Hem » Vin Tips » Toscana har fantastiska vita viner!

Toscana har fantastiska vita viner!

toscana - vitt vin hälls upp på glas

Toscana är nog den mest berömda av alla italienska vinregioner och här gör man flest DOC och DOCG viner i hela Italien. Förutom en underbar romantisk natur med böljande kullar och landsvägar som kantas av cypresser, så är det nog de goda röda vinerna som vi i första hand tänker på. Regionen är hem för ikoniska och smakfulländade viner som Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano och alla Supertoscanare.

Till mer än 80% produceras det röda viner i Toscana. Men det finns också ljuvliga och smakfulla vita viner som tyvärr ibland faller lite i skymundan för de perfekta röda vinerna. Men Toscanas vita viner, deras druvor och vinstilar blir faktiskt alltmer populära och det finns ett gäng fräscha och goda vita viner som både erbjuder en mängd variation och olika stilar.

Vilka druvor finns?

De viktigaste druvorna som kommer lokalt från Toscana Vernaccia, Vermentino, Trebbiano och Malvasia. Medan Vernaccia di San Gimignano är en DOCG, så går de flesta andra toskanska vita under DOC och ibland under den kanske ännu mer spännande IGT-klassificeringen. För just i Toscana skapar man högkvalitativa IGT-viner med druvor som också odlas här i regionen. Under den geografiska druvklassificeringen kan vinproducenterna experimentera lite mer än vanligt, med exempelvis druvblandningar av olika druvor. På så sätt skapas vita viner som är lite annorlunda och som varierar i både smak och uttryck.  

Man kan till exempel även få använda Chardonnay som blivit en allt populärare druva även i Toscana. Druvan är ett hjärtligt tillskott och snarare är friska och fruktiga istället för smöriga. Även Chenin Blanc och Sauvignon Blanc och till och med Riesling används här. Slutresultatet blir viner med fantastiska blandningar och smaker. Det finns verkligen ett vin för alla!

Toscana-en-grön-druvklase

De lokala druvorna är

Vermentino – en blommig och fruktig druva som ger intensiva, syrliga och smakfulla viner ofta med långt avslut.

Trebbiano – den mest planterade vita druvan och en vanlig, ganska neutral och mycket syrlig druva och en perfekt blanddruva.

Vernaccia – nog den mest kända druvan som även skapar sin egen mycket eleganta vinstil, Vernaccia di San Gimignano DOCG. Produceras på vissa vingårdar kring den pittoreska staden San Gimignano med sina kullerstensgator och staden är med på Unescos lista över världsarv. Dessa stiliga viner är fruktiga, syrliga och mineraliska. Mer information om just denna vinstil finns nedan.

Malvasia – druva för söta viner som exempelvis det berömda söta vinet Vin Santo DOCG. Druvan används också för torra viner i olika blandningar.

Två berömda vita vinstilar

Vin Santo DOCG

Det söta viner är då en blend av torkade druvor Trebbiano och Malvasia och de torkas i flera månader. Hur länge beror lite på hur sött vinerna till slut ska bli. För ju längre druvorna torkar, desto högre blir den naturliga sockernivån. Man jäser vinet på små fat upp till fyra år. Vin Santo är en populär vinstil över hela världen, men även hos italienarna som gärna dricker vinet till biscotti och cantuccini eller till olika desserter. Vinet har läckra, söta smaker som apelsin, honung, karamell och aprikos i glaset.

