Pinot Noir, som man här kallar för Blauburgunder.

Totalt är 35 druvsorter tillåtna att användas i österrikiskt vin men det är vitvinsdruvorna som dominerar med nästan två tredjedelar. Österrike producerar mindre än en fjärdedel av Kaliforniens hela produktion men det odlas druvor över hela landet. På 45 574 hektar står det vinstockar i 16 vinregioner. Weinviertel, Thermenregion, Steiermark är de största regionerna men mindre regioner som Wachau, Kamptal, Wagram och Burgenland som även framställer intressanta viner, i alla fall om man ser till konsumenternas smak.

Österrike har faktiskt olika klassificerings- och kvalitetsystem, ett enligt tysk modell med Tafelwein, Qualitätswein och Prädikatswein där märkningen också överensstämmer med Tysklands. Sedan finns DAC, Districtus Austriae Controllatus, ett slags distriktsystem/appellation som är ganska likt Frankrikes AOC, med regler om tillåtna druvor, användning, alkoholnivåer bland annat.

Österrikiskt vin är naturligtvis fast förankrat i sin underbara kulinariska tradition med en hel del utsökta paradrätter som Wienerschnitzel, Wienerkorv, Gulasch och inte minst deras goda Sachertårta.

Vinlandet-Österrike - familjen Leth
Familjen Leth © weingut-leth.at

Vi plockar fram två viner från Weingut Leth (det finns fler på Systemet), som ligger i Wagram DAC och som startades av Franz och Barbara Leth men idag drivs av Franz Junior.

Ett vin som vi ska titta på är en ren 100 % Grüner Veltliner. I det andra är druvan blandad med Riesling.  Men först några ord om familjeföretaget Weingut Leth som är certifierade Sustainable Austria. Deras viner har funnits i Sverige sedan 2007. Bland annat druvorna Grüner Veltliner och Riesling lyckats man särdeles bra med och producerat några Erste Lagen viner. Totalt äger Weingut Leth 6 olika crus.

Lyxiga viner

Vinlandet-Österrike  - ett vin

Leth Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken 2018 | Nr 4587 | 89 kr

Mycket prisvärt vin med den friska Grüner Veltliner och Riesling i en intressant blandning. Torrt, friskt och fräscht krispigt vin med bra balans och som doftar av syrlig mandarin och ananas och dessutom smakar av aromer som gröna päron och äpplen, honungsmelon och lite citrus. Upplevs fyllig i gommen med en fruktig profil. Fint mineraliskt avslut.

Vinlandet-Österrike vin nr 2

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2018 | Nr 76570 | 119 kr

Något mer komplex är detta fruktiga till 100% av Grüner Veltliner. Det blir kryddigt och pepprigt med aromer som gula äpplen, lite citrus tippat med vitpeppar och örter. Detta är ett vin som har en intrigant spännande profil, en fin balanserad mild syra, strama mineraler och långt finish. Ett vackert och snyggt vin. Även detta vin är prisvärt!

Båda vinerna kan avnjutas till fisk och skaldjur, men även ljust kött, milda ostar och förstås söta efterrätter.

Lyxiga pannkakor

Vinlandet Österrikes specialiteter finns det gott om och i synnerhet deras efterrätter och bakverk är suveräna.

Det traditionella österrikiska köket kännetecknas av rika smaker som influerats främst av Tyskland, Italien och Ungern, där man hämtat mycket inspiration.

Österrikarna älskar söta desserter och en är Franz Josephs favorit, den karamelliserade pannkakadesserten Kaiserschmarrn, Kejsarens Pannkaka, ett slags fluffiga pannkakor med bär, äpplen, rom, russin och nötter.  

Vinlandet-Österrike festlig efterr¨tt

Kaiserschmarrn

Förbered

  • Blötlägg 2 dl russin i 1 dl rom. Ställ åt sidan.  
  • Separera gulor och vitor av 3 ägg och vispa äggvitan så den blir helt styv. Ställ åt sidan.  
  • Rör sedan ihop 3 msk smält smör, lite vaniljextrakt och 2 msk råsocker samt en nypa salt med äggulorna och vispa till en smet.
  • Blanda i 2,5 dl vetemjöl och 2,5 dl mjölk, en aning av varje åt gången på låg hastighet. Bland försiktigt ner de vispade vitorna i smeten men övervispa inte.
  • Värm smör i en stor stekpanna (eller stek pannakor 2 ggr) på medelhög värme.
  • Häll smeten i stekpannan och stek i några minuter och strö rom-russinen över pannkakan. Stek till den är gyllenbrun under.
  • Strö redan här över lite råsocker om du vill.
  • Dela pannkakan och vänd på bitarna eventuellt med lite mer smör.
  • Stek några minuter och riv med gaffel i mindre bitar.
  • Till siste lägger man på 2 msk smör och 2 msk råsocker över bitarna. Värm tills sockret har karamelliserats.

Garnera med florsocker, äpplen eller bär, citronmeliss och valnötter.

Mer om österrikiska viner:

Frågor och svar:

Hur länge har vinodling varit en viktig del av Österrikes historia?

Vinodling har varit en viktig del av Österrikes historia sedan romartiden, vilket innebär att det har varit en tradition i över 2000 år.

Vilka är de främsta vitvinsdruvorna som odlas i Österrike?

De främsta vitvinsdruvorna som odlas i Österrike är Grüner Veltliner, Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Welschriesling och Pinot Blanc.

Vilka är de främsta röda druvorna som odlas i Österrike?

De främsta röda druvorna som odlas i Österrike är Zweigelt, Blaufränkisch, Blauer Portugieser och Pinot Noir (som kallas Blauburgunder i Österrike).

Hur många vinregioner finns det i Österrike?

Det finns 16 vinregioner i Österrike, varav de största är Weinviertel, Thermenregion och Steiermark.

Vilka är några av de österrikiska specialiteterna som kan avnjutas tillsammans med österrikiska viner?

Några österrikiska specialiteter som kan avnjutas tillsammans med österrikiska viner är Wienerschnitzel, Wienerkorv, Gulasch och den karamelliserade pannkakadesserten Kaiserschmarrn.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.