Det viktigaste i det italienska köket är nog Chianti-vinet och den kallpressade olivoljan. Och inget vin har parats mer tillsammans med klassiska italienska rätter än just en örtig och kryddig Chianti med fin syra.
Chianti är ett vin som doftar och smakar Italien och vinet passar till precis nästan alla italienska paradrätter som blivit favoriter världen över: pasta, pizza, prosciutto, grönsaker från medelhavet, för att inte tala om alla goda, lagrade ostar. 

Vi väljer en superfin Chianti och lagar en god vinterpasta!  
 

Varför är Chianti det perfekta matvinet?

Utan tvekan är det druvan Sangiovese som gör sig perfekt till mat. Druvan måste enligt reglerna finnas till 80% i varje Chianti-flaska. Sangiovese är en druva med ett ganska tunt skal, men det är tuff druva och rätt så kraftig i smaken och ibland blandas den för att mjuka upp smaken med exempelvis andra druvor som små delar av Cabernet, Merlot eller Syrah. Men det är fortfarande många viner som görs till 100% av Sangiovese.
 
Sangiovese är en druva med karaktär och med stora smaknyanser som ofta inkluderar mogna, syrliga frukter och bär. Därtill kommer kryddor och örter som torkad salvia, dragon, oregano, smaksensationer som sedan typiskt toppas med espresso, torkad salami, bränd, söt tobak och balsamico i både doft och smak. 
Och det precis dessa smaker som inte bara kompletterar men också lever ut i det klassiska italienska köket till fullo!      

Vinet: Chianti Il Drago e la Fornace från Chianti DOCG

Chianti Il Drago e la Fornace är en Chianti DOCG från vingården med samma namn, Il Drago e la Fornace, som ligger mellan Florens och Siena, i en natur med vingårdar, pittoreska olivlundar och små karakteristiska medeltida byar med kullerstensgator.

De duktiga vinmakarna Paolo Caciorgna och Massimo Castagnozzi har skapat en modern Chianti där de förenat den traditionella, klassiska Chianti-stilen och producerat ett vin med ungdomlig snits.

Prisvärt för vara under 100-lappen!

Chianti Il Drago e la Fornace är ett mångsidigt och välstrukturerat vin med bra balans och full skärpa. I glaset syns ett intensivt och ljust rubinrött vin med glittrande reflexer och här samsas flera goda och härliga aromer där röda, mogna bär möter en trevlig, inbunden syra. Vinet har en komplex fruktbouquet av mörka körsbär, saftiga hallon och toner av blodapelsin. Vinet har en fruktig profil med viss mognad och sötma och med en tydlig örtighet av den aromatiska salvian och en lätt ton av svartpeppar. 

Chianti Il Drago e la Fornace visar upp en distinkt fräsch elegans med sin friska Chianti-profil eftersom vinet inte är fatlagrat utan har lagrats på ståltankar. Men man har även följt den traditionella metoden och framställt ett Chianti-vin som man gjorde under antiken där en liten del av den gröna druvan Trebbiano Toscano blandas ihop med den kraftfulla druvan Sangiovese. Resultatet blir riktigt lyckat – ett lättdrucket, modernt och smakfullt vin! 

Chianti Il Drago e la Fornace är ett trevligt matvin som passar utmärkt till vår pasta med oxfilé och rostade vintergrönsaker. Du hittar Chianti Il Drago e la Fornace finns i det fasta sortimentet på Systembolaget over hela landet!

Lite om vingården

Den framgångsrike vinproducenten Il Drago e la Fornace är en rätt ung toskansk vingård i hjärtat av området Chianti Senese, i Colle di Val d’Elsa, och det är här, i den centrala delen av Toscana och som appellationen Chianti DOCG ligger. Vinfamiljen har sedan länge sina rötter i den pittoreska byn som heter Santa Maria della Fornace. 

Vingården Il Drago e la Fornace omfattar ca 30 hektar och man odlar både gröna och blå druvorför att kunna producera kvalitetsviner från Brunello till Bolgheri, från Vernaccia till Morellino, men även självklart Chianti-viner och dessutom mousserande. Utan tvekan är Sangiovese den viktigaste druvan i företagets vinportfölj. 
 
Vinmakarna hos producenten Il Drago e la Fornace samlat på sig en hel del utmärkelser bland annat på Wine & Siena 2017 för sitt vin ‘Carbonaie’, en Supertoscanare IGT Toscana (Indicazione Geografica Tipica). Även den eminente vinexperten och kritikern Luca Maroni har gett viner från Il Drago e la Fornace utmärkta betyg som ofta överstiger 90 poäng. 

De omtyckta vinerna från Il Drago e la Fornace finns i de mest kända restaurangerna runt omkring över hela Italien, till och med hos stjärnkocken Marco Bottega i Rom.   

 >Hitta Il Drago e la Fornace 2020 på Bolaget här!

Pasta med oxfilé och rostade vintergrönsaker

Vi har laddat våra fussili pastaskruvar med säsongens godaste rostade grönsaker som brysselkål, butternut pumpa, lök, tomat och parmesanost. Ett första steg mot ett något juligare middagsbord i lysande gult. En enkel, lättlagad maträtt som passar alla i familjen, både till vardag och helg. Förutom den kokta pastan så görs allt i en djup stekpanna eller wok. 

  • 250 -300 g pasta fussili
  • 1 msk olivolja
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 butternutpumpa, skär i tärningar
  • 300 g brysselkål, ansas och delas
  • 2-3 st plommontomater, hackas
  • 30 g oxfilé, skär i fina bitar
  • 1 dl parmesanost, riven

Värm ugnen till 220  ̊ Gör i ordning grönsakerna och lägg på en bakplåt i ett lager.

Rosta grönsakerna i 25 minuter, rör om efter halva tiden och rosta vidare tills squashen är mjuk. Koka pastan i rikligt med saltat vatten och spar därefter en mugg pastavatten. Hetta upp en wok eller en stor stekpanna på medelvärme.

Skär oxfilén i mindre bitar och stek i olja i några minuter tills köttet fått färg och lått det rinna av på hushållspapper. Fortsätt i samma stekpanna och lägg i den kokta pastan tillsammans med de rostade grönsakerna, köttbitarna och den rivna parmesanosten. Rör om och se till att allt blir varmt och häll i lite av det sparade pastavattnet.

Krydda med salt och peppar.

Läs mer om Tascanas viner:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy