Hem » Vin Fakta » ICEA – ett hållbarhetscertifikat för italienska vingårdar

ICEA – ett hållbarhetscertifikat för italienska vingårdar

Eftersom vi svenskar är ganska duktiga på att återvinna och skifta till hållbara metoder globalt sett, så är det inte helt orimligt att vi kanske dras mot mer hållbara resmål. Vi är vana vid att resa regelbundet när semestertiderna faller in, och en utav de absoluta favoritdestinationerna för vinturism är Italien. Lik all turism har dock även vinturismen ett oönskat koldioxidavtryck. Ju mer tiden går, desto mer förknippas resandet med skuldkänslor, eftersom vi är medvetna om att vårt agerande påverkar vår jord.


Många kanske sitter hemma och grubblar över hur de ska kunna unna sig en resa utan att bidra till diverse föroreningar. Ska vi sluta resa helt? Ska vi sluta upptäcka världen? Är det dags att ge upp hoppet om framtida semesterdrömmar? Faktum är att det idag finns en hel del hjälpmedel för att göra hållbara val i vardagen. En av de mest betydelsefulla metoderna, som används inom massvis med områden och som vi kommer att se mer av i framtiden, är hållbarhetscertifikat.

Vad innebär ett hållbarhetscertifikat?

Hållbarhetscertifikat tilldelas likt kvitton till de företag eller produkter som fått sina tillverkningsmetoder, råvaror – och allt annat som rör en tjänst eller produkt – kontrollerade och till slut godkända. För att bli tilldelad ett hållbarhetscertifikat måste företag följa vissa riktlinjer och krav. Ett certifikat är ett bevis på att en noggrann kontroll genomgåtts och lett till ett godkännande. 

ICEA

ICEA är ett hållbarhetscertifikat med ursprung i Italien. Det grundades som en förgrening ur AIAB (den italienska lantbruksföreningen), vilket är anledningen till att certifikatets fokus berör lant- och jordbruksförhållanden. ICEA är en non profit-organisation bestående av flera olika föreningar, institutioner, och civila organisationer, som gått samman med anledning av intresset för att hjälpa italienska lant- och jordbrukare implementera metoder som inte endast innebär ekologiska ageranden gentemot miljön, utan vilka även främjar ett hållbart samt rättvist ekonomisystem.

ICEA-certifierade vingårdar

Campina Sampietrana

En spännande vingård i den vackra regionen Puglia, med en historia som daterar ända tillbaka till 1952.

Cantina Gaffino

En unik vingård som producerar utsökta viner av Roma DOC klassificering, strax utanför den italienska huvudstaden själv.

Podere Riparbella

Belägen i den vackra vinregionen Maremma i Toscana, med både restaurang och boendemöjligheter på plats.

Azienda Agricola Podere Giardino

Vingården som vilar strax intill Via Emilia, den vackra romerska vägen i norra Italien.

Cantina Del Vesuvio

En spektakulär vingård med rik historia vid Vesuvius slätt, mitt emellan Pompeii och kratern.

San Fabiano Calcinaia

– vingården som bland annat producerar några utav de mest prestigebetonade Chianti Classico-vinerna.


Intervju med Cristina Baia

ansvarig för certifieringsschemat BIO 834 och Global GAP

Allmän introduktion om företaget

ICEA (Instituto per la Certificazione Etica ed Ambientale) är ett non profit-företag som skapades år 2001 som ett certifieringsorgan för Organic 360° som behandlar certifikatkontroller gällande ekologisk implementering, inte endast inom jordbrukssektorn utan även inom andra sektorer (Kosmetika, textil, rengöringsmedel, etcetera).

ICEA har alltid stöttad ekologiska producenter genom att certifiera deras aktiviteter, eftersom det är dem som är hållbarhetspionjärerna som respektera jorden. Idag bemöter vår civilisation, mer än någonsin tidigare, de skador som skapats av ekonomiska modeller som inte värnat om hållbara koncept, vilket har skapat en kritisk situation särskilt gällande miljön. Den enda seriösa certifieringsmetod som haft miljön i åtanke, och som förhindrat att jordkvalitén degraderar, är den som lyckats utse ekologiska lant- och jordbrukare. Och detta är anledningen till att man ska välja ekologiska produkter, till och med i vinvärlden som nu är involverad i moderna tekniker som underlättar vinproduktionen samt de ekologiska processmetoderna.

För att nämna några nummer: 18 är antalet kontrollorgan för ekologiska lant- och jordbruk. 38 är antalet certifieringsscheman. 21 000 är antalet totala ICEA-certifierade företag. 420 är antalet anställd personal. 24 är det totala antalet kontor i både Italien och utanför.

Målet

Vi tror på en certifierad produkt som inte endast inkluderar dess historia, traditioner, och bearbetning, utan vi tror på certifikat som också agerar som verktyg för att dela med sig utav värden såsom respekt och omtanke för miljön, hälsan, rättvisan, och legaliteten.

Certifieringsprocessen

Certifieringsprocessen involverar ICEA:s verifikation om att produkterna eller tjänsterna som släpps på marknaden överensstämmer med ekologiska standarder eller andra godvilliga produkt- eller tjänstspecifikationer. Även fast inte alla certifieringar genomgår samma procedur, så är de alla uppdelade i fem huvudfaser:

1.Kontroll- och certifieringsförfrågan

För att påbörja certifieringsprocessen så ber företag först om en kontroll- och certifieringstjänst genom att skicka in alla nödvändiga dokumenteringar

2. Preliminär bedömning

ICEA utvärderar företagets dokumentationer, för att kontrollera att de specifika certifieringskraven efterföljs.

3. Kontroll på plats

ICEA skickar en övervakningstekniker till företagets diverse huvudkontor, och beroende på det specifika certifikatets krav så kontrollerar teknikern produktionsprocesserna, samlar prover från de berörda produkterna för laboratorietestning, kontrollerar journaler och bokföringsdokument, samt kontrollerar resterande obligatoriska områden som är krav för just det berörda certifikatet.

4. Utfärdande av certifikatet

Baserat på den data som samlats in under platskontrollen, vari otydligheter sållats bort, så utfärdar ICEA produkternas eller tjänsternas certifikat.

5. Övervakning: periodiska inspektioner och analyser

ICEA etablerar en plan av periodiska kontroller med syfte av att verifiera och bekräfta uppehållandet av överensstämmelsekraven.


Samarbete med svenska certifieringsorganisationer för ekologisk produktion

KRAV är Sveriges ledande certifikat gällande ekologisk produktion. Produkterna som är markerade med dess logotyp är mycket kända på den svenska marknaden, i vilken de även är uppskattade av konsumenter som är medvetna om produkternas höga garantinivå och viktiga institutionella roll. Operatörer som anhåller KRAV-märket är tvungna att följa mer restriktiva ekologiska standarder än de som den europeiska lagstiftningen kräver (EC Reg.834/07).

KRAV-standarder inkluderar även socialt ansvarsfulla krav. Leverantörer som tillförser råmaterial och/eller produkter till svenska KRAV-certifierade operatörer, eller som direkt vill använda KRAV-logotypen på sina produkter, måste skriva under för specifika överenskommelser med svenska konsumenter och/eller direkt med KRAV. ICEA är ett italienskt kontrollorgan auktoriserat av KRAV, och dess egna kontrollorgan KIWA utför inspektioner i Italien. När det kommer till mjölkprodukter så är det möjligt att nå KRAV-certifikatet genom IOS zootekniska frivilligcertifikat, tack vare ett ömsesidigt avtal om erkännandet av likvärdighet mellan de två certifikaten.

För mer information samt dokument, besök https://www.krav.se/

Varför borde vingårdar följa de principer som står bakom det ekologiska ICEA-certifikatet?

Ett globalt känt proverb på latin lyder: ”In vino veritas”. Och visst är det sant att vinets skapelse daterats till de tidigaste spåren av människans existens, och att viner är starkt länkade till sina ursprungliga områden, både gällande odlings- samt produktionsmetoder- och tekniker, vilka kräver expertis och kunskap om traditioner, likväl som en öppenhet för nya metoder och tekniker. Principerna som alltid karakteriserat ICEA och människorna som jobbar där är att sträva efter etiska kompetenser för att skydda identiska värden.

Vad borde människor veta om ekologiska tillvägagångssätt hos italienska vinproducenter?

Siffrorna talar för sig själva. Mellan 2010 och 2019 ökade den ekologiska odlingsytan i Italien med 109,3% (Källa: Sinab data). Den ekologiska odlingsytan ökar kontinuerligt över åren eftersom det innebär en hållbar och uppdaterad metod som exkluderar användandet av de flesta konstlade kemikalier som gödningsmedel och bekämpningsmedel, samt att den ekologiska metoden begränsar användandet av sulfiter vilket effektivt minskar miljöpåverkan.

Nämn tre saker som gör ICEA speciell

  • ICEA är nära kopplat till det verksamma området, vilket i sin tur innebär anställningar av lokal personal i varje region.
  • ICEA har från start baserat sin identitet på respekten för miljön och människan.
  • ICEA, som är en av de första kontrollorgan att godkännas för lanseringen av ett ekologiskt certifikat, har från början varit ett samarbete med alla de operatörer som, likt oss, tror på lant- och jordbrukets respekt för planeten… och samarbetet fortsätter än idag mot vägen till hållbarheten.

Frågor och svar:

Vad innebär ett hållbarhetscertifikat?

Ett hållbarhetscertifikat tilldelas företag eller produkter som har genomgått en noggrann kontroll och uppfyller vissa riktlinjer och krav för att främja hållbarhet och miljövänliga metoder.

Vad är ICEA och vad är dess syfte?

ICEA är ett hållbarhetscertifikat med ursprung i Italien. Det grundades för att hjälpa italienska lantoch jordbrukare implementera metoder som främjar både ekologiska ageranden gentemot miljön och ett hållbart samt rättvist ekonomisystem.

Vilka vingårdar är ICEA-certifierade?

Några exempel på ICEA-certifierade vingårdar är Campina Sampietrana i Puglia, Cantina Gaffino utanför Rom, Podere Riparbella i Toscana, Azienda Agricola Podere Giardino i norra Italien, Cantina Del Vesuvio vid Vesuvius slätt och San Fabiano Calcinaia som producerar Chianti Classico-viner.

Hur fungerar certifieringsprocessen för ICEA?

Certifieringsprocessen för ICEA innefattar en kontrolloch certifieringsförfrågan från företaget, en preliminär bedömning av dokumentationen, en kontroll på plats där produktionen och andra relevanta områden granskas, utfärdande av certifikatet baserat på insamlad data och periodiska övervakningar för att säkerställa fortsatt överensstämmelse.

Varför borde vingårdar följa principerna bakom ICEA-certifikatet?

Genom att följa principerna bakom ICEA-certifikatet kan vingårdar bidra till en hållbar och miljövänlig vinproduktion. Det innebär att man undviker användning av konstgjorda kemikalier, begränsar användningen av sulfiter och främjar ekologiska odlingsmetoder. Dessutom kan vingårdar dra nytta av att vara en del av ett certifierat nätverk och attrahera konsumenter som är medvetna om hållbarhet och miljöpåverkan.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.