Hem » Vin Fakta » Österrike – prova några underbara druvor!

Österrike – prova några underbara druvor!

Österrike - vit och rött vin i glas samt druvor - Vinjournalen.se

Österrike är en spännande vinregion och här finns några riktigt goda druvor som kanske är lite mer sällsynta i Sverige. Många av oss tänker nog direkt på de goda vita vinerna, men Österrikes röda viner till stor del en noga bevakad hemlighet av vinentusiaster men de röda vinerna börjar bli riktigt trendiga.  

På två tredjedelar av Österrikes vinareal odals vitvinsdruvor och på den återstående tredjedelen odlas druvor för att framställa röda viner.

Vi ska titta på några röda och vita druvor som kan vara nya bekantskaper för en del och se om vi an hitta några läckra viner som är gjorda av dessa druvor.

Österrike har nog byggt sitt internationella vinrykte på den gröna druvan Grüner Veltliner, landets mest planterade druva. Även österrikisk Riesling smäller högt på topplistor. Landets blå druvor är Blaufränkisch, St. Laurent och Zweigelt och dessa blir alltmer populära även på en global marknad. Förutom dessa lokala druvor, skryter Österrike med att göra underbara viner av röda sorter från hela världen.

Öasterrike - e vy över en liten by vid Donau - Vinjournalen.se

Vi börjar med att titta på de röda druvorna, inte lätt att hitta… och ha överseende med att alla druvor inte finns på Systembolaget och i det fallet har vi försökt hitta andra alternativ.

Rött: Blaufränkisch, Zweigelt och Pinot Noir

Blaufränkisch är Österrikes näst mest planterade röda sort efter sin avkomma Zweigelt och Blaufränkisch heter Lemberger i Tyskland, Franconia Nera i Italien och Borgonja i Kroatien. Men trots detta är Blaufränkisch österrikes ursprungsdruva, som antogs officiellt år 1975. Det är en komplex druva som skänker viner en tät, vacker, mörk, rubinröd färg och mängder av vilda, kryddiga inslag, ofta ekfatslagrade med en syra som är hög, har fina mineraltoner och tanniner som är sammetslena och distinkta. Blaufränkisch ger trevliga, matvänliga viner.

Zweigelt kommer från Blaufränkisch och druvan St. Laurent och Zweigelt uppskattas för sin fräschhet och skärpa. Den brukar ge fylliga frukttoner av röda och lila mogna bär och ibland även lite blommiga toner. Zweigelt är den mest planterade röda druvsorten i Österrike.

Österrike har verkligen lyckats utveckla en ny, modern stil i sina Pinot Noir viner som är både coola och sköna viner med snygg skärpa. Tänk på en graciös Pinot Noir, precis som vi Pinot Noir älskare vill ha den, då druvorna mognar perfekt i detta klimat. En druva som ger en aromatisk komplexitet och inte är helt lätt att kuva i vinifieringen.  Pinot Noir odlas endast till strax över en procent, men det är en druva som kommer.

Det ekologiska vinet Atanasius Gut Oggau 2017 (92341) som ligger vid Neusiedler See i Weinland är det enda vinet som innehåller druvan Blaufränkisch och tur för oss att detta är ett fylligt, mörkt vin som är både fruktigt och har en fin syra samt en trevlig ekkaraktär. Här har man faktiskt även tagit med Zweigelt i blenden för att ge vinet ytterligare lite mer fruktighet, struktur och kropp. Hallon, körsbär, blåbär samt toner av peppar och örter. Mycket gott matvin.

Österrike - de två röda vinerna

En god österrikisk Pinot Noir är Markowitsch Classic Pinot Noir 2017 (6695) och som kommer från producenten Weingut Gerhard Markowitsch i Göttlesbrunn i Niederösterreich och detta är en 100% Pinot Noir av den något lättare sortens Pinot Noir, som är härligt fruktig i smaken och sommarbär och med fin fatkaraktär och söt muskotkrydda mot slutet. Medelfylligt och trevligt matvin åt det kryddiga och blommig med lite värme. En väldigt saftig Pinot Noir smed utvecklad syra om passar perfekt lättare rätter eller exempelvis grillad kyckling.

Vitt: Weißburgunder, Zierfandler och Rotgipfler

Vi lämnar de vanliga druvorna Riesling och Grüner Veltliner. Det är svårt att hitta en österrikisk Weißburgunder. eller den gröna druvan Pinot Blanc, om man vill kalla den så.  Utbudet på Systembolaget verkar trist nog mest bestå av Riesling och Grüner Veltliner. Hela sortimentet inklusive beställningssortimentet består av 138 vita österrikiska viner, men ingen enda Weißburgunder . Tråkigt eftersom den skiljer sig en del från de vanliga Pinot Blanc eller Pinot Blanco vinerna som finns att köpa.

Weißburgunder uppskattas ofta för att druvan har en så pass jämn karaktär och profil. Vinerna kan ha en svag arom av nötter, fin syra och frukter som päron och kvitten är vanliga inslag. En del jord och mineral. Mycket rena och generösa viner.

Zierfandler är ett vin med en rik druva, ofta exotiskt kryddade viner och det alltid spännande att öppna en flaska Zierfandler. Ljust, rent och piggt i gommen, doftar alltid citrus, ibland kombinerat med ananas, krusbär eller andra syrliga bär eller stenfrukter.

Blandas gärna tillsammans med Rotgipfler eftersom de kompletterar varandra så perfekt. Det ger aromatiska vita viner med ett fint bett i frukten, ofta med persika, aprikos och tropiska toner. Kan vara ekfatslagrad. Rotgipfler är ändå mindre fyllig än Zinflandler.  

Vi har två viner även här som får agera exempel, en Weißburgunder och ett vin om är en bland mellan Rotgipfler och Zinflandler.  

Hannes Reeh Weißburgunder 2016 (Wine Company) kommer från den ganska unga vingården men den duktiga vinmakaren Hannes Reeh i Niederösterreich, där man gärna arbetar fram goda viner på just denna druva. Denna mycket aromatiska Weißburgunder är enligt modern naturlig vinifiering, nästan helt ofiltrerat och inga tillsatser. En ren och lätt

Weißburgunder som är druvtypisk. Fruktig och fräsch med citrustoner och exotiska fruktinslag. Ett mineraliskt, elegant och trevligt vin med lagom syra.

Österrike - de två vita vinerna

Vårt sista vintips är Lorimer Gumpoldskirchner 2015 (99132) och det är ett spännande vin och en snygg blend av Rotgipfler och Zinflandler, även detta vin är från Niederösterreich och från vinmakaren Fred Lorimer. Finns i ett mindre parti just nu. Ett krispigt torrt vin som doftar av via blommor, exotiska frukter och kryddiga örter. Elegant och snyggt vin som ger en slät och silkeslen känsla i gommen samt en rik smak med en stenig mineralitet som binder ihop det hela. Det blir både mångsidigt och komplext.  

.

.

Läs mer om Österrikes druvor:

Frågor och svar:

Vilka är några av de mest populära druvorna i Österrike?

Grüner Veltliner och Riesling är de mest populära vita druvorna, medan Blaufränkisch, St. Laurent och Zweigelt är de mest populära röda druvorna.

Vilken är Österrikes mest planterade druva?

Grüner Veltliner är den mest planterade druvan i Österrike.

Vilka är några av de röda druvorna som odlas i Österrike?

Blaufränkisch, Zweigelt och Pinot Noir är några av de röda druvorna som odlas i Österrike.

Vilken druva är Österrikes ursprungsdruva?

Blaufränkisch är Österrikes ursprungsdruva.

Vilka är några av de vita druvorna som odlas i Österrike?

Förutom Grüner Veltliner och Riesling, odlas även Weißburgunder (Pinot Blanc), Zierfandler och Rotgipfler i Österrike.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.