Hem » Vin Tips » Veckans vintips – Blaufränkisch
Vin Tips

Veckans vintips – Blaufränkisch

I Tyskland heter druvan mest Lemberger, men kärt barn har många namn. Blauer Limberger, Franconia, Blanc doux, Burgund Mare, Frankovka, Lemberger, Muskateller schwarz, Schwarzer Burgunder, Kékfrankos, Pozdni, Portugais rouge är bara några exempel på vad druvan kan heta beroende på var den odlas.


Denna mörka blåa druva är officiellt känd sedan 1862, men man misstänker att druvan har hängt med i hundratals år.

Blaufränkisch verkar vara en korsning mellan druvorna Gouais blanc och eventuellt Blauer Silvaner eller Gamay. Druvan mognar sent på säsongen och dessa viner kännetecknas av att de är rika på tanniner, kryddiga och mustiga, ofta med inslag av röda syrliga bär.

Vinjournalens tyska vintips!


 Image Alt  - Vinjournalen.se

Wilhelmshof – Pinot Noir

Det här Pinot Noir-vinet från Pfalz i Tyskland visar verkligen tyskarnas potential när det kommer till rödvin! Vinet har en kryddig fatkaraktär och smak av jordgubbar, nougat, körsbär, hallon, choklad och kryddnejlika.


Tyskland | Pfalz | Art 20028 | Wein- und Sektgut Wilhelmshof | 149:-


Detta eleganta, lite udda, karaktärstypiska blaufränkischvinet kommer från mellersta Burgenland i Österrike och producenten TWG Tesc. Ett trevligt, torrt och kraftigt rubinrött vin med mörk kärna. Kryddigt med inslag av björnbär, citrus, mineral och en nyans tobak. Vinet känns jordnära, mustigt med brända toner som ger en fin eftersmak. Passar utmärkt till sommarens grill av fågel, lamm eller nöt. Alkoholhalt 13.5 %.

I Systemets sortiment finns det endast ett tiotal blaufränkisch och Blaufränkisch Hochberg hittar du i beställningssortimentet.

Om producenten: Weingut Tesch i Österrike ligger nära den ungerska gränsen i byn Neckenmarkt. Regionen Burgenland kallas ofta för ”Blaufränkischland”. Weingut Tesch omfattar 16 hektar med varierande jordmån, från kristallint berg med vittrad skiffer till lerig jord. På denna vingård har man producerat Blaufränkisch sedan 70-talet, men här odlas även druvorna Gamay, Zweigelt, Merlot och Cabernet.

Frågor och svar:

Vilka är några av namnen som Blaufränkisch kan ha beroende på var den odlas?

Blauer Limberger, Franconia, Blanc doux, Burgund Mare, Frankovka, Lemberger, Muskateller schwarz, Schwarzer Burgunder, Kékfrankos, Pozdni, Portugais rouge är några exempel på vad druvan kan heta beroende på var den odlas.

När blev Blaufränkisch officiellt känd?

Blaufränkisch blev officiellt känd sedan 1862.

Vilka druvor tror man att Blaufränkisch är en korsning mellan?

Blaufränkisch verkar vara en korsning mellan druvorna Gouais blanc och eventuellt Blauer Silvaner eller Gamay.

Vilka smaker och karaktärsdrag kännetecknar Blaufränkisch-viner?

Blaufränkisch-viner är rika på tanniner, kryddiga och mustiga, ofta med inslag av röda syrliga bär.

Vilken producent kommer Blaufränkisch-vinet i Veckans vintips från och vad kännetecknar vinet?

Blaufränkisch-vinet i Veckans vintips kommer från producenten TWG Tesc i mellersta Burgenland i Österrike. Vinet är torrt och kraftigt rubinrött med kryddiga inslag av björnbär, citrus, mineral och en nyans tobak. Det känns jordnära, mustigt med brända toner som ger en fin eftersmak och passar utmärkt till sommarens grill av fågel, lamm eller nöt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.