ICEA – ett hållbarhetscertifikat för italienska vingårdar

Eftersom vi svenskar är ganska duktiga på att återvinna och skifta till hållbara metoder globalt sett, så är det inte helt orimligt att vi kanske dras mot mer hållbara resmål. Vi är vana vid att resa regelbundet när semestertiderna faller in, och en utav de absoluta favoritdestinationerna för vinturism är Italien. Lik all turism har dock även vinturismen ett oönskat koldioxidavtryck. Ju mer tiden går, desto mer förknippas resandet med skuldkänslor, eftersom vi är medvetna om att vårt agerande påverkar vår jord.


Många kanske sitter hemma och grubblar över hur de ska kunna unna sig en resa utan att bidra till diverse föroreningar. Ska vi sluta resa helt? Ska vi sluta upptäcka världen? Är det dags att ge upp hoppet om framtida semesterdrömmar? Faktum är att det idag finns en hel del hjälpmedel för att göra hållbara val i vardagen. En av de mest betydelsefulla metoderna, som används inom massvis med områden och som vi kommer att se mer av i framtiden, är hållbarhetscertifikat.

Vad innebär ett hållbarhetscertifikat?

Hållbarhetscertifikat tilldelas likt kvitton till de företag eller produkter som fått sina tillverkningsmetoder, råvaror – och allt annat som rör en tjänst eller produkt – kontrollerade och till slut godkända. För att bli tilldelad ett hållbarhetscertifikat måste företag följa vissa riktlinjer och krav. Ett certifikat är ett bevis på att en noggrann kontroll genomgåtts och lett till ett godkännande. 

ICEA

ICEA är ett hållbarhetscertifikat med ursprung i Italien. Det grundades som en förgrening ur AIAB (den italienska lantbruksföreningen), vilket är anledningen till att certifikatets fokus berör lant- och jordbruksförhållanden. ICEA är en non profit-organisation bestående av flera olika föreningar, institutioner, och civila organisationer, som gått samman med anledning av intresset för att hjälpa italienska lant- och jordbrukare implementera metoder som inte endast innebär ekologiska ageranden gentemot miljön, utan vilka även främjar ett hållbart samt rättvist ekonomisystem.

ICEA-certifierade vingårdar

Campina Sampietrana

En spännande vingård i den vackra regionen Puglia, med en historia som daterar ända tillbaka till 1952.

Cantina Gaffino

En unik vingård som producerar utsökta viner av Roma DOC klassificering, strax utanför den italienska huvudstaden själv.

Podere Riparbella

Belägen i den vackra vinregionen Maremma i Toscana, med både restaurang och boendemöjligheter på plats.

Azienda Agricola Podere Giardino

Vingården som vilar strax intill Via Emilia, den vackra romerska vägen i norra Italien.

Cantina Del Vesuvio

En spektakulär vingård med rik historia vid Vesuvius slätt, mitt emellan Pompeii och kratern.

San Fabiano Calcinaia

– vingården som bland annat producerar några utav de mest prestigebetonade Chianti Classico-vinerna.


Intervju med Cristina Baia

ansvarig för certifieringsschemat BIO 834 och Global GAP

Allmän introduktion om företaget

ICEA (Instituto per la Certificazione Etica ed Ambientale) är ett non profit-företag som skapades år 2001 som ett certifieringsorgan för Organic 360° som behandlar certifikatkontroller gällande ekologisk implementering, inte endast inom jordbrukssektorn utan även inom andra sektorer (Kosmetika, textil, rengöringsmedel, etcetera).

ICEA har alltid stöttad ekologiska producenter genom att certifiera deras aktiviteter, eftersom det är dem som är hållbarhetspionjärerna som respektera jorden. Idag bemöter vår civilisation, mer än någonsin tidigare, de skador som skapats av ekonomiska modeller som inte värnat om hållbara koncept, vilket har skapat en kritisk situation särskilt gällande miljön. Den enda seriösa certifieringsmetod som haft miljön i åtanke, och som förhindrat att jordkvalitén degraderar, är den som lyckats utse ekologiska lant- och jordbrukare. Och detta är anledningen till att man ska välja ekologiska produkter, till och med i vinvärlden som nu är involverad i moderna tekniker som underlättar vinproduktionen samt de ekologiska processmetoderna.

För att nämna några nummer: 18 är antalet kontrollorgan för ekologiska lant- och jordbruk. 38 är antalet certifieringsscheman. 21 000 är antalet totala ICEA-certifierade företag. 420 är antalet anställd personal. 24 är det totala antalet kontor i både Italien och utanför.

Målet

Vi tror på en certifierad produkt som inte endast inkluderar dess historia, traditioner, och bearbetning, utan vi tror på certifikat som också agerar som verktyg för att dela med sig utav värden såsom respekt och omtanke för miljön, hälsan, rättvisan, och legaliteten.

Certifieringsprocessen

Certifieringsprocessen involverar ICEA:s verifikation om att produkterna eller tjänsterna som släpps på marknaden överensstämmer med ekologiska standarder eller andra godvilliga produkt- eller tjänstspecifikationer. Även fast inte alla certifieringar genomgår samma procedur, så är de alla uppdelade i fem huvudfaser:

1.Kontroll- och certifieringsförfrågan

För att påbörja certifieringsprocessen så ber företag först om en kontroll- och certifieringstjänst genom att skicka in alla nödvändiga dokumenteringar

2. Preliminär bedömning

ICEA utvärderar företagets dokumentationer, för att kontrollera att de specifika certifieringskraven efterföljs.

3. Kontroll på plats

ICEA skickar en övervakningstekniker till företagets diverse huvudkontor, och beroende på det specifika certifikatets krav så kontrollerar teknikern produktionsprocesserna, samlar prover från de berörda produkterna för laboratorietestning, kontrollerar journaler och bokföringsdokument, samt kontrollerar resterande obligatoriska områden som är krav för just det berörda certifikatet.

4. Utfärdande av certifikatet

Baserat på den data som samlats in under platskontrollen, vari otydligheter sållats bort, så utfärdar ICEA produkternas eller tjänsternas certifikat.

5. Övervakning: periodiska inspektioner och analyser

ICEA etablerar en plan av periodiska kontroller med syfte av att verifiera och bekräfta uppehållandet av överensstämmelsekraven.


Samarbete med svenska certifieringsorganisationer för ekologisk produktion

KRAV är Sveriges ledande certifikat gällande ekologisk produktion. Produkterna som är markerade med dess logotyp är mycket kända på den svenska marknaden, i vilken de även är uppskattade av konsumenter som är medvetna om produkternas höga garantinivå och viktiga institutionella roll. Operatörer som anhåller KRAV-märket är tvungna att följa mer restriktiva ekologiska standarder än de som den europeiska lagstiftningen kräver (EC Reg.834/07).

KRAV-standarder inkluderar även socialt ansvarsfulla krav. Leverantörer som tillförser råmaterial och/eller produkter till svenska KRAV-certifierade operatörer, eller som direkt vill använda KRAV-logotypen på sina produkter, måste skriva under för specifika överenskommelser med svenska konsumenter och/eller direkt med KRAV. ICEA är ett italienskt kontrollorgan auktoriserat av KRAV, och dess egna kontrollorgan KIWA utför inspektioner i Italien. När det kommer till mjölkprodukter så är det möjligt att nå KRAV-certifikatet genom IOS zootekniska frivilligcertifikat, tack vare ett ömsesidigt avtal om erkännandet av likvärdighet mellan de två certifikaten.

För mer information samt dokument, besök https://www.krav.se/

Varför borde vingårdar följa de principer som står bakom det ekologiska ICEA-certifikatet?

Ett globalt känt proverb på latin lyder: ”In vino veritas”. Och visst är det sant att vinets skapelse daterats till de tidigaste spåren av människans existens, och att viner är starkt länkade till sina ursprungliga områden, både gällande odlings- samt produktionsmetoder- och tekniker, vilka kräver expertis och kunskap om traditioner, likväl som en öppenhet för nya metoder och tekniker. Principerna som alltid karakteriserat ICEA och människorna som jobbar där är att sträva efter etiska kompetenser för att skydda identiska värden.

Vad borde människor veta om ekologiska tillvägagångssätt hos italienska vinproducenter?

Siffrorna talar för sig själva. Mellan 2010 och 2019 ökade den ekologiska odlingsytan i Italien med 109,3% (Källa: Sinab data). Den ekologiska odlingsytan ökar kontinuerligt över åren eftersom det innebär en hållbar och uppdaterad metod som exkluderar användandet av de flesta konstlade kemikalier som gödningsmedel och bekämpningsmedel, samt att den ekologiska metoden begränsar användandet av sulfiter vilket effektivt minskar miljöpåverkan.

Nämn tre saker som gör ICEA speciell

  • ICEA är nära kopplat till det verksamma området, vilket i sin tur innebär anställningar av lokal personal i varje region.
  • ICEA har från start baserat sin identitet på respekten för miljön och människan.
  • ICEA, som är en av de första kontrollorgan att godkännas för lanseringen av ett ekologiskt certifikat, har från början varit ett samarbete med alla de operatörer som, likt oss, tror på lant- och jordbrukets respekt för planeten… och samarbetet fortsätter än idag mot vägen till hållbarheten.

Caveau des Jacobins Chardonnay

Ett elegant och uttrycksfullt vin med hög mineralsälta, producerat av ett av Frankrikes äldsta vinproducentkooperativ.

Artikelnummer: 2292

Typ: Vitt Vin

Land: Frankrike, Jura

Alkohol:12 %

Pris:119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna