Hem » Vin & Mat » Champagnebrunch – Fransk omelett och Charles Ellner Grande Réserve

Champagnebrunch – Fransk omelett och Charles Ellner Grande Réserve

CHAMPAGNEBRUCH – FRANSK OMELETT OCH CHARLES ELLNER GRANDE RÉSERVE

Njut av en enastående Champagne och lyxbrunch!
En god Champagne kan avnjutas på många sätt. Precis som den är för att skåla i eller till en underbar måltid. Lyxa till det ordentligt med en champagnebrunch och en klassisk fransk omelett fylld med kallrökt lax, toppad med crème fraiche, stenbitsrom och gräslök för att sätta guldkant på livet.


Brunch är frukost och lunch i ett. Vilket underbart sätt att lyxa till det lite extra på helgen!
Konceptet brunch har funnits länge i både England och USA men än är det inte helt adopterat i Sverige. Så varför inte ta och testa brunchkulturen med en riktigt god Champagne Ellner och en klassisk fransk omelett med en svensk twist av kallrökt lax? Det är en favorit som aldrig kommer sitta fel!

Det har länge odlats viner i regionen Champagne

Champagne är ett ursprungsskyddat mousserande vin som endast får produceras i den historiska provinsen Champagne, i nordöstra Frankrike. Det var faktiskt romarna som var först med att börja plantera vinstockar i region men på den tiden endast för att producera vanliga viner.
Det var först på 1600-talet det berömda mousserade vinet Champagne kom till när munken Dom Perignon upptäckte metoden för att skapa bubblorna. Han var dock inte den föra att göra mousserade viner i regionen, men han spelade en avgörande roll i fulländandet av metoden som idag skapar den världsberömda drycken.

I början av 1800-talet hade metoden för att skapa Champagne slagit igenom ordentligt och champagnehusen var i full gång med att skapa försäljningsmöjligheter välden över till förnämliga kretsar. Vinet fick stor popularitet bland kungligheter och förmögna och inom kort var både de amerikanska och ryska marknaderna försedda med Champagne.

Än idag sätter det poppande ljudet av en champagnekork guldkant på alla tillfällen

På 1900-talet gick Champagnen in i sin guldålder och populariteten växte som aldrig förr. Oavsett vilken festlighet som firades så skålades det i champagne. Det berömda mousserande vinet Champagne har varit en kulturell ikon i hundratals år och älskad genom tiderna av många, från Winston Churchill till James Bond.

Champagne är utan tvekan mest välkända mousserande vinet i världen

Champagne har en fantastisk historia och många enastående producenter. Det är en riktigt underbar dryck som kan sätta guldkant på alla tillfällen. Det finns många typer av mousserande viner runt om i världen, men långt i från alla får kalla sig för Champagne. Från Prosecco från Italien, Cava från Spanien, Sekt från Tyskland, Méthode Cap Classique i Sydafrika till de franska Cremant. Världen över produceras det mousserande viner med olika smakvarianter och storlek på bubblorna. Varje land har sin egen favorit och speciella karaktär.

Så vad är det som gör Champagne så speciellt?

Drycken blev symbolen för Frankrikes anda, den franska kulturen och det liberala tänkandet. Champagne är beläget 150 km öster om Paris och är ett av de mest välkända namnen i världen när det kommer till fina viner. Till skillnad från andra vinregioner som ofta består av flera appellationer, betraktas hela champagneområdet som en enda appellation.
Detta innebär att producenterna endast behöver ange champagne på etiketten, oavsett var druvorna odlats i regionen.

Det finns fem underregioner i Champagne som alla är kända för sin unika terroir, jordmåner, karaktär och de olika typer av druvor som odlas och frodas i regionerna. Förutom de fantastiska jordmåner spelar även soltimmarna och regnmängden en stor roll. Med andra ord är Champagne den perfekta odlingsplatsen för att skapa underbara vita viner av högsta kvalitet.

Champagnehuset Charles Ellner

I mer än ett sekel har familjeföretaget Ellner engagerat alla sina familjemedlemmar, där generationerna har arbetat sida vid sida för att producera fantastiska viner. Sedan Charles-Emile Ellner grundade Ellnerhuset har fyra generationer efterträtt varandra. Idag har de ett brett utbud av champagne, som har fått sitt goda ryckte tack vare sin exceptionella terroir, med 50 hektar vingårdar som sträcker sig över Côte des Blancs, Montagne de Reims, Marnedalen, Côtes de Sézanne och Aube

«Vi lagrar våra flaskor i vinkällaren i minst 6 år (upp till 12 år för våra specialcuvéer) istället för de 15 månader som krävs enligt lag (och 3 år för årgångsvinerna) för att våra cuvéer ska vara på topp när de avnjuts av våra kunder. Slutligen, för att kombinera aromatisk komplexitet med friskhet och elegans, har våra champagner väldigt låga sockerhalter. » Jean-Pierre Ellner

Champagnehuset Charles Ellner grundades år 1905 av Charles Émile Ellner och är beläget i hjärtat av Epernay, även kallat Epernays trädgård.

Ellners resa in i champagnens värld startade när Charles Émile Ellner började förvärva små vingårdar i närheten av Epernay på tidigt 1900-tal. Detta gjorde han samtidigt som han arbetade som “riddler” (vilket är titeln på den person som för hand roterar champagneflaskor) i ett berömt champagnehus.

Charles-Ellner-Grande-Réserve


Idag både ägs och drivs huset som en oberoende producent av familjen Ellner, där de producerar champagner med en väldigt distinkt stil. De flesta av husets Champagner är producerade på druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Champagnehuset ett medelstort hus som i grund och botten är ett familjeföretag, där fyra generationer har efterträtt varandra i det passionerade arbetet.

Champagnen Charles Ellner har under åren utökat sina vingårdar till femton byar, vilket ger dem ett stort utbud av olika druvsorter från de bästa terroirerna.

Beläget på 50 hektar är Ellnerhusets vingårdar utspridda över hela regionen Champagne: Côte des Blancs, Montagne de Reims, Marnedalen, Côtes de Sézanne och Aube.
Odlingen bestående av 25 till 45 år gamla vinodlingar, men huset köper även in druvor motsvarande 40–50 hektar. De tre druvsorterna som odlas av familjen Ellner är; Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay.

Med miljö i åtanke tog huset ett viktigt beslut och valde att fokusera på miljöhållbar vinodling och för att säkerställa att deras viner återspeglar en perfekt harmoni med naturen, har de sedan år 2001 valt att anta en hållbar miljökultur på deras vingård, med begränsad användning av kemikalier.

Vad är en årgångschampagne?

En årgångschampagne är en fantastisk champagne, som kommer ifrån ett exceptionellt år och som bara producerats från det årets skörd. Det är alltså kännetecknet för en högkvalitativ cuvée och det är Comité Interprofessionnel du Vin des vignobles de Champagne (CIVC) som avgör vilka skördar som förtjänar att bli årgångsviner. I själva verket producerar vinodlare endast sina årgångsviner under sällsynta, enastående år. Under ett decennium dyker oftast möjligheten bara upp två eller tre gånger.
När man smakar på en årgångschampagne ligger smaken oftast kvar längre i munnen, är mer intensiv och har mer kropp. De är ett snäpp bättre, samtidigt som de förblir i husets stil.

Årgångschampagnen Charles Ellner Grande Réserve

Husets Champagne Charles Ellner Grande Réserve är tillverkat uteslutande av Chardonnay och Pinot Noir och har legat i hela 84 månader på sin jästfällning. Champagnen har inte genomgått malolaktisk jäsning, vilket gör den väldigt lagringsduglig och ger vinet en frisk fin syra. Grande Reserve har en härlig guldfärg och en skarp livlig ton. Med en lång, ihärdig smak har vinet toner av vita frukter, blommor och mineralitet. Champagnen passande för alla tillfällen, aperitif så väl som till en måltid.
Champagne Charles Ellner Grande Réserve är en riktig fantastisk årgång som går att köpa på Systembolaget för ett överkomligt pris. Detta vin går att köpa för 279 kronor, vilket ger än otroligt mycket för pengarna.


«Den är väldigt lättdoserad tack vare sin naturliga flexibilitet, Grande Réserve 2015, är uppskattad av finsmakare och har en bra struktur som gör att den kan serveras som aperitif såväl som till huvudrätt.» Förklarar Jean-Pierre och Frédéric Ellner

Champagne Charles Ellner Grande Réserve

  • Färg: Honungsguld, med mycket fina bubblor.
  • Doft: Rik och komplex, med aromer av mirabelleplommon och vinpersika.
  • Smak: Strukturerad och lätt citronsmak med vissa toner av mandel, rostad brioche, kex och härligt nyanserade toner av röda äpplen. En fin blandning med en rik intensitet och en lång, mineralrik avslutning.

Champagne Charles Ellner Grande Réserve och brunch – Underbar kombination

Fransk-omelett

Denna fantastiska Champagne passar fint för alla tillfällen och med den komplexa smaken är den lätt att para ihop med både huvudrätter och efterrätter. Testa Grande Reserve med en underbar klassisk fransk omelett och njut du med till helgen.

Recept för Klassisk fransk omelett med kallrökt lax och stenbitsrom

Ingredienser:

  • 3 stora ägg
  • 1 krm salt
  • Lite vitpeppar
  • 3 msk osaltat smör
  • 1 tsk färsk klippt gräslök
  • 2 skivor kallrökt lax
  • 1 tsk stenbitsrom
  • 2 tsk crème fraiche

Omeletten gör du såhär:

  1. Knäck äggen i en medelstor skål och tillsätt saltet. Använd en visp eller gaffel för att vispa äggen tills vitan och äggulorna är helt kombinerade och det inte återstår några fläckar av äggvita. Blandningen ska rinna jämnt av vispen. Låt stå i rumstemperatur i 10–15 minuter.
  2. Smält 2 matskedar smör i en 20cm nonstick-stekpanna på medelvärme tills det är helt smält, men inte brynt.
  3. Häll i äggen. Använd en gummispatel och skrapa oavbrutet botten av pannan samtidigt som du flyttar pannan i cirkulära rörelser för att se till att äggen tillagas långsamt och endast bildar små äggklumpar. Var noga med att även skrapa sidorna av pannan.
  4. När äggen börjar se krämiga ut och ungefär hälften av äggen har börjat stelna så slutar du röra och sänker värmen till låg. Ytan ska se blöt ut, men inte allt för rinnig. Vid behov använd spateln för att jämna till ytan i ett jämnt lager.
  5. Låt omeletten stå på plattan i ytterligare några minuter, tills omeletten börjar släppa från stekpannans sidor.
  6. Låt omeletten stå på plattan i ytterligare några minuter, tills omeletten börjar släppa från stekpannans sidor.
  7. Börja försiktigt rulla ihop ena sidan av omeletten. Rulla från handtaget bort ifrån dig så att du kan göra sista rullningen ut på tallriken. Lägg i ½ matsked smör i pannan för att hjälpa omeletten att släppa och få en fin glans av smöret. Rulla sedan ut omeletten på tallriken.
  8. Pensla utsidan av omeletten med den återstående ½ msk smör. Garnera med gräslök, peppar, stenbitsrom och crème fraiche.
  9. Avnjut ihop med en fantastisk Champagne Charles Ellner Grande Réserve

Ingredienser-till-fransk-omelette

Frågor och svar

u003cbr/u003eu003cstrongu003eVid vilken temperatur bör en årgångschampagne avnjutas?u003c/strongu003e

Den idealiska temperaturen för att dricka en årgångschampagne är mellan 9° och 13° C

u003cstrongu003eHur bör man kyla en Champagne?u003c/strongu003e

De två rekommenderade kylningsmetoderna är:u003cbr/u003e1: Stoppa flaskan i en hink fylld med vatten och is i en halvtimme.u003cbr/u003e2: Lägg flaskan i botten av kylen i fyra timmar.u003cbr/u003eUndvik i alla lägen att kyla flaskan i frysen, så att inte strukturen på vinets brusande bubblor tar skada.

u003cstrongu003eHur lång tid tar det att laga en klassisk fransk omelett?u003c/strongu003e

Man bör tänka att det är ett maraton och inte en sprint. Desto mer tid och omsorg man lägger på att tillaga den långsamt så att det blir så små klumpar som möjligt av äggen desto bättre blir det. I början kan det ta lite tid men desto fler gånger man gör det desto kortare tid kommer det också att ta. Som nybörjare bör man laga omeletten på låg värme under en längre tid för att få det bästa resultatet.

u003cstrongu003eSka man fylla eller toppa en omelett?u003c/strongu003e

Hur vidare du vill ha din omelett fylld, toppad eller båda delar är helt upp till dig och endast en smakfråga. Båda alternativen fungerar lika bra.

u003cstrongu003eVarför lägger man smör på omeletten när man har lagt upp den på tallriken?u003c/strongu003e

Anledningen till att man smörar omeletten efter man lagt upp den är för att ge den en extra trevlig glans och för att få ytterligare smak och glans. Men det är absolut inte nödvändigt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.