Hem » Vin Fakta » V-Label – Etikett för veganska och vegetariska produkter

V-Label – Etikett för veganska och vegetariska produkter

V-Label är en märkning som används för att framhäva produkter och tjänster som är helt veganska och vegetariska. Märkningen skapades 1996 i Schweiz och har sedan dess applicerats på mer än 40 000 produkter från 3500 licensinnehavare. I Europa finns det ingen allmän överenskommelse hur en matprodukt blir officiellt klassad som vegansk eller vegetarisk. Detta har skapat flera missförstånd mellan producent och konsument, vilket lett till en frustration bland båda parterna.


Samtidigt som trenden för veganska samt vegetariska produkter ökar blir konsumenters transparenskrav än hårdare. Idag är konsumenters kraft att påverka starkare än någonsin tidigare, man är idag mer intresserad av vad en produkt innehåller och hur den tillverkas och trenden ser ut att öka stadigt även under de kommande åren.

V-Label skapades då det inte fanns något standardkriterium på EU-nivå för vad som är en vegansk eller vegetarisk matprodukt. Märkningen har ett tillförlitligt och transparent system som standardiserar innebörden vegansk eller vegetarisk matprodukt.

V-Label och Vin

Under de senaste åren har veganmärkningar börjat dyka upp även på vinflaskor. Många har kanske inte tidigare vetat om att även vin kan vara icke-veganskt, men faktum är att animaliska produkter såsom äggvita, gelatin, kasein, och husbloss, ibland används för att filtrera druvsaften. Detta innebär inte att alla viner som inte är veganmärkta innehåller animaliska produkter, men vill man vara på den säkra sidan garanterar en V-Label-märkning att ett vin faktiskt harbehandlats enligt helt veganska metoder i alla steg.

En V-Label-märkt Vingård

Bodegas Aruspide i Valdepeñas, beläget i södra Spanien, är en ekologisk vingård vars viner blivit tilldelade V-Label-märkningen. Den grundades av ett gäng vinexperter år 1999, som från början såg vikten av att vårda och respektera jorden de bearbetar, inte bara för att det påverkar deras skörd, utan även för att det påverkar naturen runt omkring. Idag producerar Bodegas Aruspide utsökta samt högkvalitativa viner av klass Vino De La Tierra De Castilla. Förutom att smaka på några av vingårdens fantastiska viner får besökare även en rundtur på vingården och vinkällaren, där personalen gärna berättar om de ekologiska samt veganska metoderna som används under produktionsprocessen.


Intervju med Ivo Araújo, ansvarig för licenseringar och utvärderingar, V-Label Portugal

Associação Vegetariana Portuguesa

  • Varför borde vingårdar följa de principer som V-Label/EVU-certifieringen står för?

För att möta den växande efterfrågan hos det ökande veganska- samt vegetariska samhället, och för att anpassa sig till den enorma hållbarhetstrend som visat sig vara en prioritet bland dagens konsumenter.

  • Vad borde människor veta om vegansk vintillverkning?

En vegansk vintillverkningsprocess skiljer sig inte mycket från en konventionell, icke-vegansk, vintillverkningsprocess; men det finns några avgörande olikheter bland de två metoderna. Huvudsakligen är det att animaliska tillsatser används vid en icke-vegansk tillverkning, vilket naturligtvis inte används vid en vegansk tillverkning.

Även fast det till en början kan verka vara omskakande från en vinproducents perspektiv, eftersom traditionella metoder ofta inkluderat en del animaliska produkter, så finns det idag en mängd veganska alternativ (vilka ibland till och med är bättre än de animaliska alternativen), och vilka tillförses av distributörer som passar in i V-Labels kriterium.

Antalet konsumenter som söker sig till veganska produkter ökar, och som det vanligtvis sägs så ökar efterfrågan tillförseln. Med de kraven som dagens växande medvetna, och alltmer veganska, konsumenter skapar, så har vinproducenter inte något annat val än att anpassa sig; vilket i sin tur leder till mer transparenta, hållbara, och framför allt veganska material och metoder.

Med sin expertis och tillsyn, så är det här V-Label kommer in i spelet. Det räcker inte för en producent att konstatera att en produkt ”är veganvänlig”, eller ”inte innehåller animaliska produkter” – eftersom vem som helst kan konstatera vad som helst. Följaktligen måste vinproducenter (och således även producenterna av råmaterialen) bevisa sina veganska aktioner med V-Label-kriterierna.

Under certifieringsprocessen hålls vinproducenterna ansvariga för alla enologiprodukter som används, samt hur de används.

Enologiprodukter behöver inte brytas ned i beskrivningen om hur de processas, för att det ska skildras på vinflaskors etiketter; därav, genom att endast granska etiketten, så finns det faktiskt ingen möjlighet för en slutkonsument att veta vad som använts under vinproduktionsprocessen; vilket i sin tur innebär att det till synes är omöjligt att veta om en produkt faktiskt är vegansk eller inte.

Oftast, är produkter icke-transparenta. Alltså är V-Labels sanna styrka att märkningen motarbetar detta genom att märkningen identifierar pålitliga, transparenta, och tydligt veganska, produkter.

Med detta sagt, så måste vinproducenter se över sina konkurrenter, som med ökad takt väljer att certifieras av V-Label, eftersom det ökar deras transparent samt att de binder dem till ett seriöst ställningstagande emot hur deras aktiviteter kan komma att påverka andra djurs liv.

Med trycket som skapas av både slutkonsumenter och certifieringsenheter såsom V-Label, så måste vinproducenter anpassa sig efter den ökande efterfrågan gällande veganska alternativ – detta gäller alla de producenter som inte vill förlora sina klienter.

Tack vare detta så har vinproducenter idag stora valmöjligheter kring veganska alternativ, såsom råmaterial, tillsatser, och behandlingar – som enligt tradition baseras på animaliska produkter.

Med denna positiva industrivändning så kan vi nu uppskatta certifierade produkter som kommer från de tekniska konstnärerna såsom vinmakare är – utan att behöva förlita oss på djuren.

  • Nämn tre saker som gör V-Label speciell
  • Det är den mest välkända märkningen för veganska och vegetariska produkter. (Gütesiegel Monitor 2020)
  • Märkningen tillhör det märke som är bland de top 10 mest trendigaste märkena tillsammans med märken såsom TikTok och Tesla. (Havas Switzerland 2021)
  • V-Label har 30 licenseringspartners vilka talar över 20 språk världen över.
  • Det är en organisation som fungerar som, samt har funktionen likt, ett socialt företag: alla som är involverade i V-Label delar visionen som en grönare samt snällare värld. Den största delen av vinsten av V-Labels distributörer stannar kvar bland lokala non-profitpartners, och i stället används vinsten till att finansiera lokala projekt.

Frågor och svar:

Vad är V-Label och vad är dess syfte?

V-Label är en märkning som används för att framhäva produkter och tjänster som är helt veganska och vegetariska. Dess syfte är att skapa transparens och standardisera innebörden av vegansk och vegetarisk matprodukt.

Varför behövs en märkning som V-Label för veganska och vegetariska produkter?

Det finns ingen allmän överenskommelse i Europa om hur en matprodukt blir officiellt klassad som vegansk eller vegetarisk. Detta har skapat missförstånd mellan producent och konsument, vilket leder till frustration. V-Label skapades för att ge en tillförlitlig och transparent märkning för dessa produkter.

Kan vin vara veganskt?

Ja, även vin kan vara icke-veganskt eftersom animaliska produkter ibland används för att filtrera druvsaften. En V-Label-märkning garanterar att ett vin har behandlats enligt helt veganska metoder i alla steg.

Varför borde vingårdar följa V-Label/EVU-certifieringen?

För att möta den växande efterfrågan från det ökande veganska och vegetariska samhället och för att anpassa sig till hållbarhetstrenden som prioriteras av dagens konsumenter.

Vad gör V-Label speciell?

V-Label är den mest välkända märkningen för veganska och vegetariska produkter och anses vara ett av de mest trendiga märkena. Dessutom har V-Label över 30 licenseringspartners som talar över 20 språk världen över. Organisationen fungerar också som ett socialt företag, där vinsten används för att finansiera lokala projekt och stödja en grönare och snällare värld.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.