Hem » Vin Tips » Res till Champagne och njut av fransk mat och dryckeskultur

Res till Champagne och njut av fransk mat och dryckeskultur

När du reser genom Champagne kommer du ha möjligheten att besöka flera av de stora vingårdarna. Livet i den här regionen är traditionellt och avslappnande, vilket gör den till den perfekta weekendresan. Utöver besök på vingårdarna finns det mycket annat att göra, som hästridning, matlagningsklasser och mer.

Snabbmeny för denna artikel

När du reser genom Champagne kommer du ha möjligheten att besöka flera av de stora vingårdarna. Livet i den här regionen är traditionellt och avslappnande, vilket gör den till den perfekta weekendresan. Utöver besök på vingårdarna finns det mycket annat att göra, som hästridning, matlagningsklasser och mer.

Berömda vingårdar i Champagneregionen i Frankrike:

  • Moët & Chandon
  • Louis Roederer
  • Tattinger
  • Demilly
  • Varnier-Fannière

Regionen är också en bra bas att utgå ifrån för de som vill komma bort från storstadens stök. Paris ligger bara en kort bilfärd eller tågresa bort, så man kan enkelt ha en shoppingdag eller middag i världsklass för att sedan återvända till lugnet.

Vädret här är milt med en genomsnittstemperatur strax över 20 grader under sommaren. Champagne har tack vare sin nordliga breddgrad blivit ett Mecka för vinälskare från hela världen. Vingårdarna ligger utspridda över regionen, som omgivs av skogar. Det finns många skäl för att resa till Champagne, från att få möjligheten att prova de finaste champagnerna i världen, till att uppleva en avslappnande paus från vardagens stress.

Vinjournalens Champagne Tips


Champagne Charles Ellner

God årgångschampagne från tradionellt Champagnehus. Något utvecklad & nyanserad, mycket frisk smak med inslag av äpplen, rostat bröd, fransk nougat, päron och citron.

Frankrike | Champagne | Art 796001 | Charles Ellner | 279 :-

Bildgalleri – resa till Champagne

Visste du detta om resor till Champagne?

  • Visste du att om du reser till champagne i slutet av september kan du se en parad av vindruvsplockate som tar sig ut till vingårdarna för att handplocka druvor.
  • Visste du att det bästa alternativet för en champagneresa är att besöka inte bara Reims, Epernay utan även Troyes som erbjuder en helt unik utsikt och champagneupplevelse.
  • Visste du att det är bäst att besöka Champagne under månaderna april till oktober.
  • Visste du att champagnetillverkare på 1800-talet bar metallmasker för att skydda sina ansikten när de hanterade flaskor.
  • Visste du att regionerna Champagne och Beaujolais är de enda två vinregionerna kvar i Frankrike där det är lag att plocka druvor för hand, alla andra AOC och regioner tillåter mekaniserad plockning.

Film om resor till Champagne

Frågor och svar

Vilka var de första vinerna som gjordes i Champagne?

Champagne är den vinregion som ligger närmast Paris och här har man odlat vin åtminstone sedan 500-talet. Ofta handlade det om röda och stilla viner av druvan Pinot Noir, en röd druva som man faktiskt än idag använder för att göra champagne. Det var först senare på 7-1800 talet som man började med kolsyrat vin.

När hamnade regionen Champagne på UNESCO’s världsarvslista?

Beslutet togs faktiskt så sent som den 4 juli 2015 i Bonn, i Tyskland, viket gjorde champagnehusen, vinmakarna och alla innevånare enorm stolta för region.

Vad finns det för andra mousserande franska viner?

Det viktigaste att notera är att Champagne ENDAST är u0022Champagneu0022 när den kommer från regionen Champagne-regionen i Frankrike. Mousserande viner, även om de är gjorda med samma metod men som inte är producerade i regionen Champagne, är bara ’mousserande vin’. En del kan märkas med andra namn som det populära crémant som är så gott. Även crémant görs i bara specifika områden.

Vad är det för kök i regionen Champagne?

Champagne har ett gastronomiskt kök som är fantastiskt och äkta fransk gourmetmat i en lantlig stil! Den traditionella franska lantliga matlagningen baseras på jordens produkter, Cuisine du Terroir. Närodlat på restaurangerna är ofta det som finns i skogarna, svamp, vilt och Brieosten som man inte får glömma. De krämiga Brie de Meaux kommer just från Champagne där den tros ha tillverkats i mer än 1000 år.

Lönar det sig att besöka Champagne?

Man kan inte uppleva Champagne utan att beska regionen och besöka vingårdarna, prova viner och äta gott. I hela regionen har champagne satt sina spår i historien. Dessutom är Champagne-regionen mycket pittoresk region för dig som turistar för du kan göra så mycket kul som exempelvis promenera, hyra cykel, åka motorcykel, veteranbil, låna en häst och vagn, åka i ballong från hög höjd eller helikopter … het enkelt ha kul!

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.