Vernaccia di San Gimignano DOCG

Det här är ett vin som tillverkats i minst 500 år och med en mycket känd fanklubb. Allt från påvar till Dante och Geoffrey Chaucer vurmade för detta vin. Det var också det allra första italienska vinet som erhöll DOC-klassificering och senare även fick bli DOCG. Vernaccia är alltså både en druva och en vinstil som odlas och kommer just från San Gimignano. Vinets globala popularitet beror utan tvekan på den mineraliska, varma lerjorden med sina kalkhaltiga sediment och ger det snustorra, blekt halmgula vinet en skarp och något bitter syra med mineraliska toner och en trevlig varande finish. 

toscana - suckling citat

Och James Suckling har ju alltid rätt, som vanligt. Regionen Toscana inkluderar sju små öar utmed kusten och är Italiens femte största region. Det gränsar mot nordväst av Ligurien, norr om Emilia-Romagna, Umbrien i öster och Lazio i söder. I väster ligger det Tyrrenska havet som ger området ett varmt medelhavsklimat. Varierande jordar, varierande klimat, varierande druvor och passionerade vinmakare. Så kan man sammanfatta det. Allt detta ger förstås spännande, varierande vita viner!

Vilka viner bör du ska prova?

Du måste absolut prova det allra första italienska vinet som fick en skyddad ursprungsbeteckning, Vernaccia-vinet från San Gimignano DOCG, om du ännu inte gjort det. Dessa viner kommer i olika kvaliteter från enklare matviner till reserva.  Det finns totalt 52 vita viner från Toscana, tyvärr dock endast 1 vin (!) i öppna sortimentet. Men om Corona har lärt oss något, så tror vi att de flesta av oss faktiskt vet hur man beställer viner nu.

toscana - tips 5 flaskor vin

Cecchi Vernaccia di San Gimignano 2018 | nr 6047 | 119 kr 

Ett aromatiskt och smakrikt vin, fruktigt och friskt och lite örtigt vin med smaker av päron, honungsmelon och lime. Lättdrucket med en liten snutt av den karaktäristiska bitterheten i slutet. Denna är beställningsvara.

Vernaccia di San Gimignano Riserva 2016 | Nr 78059 | 176 kr

Väldigt harmoniskt och karaktärsfullt vin med stor smak, mörkare halmfärg och med lite mer av den distinkta Vernaccia-stilen. Fruktigt stiligt och elegant vin med läcker bouquet och med den unika bittra tonen.  Vinet har ett kollikrav på 6 flaskor och måste beställas. Kanske flera som vill prova?

Banfi La Pettegola Vermentino 2019 | Nr 72778 | 159 kr

Ett ljusgult fräscht vin med riska och intensiva toner av allehanda goda frukter och medelhavsörter. Välgjort vin med fin balanserad syra med och med ett skarpt och klart avslut. Även denna är beställningsvara.

Primavolta Vignano  2017 | Nr 78120 | 163 kr

Här har man trollat med de franka druvorna Viognier och Petit Manseng. Smaker av grönt äpple och lime med lite honung. Frisk syra och fin karaktär. Trevligt och lättdrucket matvin.  Denna är beställningsvara.

Ruffino Vinsanto Serelle 2015 | Nr 8119 | 157 kr

Det sötare vinet i klassen Vin Santo DOCG har som sig bör goda smaker av aprikoser, saftiga russin, valnötter och choklad. Härligt och friskt vin som klarar de flesta desserterna eller bara som aperitif till kaffet. Finns i öppna sortimentet.

Mer om Toscana:

Frågor och svar:

Vilka är de viktigaste druvorna som används för att göra vita viner i Toscana?

De viktigaste druvorna är Vernaccia, Vermentino, Trebbiano och Malvasia.

Vilken vinstil är Vernaccia di San Gimignano och vad kännetecknar den?

Vernaccia di San Gimignano är en DOCG-vin och är känd för sin mineraliska, skarpa och något bittera syra med en trevlig varande finish.

Vilket är det första italienska vinet som fick en skyddad ursprungsbeteckning?

Det första italienska vinet som fick en skyddad ursprungsbeteckning är Vernaccia-vinet från San Gimignano DOCG.

Vilket är det söta vinet från Toscana som är en blend av torkade druvor Trebbiano och Malvasia?

Det söta vinet från Toscana är Vin Santo DOCG.

Vilka andra druvor används för att göra vita viner i Toscana?

Förutom de lokala druvorna används även Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc och Riesling för att göra vita viner i Toscana.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.