Österrikes stolthet: druvan Grüner Veltliner

De senaste decenniet har österrikiska viner sett lite av en hausse på marknaden igen, med en stadigt ökande konsumtion och export. Många kanske minns glykolskandalen för 30 år sedan, då den österrikiska vinindustrin rasade markant. Men nu visar man rekordsiffror igen med en exportökning till framförallt Tyskland, Nederländerna, Belgien, Storbritannien och Skandinavien. Österrikiskes torra, vita viner gör återigen intåg på marknaden och även i Sverige dricker vi mer av dessa viner än tidigare.

I Österrike finns det framförallt en druva som sticker ut: Grüner Veltliner, en klassisk druva av arten vitis vinifera och med anor från romartiden. Grüner Veltliner är idag Österrikes mest odlade druva och odlas på över en tredjedel av landets pittoreska vinodlingar, på branta backar ner mot floden Donau.
Grüner Veltliner är känd för sina citrusaromer och markant kryddiga noter. Druvan odlas i stor utsträckning i nästan alla österrikiska vinregioner men har främst sitt hem på vingårdar ovanför Donau som exempelvis området Burgenland och distrikten Wachau, Kremstal och Kamptal och idag blir druvan alltmer populär bland konsumenter. Den eminenta druvan är av en sent mognande sort och har inte visat sig vara framgångsrik i kallare klimat som Tyskland, Slovenien, Tjeckien och i norra Italien. Men på senare tid har druvan blivit trendig även hos vinodlare i Nya Zeeland, Australien och USA. Kanske främst för att den passar så bra till olika sorters mat och därför har blivit ett alternativ till Chardonnay. Druvan Grüner Veltliner skapar ett fantastiskt gott vin med fokus på österrikisk vintradition när den är som bäst.

Det finns två olika stilar när det gäller vin framställt med Grüner Veltliner. Dels ett typiskt, fräscht vin med citrusinslag och dels ett mognare, kryddigare och pepprigare vin som är mer komplext vin och kräver flera år lagring. Vinet smakar lite mer av söt honung och har en djup, gyllengul ton. Dessa viner kallas för Prädikat Weine.

Här är två tips på riktigt goda viner av druvan Grüner Veltliner och de två olika vinstilarna.

Domaene Gobelsburg 2014 (artikelnr 2775) pris 99 kr

Ett krispigt, torrt vin från distriktet Kamptal och producenten Weingut Schloss Gobelsburg. Vinet har en fruktig doft och smak med inslag av päron, persika, honungsmelon och citrus.
Mer om Schloss Gobelsburg: Ett vackert vinslott beläget i distriktet Kamptal med anor från mitten av 1700-talet och när munkar började med vinodling här. Sedan 1996 drivs slottet och vingården av några av Österrikes skickligaste vinmakare. 35 hektar vingård och odlingen främst består av 50% Grüner Veltliner och 25% Riesling. Weingut Schloss Gobelsburg rankas som en av Österrikes bästa producenter.

Rabl Käferberg 2013 (artikelnr 90014) pris 159 kr

Denna Reserva kommer också från distriktet Kamptal och Weingut Rabl. Vinet är lite kryddigare och har en nyanserad smak och doft av örter, vitpeppar, mineral och med inslag av frukter som persika, plommon, grapefrukt.

Mer om Weingut Rabl: Här produceras både vita och röda viner sedan generationer tillbaka och man exporterar till samtliga kontinenter. Vingården som existerat sedan 1750, drivs sedan 1968 av familjen Rabl som är kända för att producera riktigt goda kvalitetsviner av druvorna Grüner Veltliner, Riesling och Zweigelt.

Frågor och svar:

Vilken druva är Österrikes mest odlade?

Grüner Veltliner.

Vilka är de främsta exportländerna för österrikiska viner?

Tyskland, Nederländerna, Belgien, Storbritannien och Skandinavien.

Vilka är de främsta vinregionerna för Grüner Veltliner i Österrike?

Burgenland, Wachau, Kremstal och Kamptal.

Vilka är de två olika stilarna för vin framställt med Grüner Veltliner?

Ett fräscht vin med citrusinslag och ett mognare, kryddigare och pepprigare vin som är mer komplext.

Vilka är två exempel på goda viner av druvan Grüner Veltliner?

Domaene Gobelsburg 2014 och Rabl Käferberg 2013.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.