Inget är så gott som en Chianti till pastan!

Det viktigaste i det italienska köket är nog Chianti-vinet och den kallpressade olivoljan. Och inget vin har parats mer tillsammans med klassiska italienska rätter än just en örtig och kryddig Chianti med fin syra.
Chianti är ett vin som doftar och smakar Italien och vinet passar till precis nästan alla italienska paradrätter som blivit favoriter världen över: pasta, pizza, prosciutto, grönsaker från medelhavet, för att inte tala om alla goda, lagrade ostar. 

Vi väljer en superfin Chianti och lagar en god vinterpasta!  
 

Varför är Chianti det perfekta matvinet?

Utan tvekan är det druvan Sangiovese som gör sig perfekt till mat. Druvan måste enligt reglerna finnas till 80% i varje Chianti-flaska. Sangiovese är en druva med ett ganska tunt skal, men det är tuff druva och rätt så kraftig i smaken och ibland blandas den för att mjuka upp smaken med exempelvis andra druvor som små delar av Cabernet, Merlot eller Syrah. Men det är fortfarande många viner som görs till 100% av Sangiovese.
 
Sangiovese är en druva med karaktär och med stora smaknyanser som ofta inkluderar mogna, syrliga frukter och bär. Därtill kommer kryddor och örter som torkad salvia, dragon, oregano, smaksensationer som sedan typiskt toppas med espresso, torkad salami, bränd, söt tobak och balsamico i både doft och smak. 
Och det precis dessa smaker som inte bara kompletterar men också lever ut i det klassiska italienska köket till fullo!      

Vinet: Chianti Il Drago e la Fornace från Chianti DOCG

Chianti Il Drago e la Fornace är en Chianti DOCG från vingården med samma namn, Il Drago e la Fornace, som ligger mellan Florens och Siena, i en natur med vingårdar, pittoreska olivlundar och små karakteristiska medeltida byar med kullerstensgator.

De duktiga vinmakarna Paolo Caciorgna och Massimo Castagnozzi har skapat en modern Chianti där de förenat den traditionella, klassiska Chianti-stilen och producerat ett vin med ungdomlig snits.

Prisvärt för vara under 100-lappen!

Chianti Il Drago e la Fornace är ett mångsidigt och välstrukturerat vin med bra balans och full skärpa. I glaset syns ett intensivt och ljust rubinrött vin med glittrande reflexer och här samsas flera goda och härliga aromer där röda, mogna bär möter en trevlig, inbunden syra. Vinet har en komplex fruktbouquet av mörka körsbär, saftiga hallon och toner av blodapelsin. Vinet har en fruktig profil med viss mognad och sötma och med en tydlig örtighet av den aromatiska salvian och en lätt ton av svartpeppar. 

Chianti Il Drago e la Fornace visar upp en distinkt fräsch elegans med sin friska Chianti-profil eftersom vinet inte är fatlagrat utan har lagrats på ståltankar. Men man har även följt den traditionella metoden och framställt ett Chianti-vin som man gjorde under antiken där en liten del av den gröna druvan Trebbiano Toscano blandas ihop med den kraftfulla druvan Sangiovese. Resultatet blir riktigt lyckat – ett lättdrucket, modernt och smakfullt vin! 

Chianti Il Drago e la Fornace är ett trevligt matvin som passar utmärkt till vår pasta med oxfilé och rostade vintergrönsaker. Du hittar Chianti Il Drago e la Fornace finns i det fasta sortimentet på Systembolaget over hela landet!

Lite om vingården

Den framgångsrike vinproducenten Il Drago e la Fornace är en rätt ung toskansk vingård i hjärtat av området Chianti Senese, i Colle di Val d’Elsa, och det är här, i den centrala delen av Toscana och som appellationen Chianti DOCG ligger. Vinfamiljen har sedan länge sina rötter i den pittoreska byn som heter Santa Maria della Fornace. 

Vingården Il Drago e la Fornace omfattar ca 30 hektar och man odlar både gröna och blå druvorför att kunna producera kvalitetsviner från Brunello till Bolgheri, från Vernaccia till Morellino, men även självklart Chianti-viner och dessutom mousserande. Utan tvekan är Sangiovese den viktigaste druvan i företagets vinportfölj. 
 
Vinmakarna hos producenten Il Drago e la Fornace samlat på sig en hel del utmärkelser bland annat på Wine & Siena 2017 för sitt vin ‘Carbonaie’, en Supertoscanare IGT Toscana (Indicazione Geografica Tipica). Även den eminente vinexperten och kritikern Luca Maroni har gett viner från Il Drago e la Fornace utmärkta betyg som ofta överstiger 90 poäng. 

De omtyckta vinerna från Il Drago e la Fornace finns i de mest kända restaurangerna runt omkring över hela Italien, till och med hos stjärnkocken Marco Bottega i Rom.   

 >Hitta Il Drago e la Fornace 2020 på Bolaget här!

Pasta med oxfilé och rostade vintergrönsaker

Vi har laddat våra fussili pastaskruvar med säsongens godaste rostade grönsaker som brysselkål, butternut pumpa, lök, tomat och parmesanost. Ett första steg mot ett något juligare middagsbord i lysande gult. En enkel, lättlagad maträtt som passar alla i familjen, både till vardag och helg. Förutom den kokta pastan så görs allt i en djup stekpanna eller wok. 

  • 250 -300 g pasta fussili
  • 1 msk olivolja
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 butternutpumpa, skär i tärningar
  • 300 g brysselkål, ansas och delas
  • 2-3 st plommontomater, hackas
  • 30 g oxfilé, skär i fina bitar
  • 1 dl parmesanost, riven

Värm ugnen till 220  ̊ Gör i ordning grönsakerna och lägg på en bakplåt i ett lager.

Rosta grönsakerna i 25 minuter, rör om efter halva tiden och rosta vidare tills squashen är mjuk. Koka pastan i rikligt med saltat vatten och spar därefter en mugg pastavatten. Hetta upp en wok eller en stor stekpanna på medelvärme.

Skär oxfilén i mindre bitar och stek i olja i några minuter tills köttet fått färg och lått det rinna av på hushållspapper. Fortsätt i samma stekpanna och lägg i den kokta pastan tillsammans med de rostade grönsakerna, köttbitarna och den rivna parmesanosten. Rör om och se till att allt blir varmt och häll i lite av det sparade pastavattnet.

Krydda med salt och peppar.

Läs mer om Tascanas viner:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Domaine des Pasquiers

Detta ekologiska, fylliga vin har en markant doft av röda bär och örter. Dofterna bär även över till smaken av vinet som har en kryddig, ren fruktdriven karaktär, med inslag av skogshallon, plommon, svartpeppar och lagerblad samt en lång eftersmak.

Artikelnummer: 2298

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Frankrike, Rhone

Alkohol:14 %

Pris:135 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna