Toscana Italiens främsta vinområde

Manual harvest of grapes in tuscany

Lär dig om Italiens främsta vinområde, Toscana

Toscanas vingårdar

Italien är efter Frankrike världens största vinproducent. Mer än 2000 olika druvsorter, de flesta inhemska, odlas här. Man tror att vin började odlas här av Etruskerna 2000 före Kristus. Det äldsta vinkärl man hittat i Italien daterar sig till 700 år före Kristus.

Det största och mest kända vinodlardistriktet är Toscana. Toscana ligger i centrala Italien med en kust mot Tyrrenska havet och Liguriska havet. Toscana är för turister kanske mest känt för staden Florens och lutande tornet i Pisa, men som vinälskare skall man inte glömma staden Siena. Här ligger Enoteca Italiana, restaurant & wine bar, av många ansett som Italiens bästa vinbar, men det är mer än så, här finns förutom vinbar aven, vinbutik, vinskola och vinmuseum. Ambitionen är att presentera Italiensk vinkultur och Italiensk vintradition. Därmed finns inte bara viner från Toscana representerade här, utan viner från hela Italien och de flesta går att köpa glasvis.

Toscana är också känt för sitt vackra landskap med böljande dalar och berg om vart annat och sitt ofta kustnära läge samt en medeltida arkitektur insprängd i landskapet. Flera kända Italienare har under en tid av sitt liv bott i Toscana och både tagit intryck av och satt sin prägel på området, till exempel Dante, Michelangelo, Galileo, Galilei, Leonardo da Vinci samt Puccini, men framförallt är det som sagt Italiens mest kända vindistrikt, här framställs bland annat några av Italiens mest kända viner. Området har ett varmt klimat och jordmånen består främst av lera, grus och kalksten, överlag är jordmånen mager, vilket ofta ger bättre kvalitet på vinerna. Sangiovese-druvan som har sitt ursprung här trivs utmärkt på sluttningarna ner mot kusten, där den får sitt behov av direkt solljus tillgodosett. Egentligen är Toascana mer eller mindre perfekt för vinodling, höga berg och vulkaniska kullar, myckel sol och den oftast ljumma till varma havsbrisen gör att druvorna trivs alldeles utmärkt. Bästa perioderna att besöka Toscana är under tidig sommar eller tidig höst då temeraturen ligger på runt 22 grader, under Juli och Augusti kan vi nordbor uppleva temperaturen som lite väl hög, runt 30 grader. Vinjournalen arrangerar tillsammans med Winetourism flera vinresor till olika vindistrikt och vingårdar, bland annat till Toscana.

Toscanas druvsorter

Den främst odlade druvan i Toscana och för övrigt i hela Italien är Sangiovese eller Brunello som den också kallas, men här odlas även andra druvor som Canaiolo Nero och till viss del de franska druvsorterna Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah.

Sangiovese är en blå, långsamt mognande druva och anses också vara en av de mest svårodlade druvsorterna Den långa mognadstiden gör att vinet blir fylligt alkoholstarkt och tål lång förvaring. Viner med namnet Brunello får enbart innehålla Sangiovese-druvan. Även om odlaren får en högkvalitativ skörd är det en konst att få fram ett bra vin. Druvsaften är mycket känslig för jäsningstid och temperatur, vilka kan få ändras efter druvans mognadstid..

Caniaolo Nero är en blå druva som enligt de italienska vinlagarna får användas i Chiantiviner med en inblandning av upp till 20 procent. Druvan ger vinet en mörkare färg och tar bort något av strävheten hos Sangiovesen. Under framförallt 1960-1980– talet var Chiantiviner i Sverige kända för att vara billiga och slaskiga viner, men sedan ändrade man tillverkningsmetod och numera finner man många kvalitetsviner inom gruppen.

De Italienska vinlagarna

Med många druvsorter och många producenter rådde det länge en stor oreda beträffande vinerna. 1963 införde man vinlagar efter fransk förebild, i Italien kallat DOC.  (Denominazione di Origine Controllata), men till skillnad från Frankrike var det inte en centralstyrd lag, därför blev det mera av en ursprungsbeteckning. DOC reglerar bland annat uttag, tillåtna druvsorter, vinifikation och det geografiska ursprunget.

 För Toscanas del innebar det till exempel att Shiantivinerna skulle innehålla cirka 20 % från gröna druvor. Under 1960 och 70-talet var Chiantiviner kända i Sverige för att vara billiga och vattniga viner, men många av vinodlarna ville producera bättre viner, man började helt enkelt bryta mot vinlagens bestämmelser och startade med att även odla de franska druvsorterna Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah samt blanda dem med Sangiovese vid vinproduktionen. Vinerna fick inte klaccifieras som DOC-viner utan endast som Vino de tavola, bordsviner. 1980 infördes en ny klass DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita, med hårdare krav. Slutligen, 1992 införde man en ny klass, IGT, Indicazione Geografica Tipica. Nu finns det därmed fyra klasser,

Vino da Tavola (VdT). Bordsvin, enklare viner.

IGT (Indicazione Geografica Tipica). Vinerna måste komma från ett visst område, men använder sig av “icke tillåtna druvor” för området.

DOC (Denominazione di Origine Controllata). Här ställs krav på använda druvor, uttag, vinifikation och lagring.

DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Den högsta klassen med ännu högre krav än DOC.

De vinodlare som börjat odla framförallt franska druvsorter som blandades med Sangiovese flyttades därmed upp en klass till IGT. De så kallade supertoscanarna som har en inblandning av icke Italienska druvsorter, har ofta mycket hög kvalite och därför också ett högre pris. Numera tillåts en inblandning av upp till 15 % av icke italienska druvsorter.

Även om Toscana är mest känt för sina röda viner förekommer det även vitvinsproduktion. De mest odlade vitvinsdruvorna i Toscana är Chardonnay, Malvasia, Moscato, Trebbiano, Vermentino och Vernaccia. Tidigare krävde de Italienska vinlagarna att Chiantivin skulle innehålla en viss mängd vitvinsdruvor, numera används de mest till framställning av vitt vin och rosévin oftast tillverkat på Sangiovese och Malvasia eller Tribbiano, medan Moscato främst används för tillverkning av dessertviner.

Vinjournalen samarbetar med Wine-tours med att informera om olika vinproducenter och möjligheten att besöka dem.

Följ med oss på en upptäcksresa bland några av Toscanas bästa vingårdar

Karta laddas.

Alussinante, här kan du uppleva medeltiden

Alussiante

Alussiante har ändrat sitt namn från det tidigare “Scarparsi,” till Alussinante-vingården. Den ligger i Casole d’Elsa, en medeltida stad i Chianti-regionen, i centrala Toscana. Området där vingården ligger är perfekt för produktion av prisbelönta InSSieme- och AluSSinante-viner av hög kvalitet. Alussinante är utökat till ett område av 50 hektar totalt och har sju odlingsområden som är fördelade på tre Casales.

Alussinante har ägnat sina sju hektar areal till vingårdar och två hektar till plantage av olivlundar. Produktionspersonalen odlar ett brett sortiment av vinstockar, inklusive fruktiga Sangiovese, Merlot och Cabernet Franc, inom den supertoskanska IGT-regionen och producerar läckra AluSSinante och InSSieme (BR), de två toppklassvinerna från Chianti DOC. För närvarande levererar vingården cirka 20 000 flaskor per år. Vinodlingen består av tre hus för att erbjuda boendemöjligheter till gästerna. Dessa tre “Casales” har välmöblerade rum utrustade med platt-TV, ljudsystem och matsalar för att kunna ta emot ett stort antal besökare. Alla andra moderna nödvändigheter, som kylskåp, uppvärmning, privata badrum och gratis WiFi, för att nämna några, ingår också i alla rum i alla tre hus. Några ytterligare faciliteter som tillhandahålls är en utomhuspool, en grill, en vedeldad ugn, en tvättstuga och några fler andra bekvämligheter för gästerna.

Ett besök på gården kostar 15 Euro/per dygn och person.

Azienda Agricola Campochiarenti, vilar på 1000-årig historia

Agricola
Azienda Agricola Campochiarenti är vingården som är uppkallad efter den plats som den är etablerad i, San Gimignano i Campochiarenti . Campochiarentis historia kan spåras tillbaka till slutet av 10-talet när kyrkan S: t Nicholas byggdes i detta område. Detta område har historisk betydelse för vinproduktionen, eftersom det finns dokumentation av vin ¬export från Campochiarentiregionen från så långt tillbaka som 1276. Vingården som finns nu grundades 1977 av de nuvarande ägarna för att påminna om Campochiarentis rika historia.

Gården har en total yta på 50 hektar där 14 hektar är vingårdar. De odlar alla sina druvor i dessa vingårdar för att producera alla sina viner. Vinrankorna är mellan 10 och 40 år gamla och majoriteten som odlas är Sangiovese och Vernaccia di San Gimignano. Dessa används för att tillverka vinerna Chianti respektive Vernaccia di San Gimignano. Vissa andra druvor som odlas på dessa vingårdar är Colorino, Canaiolo, Mammolo, Ciliegiolo och Foglia Tonda. Det finns också några fler sorter som Ancellotta, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malvasia Nera, Merlot, Montepulciano d’Abruzzo, Rebo, Trebbiano Toscano, Malvasia, Pinot Bianco, Pinot Nero och Pinot Grigio. Alla dessa sorter tillåter dem att producera många viner med lämpliga blandningar som är mycket fokuserade på territoriet.

Az. Agr. Malenchini, producerar två av världens bästa italienska viner

Malenchini

Malenchini-gården ligger i hjärtat av Chianti Colli Fiorentini, och drivs av Diletta Malenchini. Familjen Malenchini har ägt och förvaltat företaget sedan 1830 i Medici Villa i Lilliano.

Gården är spridd över 70 hektar mark varav 17 hektar är planterad med vingårdar och 42 hektar med olivträd. Jordbruksmetoderna på gården Malenchini utförs med avseende på miljön och de är stolta över sin hållbara modell. Huvuddelen av vingården odlas med druvor från Sangiovese. Andra druvsorter som Canaiolo, Merlot och Cabernet Sauvignon odlas också. Företaget använder sina egna druvstockar för att tillverka sina viner. Deras viktigaste vinproduktioner är röda, rosé och dessertviner med Chianti Colli Fiorentini klassificering. Gården producerar två Chianti DOCG-viner som är de mest populära vinerna över hela världen från denna region. De använder traditionella Chianti vinframställningsprocesser för att tillverka sina flaggskeppsviner. Förutom detta har företaget utvecklat sin egen version av “Super Toscana viner”. Att besöka gården kostar 15 Euro/dag och person

Basile – Organic Winery, ekologisk framställning och manuell produktion hand i hand

Bagno

Här används organiska material av biologiskt ursprung som gödningsmedel. Många operationer inklusive skörden utförs manuellt för att uppnå druvornas bästa kvalitet. De druvor som produceras här är av högsta kvalitet och används för att göra fantastiska viner som är biodynamiskt certifierade. Den ekologiska vingården Bagno A Ripoli, Firenze, 50012, Italy är en liten hantverksmässigt driven gård och familjen delar upp arbetet mellan varandra för att smidigt driva gården.

Giovan Battista Basile köpte gården 1999 och involverade också familjen i sin strävan att skapa en ekologisk vingård. Fastigheten är belägen i Maremma, i Cinigiano kommun och hade lämnats i ett övergivet tillstånd i 30 år. Giovan Battista har alltid noggrant deltagit i alla jordbruks- och enologiska aktiviteter med hjälp av Maurizio Saettini, en ung och aktiv vinproducent.

Markerna sträcker sig över cirka 34 hektar. De flesta vingårdarna ligger i sydvästlig riktining, ett idealiskt läge som gör att vinodlingarna kan smekas av solen hela dagen. Höjden varierar från 330 till 380 meter över havet. Jorden har en vanlig kalkhaltig sammansättning; kännetecknande för detta område är den så kallade galestro, en klippa som sönderfaller på grund av dåligt väder och därmed skapar en idealisk miljö för vinstockarna. På sommaren överstiger temperaturen sällan 30 ° Celsius, vilket säkerställer ett torrt klimat tack vare områdets ständiga vind.

Druvorna man odlar är Sangiovese, Merlot och för vitt vin Vermentino, Vionnier och Petit Manseng. Druvorna skördas manuellt. Jäsningen sker i stål och stora ekfat under kontrollerad temperatur. Vinerna lagras sedan i franska ekfat under 12 till 24 månader. För 15 Euro får du en guidad provsmakningstur på gården.

Buccia Nera, platsen för dig som uppskattar gott vin och naturupplevelser

Buccia Nera

Buccia Nera ligger i Muciafora, en historiskt provins i Arezzo. Den toscanska landsbygden förbättrar godsets skönhet och elegans. Gården består av totalt 495 hektar mark, 148 hektar täcks av vingårdar och olivlundar sträcker sig över 27 hektar. biodynamisk odling och hållbar erkänsla är nyckelord för driftssättet på gården.

Vinframställningshistorien för familjen Mancini började i slutet av nittonhundratalet med byggandet av den första källaren.

Amadio Mancini, den nuvarande ägaren av Buccia Nera tog tillsammans med sin fru Patrizia över vingårdens ledning på 70-talet. De började omedelbart modernisera och förbättra odlings- och produktionstekniker. 2001 anlade de ekologiskt och hållbart jordbruk. Amadio fick redan året efter, 2002, certifieringen för ekologiskt vin.

Idag förvaltar döttrarna Anastasia, Alessia och Roberta Marcini, vingården. Dr Sandro Nalli, enologist och make till Anatasia, styr hela produktionen, från vingården till källaren.

De flesta vingårdar i Buccia Nera odlar den fina Sangiovesevinrankan. Vingårdarna ligger på en kulle 500 meter över havet med ett utmärkt sydvästläge. En god sammansättning av jorden, konstant bris och gynnsamma klimatförhållanden garanterar produktion av både röda och vita viner av hög kvalitet.

Om du är en äkta vin- och naturälskare ger ett besök på Buccia Nera dig en möjlighet att smaka på deras utsökta viner i den vackra landsbygden för 15 Euro per dag.

Cantina Perazzeta, vinodling vid foten av en slocknad vulkan

Cantina Perazzeta

Cantina Perazzeta ligger i den lilla byn Montenero d’Orcia, mellan produktionsområdet Morellino di Scansano och Brunello di Montalcino, i den övre delen av Maremma. Denna region är välkänd för odling och produktion av röda viner baserade på Sangiovese. Deras egendom ligger vid foten av den slocknade vulkanen Mount Amiata, med jordar som är mycket rik på näringsämnen och idealiska för odling av druvor. Utöver Sangiovese producerar gården också Vermentino, Cabernet, Syrah och Merlot på sin 38 hektar stora vingård belägen 250 till 380 meter över havet. Vinodlingen följer principen som gynnar den högsta kvaliteten och kräver en arbetsetik som garanterar en unik produkt i kombination med respekt för marken. De producerar röda, vita och rosenviner som betecknas IGT, DOC och DOCG enligt italiensk klassificering.

Gården byggdes år 1500 och vingården har rum med stenbärande väggar och murvalv från samma period som säkerställer en naturlig miljö för åldrande viner i fat. De följer en kontrollerad vinodlingsmetod och högkvalitativa standarder, så att deras viner är rena och äkta i varje led av produktionen.

Besök Cantina Perazzeta för en unik upplevelse som inte bara tillgodoser vinentusiaster utan också alla som vill besöka Toscana och njuta av toscansk gästfrihet och kultur. De erbjuder också helikopterturer med besök på vingård och provsmakningar som är idealiska för par eller för att dela ett äventyr med en grupp vänner. Ett besök med rundvisning och vinprovning kostar 15 Euro. Vill du ha en helikoptertur får du lägga till lite mer.

Erik Banti Winery kombinerar tradition och förnyelse i en vacker omgivning

Banti

Erik Banti har sin vingård i Scansano, en vacker by i provinsen Grosseto. Vingårdarna, omgivna av frodig natur, ger det rustika Maremmas livlighet till gården.

Vingårdens sammansättning, placerad runt kustregionen, ger en hisnande inverkan på alla som besöker den.

1981 etablerade Erik Banti vingården och gav vingården sitt namn. Vid den tiden var idag känt vin, Morellino di Scansano, bara känt lokalt. Efter några års etablering, med passion och beslutsamhet, gjorde Erik detta vin världsberömt. Nu har han fått titeln – “profeten av Morellino” i tidningar och kolumner för att producera avancerade viner.

Ursprungligen kom Erik Banti från Rom och bosatte sig i bergen i Montepulciano. Han återupplivade vingårdar och källare i Montemerano. År 1994 flyttade han vingården till Scansano och startade den organiska odlingen av vinstockar med utökade vingårdar.

Hos Erik Banti odlar produktionspersonalen en mängd druvor i vingårdarna. De har ägnat sina vingårdar att odla Sangiovese i 80% av vinodlingarna, tillsammans med Cabernet Sauvignon, Merlot och Grenache. På den nya marken köpte ägaren nära Poggio Maestrino och de odlar en rik kvalitet Sirah, Petit Verdot, Mouvèdre och Zinfandel.

Om du brinner för att lägga till olika vinupplevelser i ditt liv kan du planera några dagars resa till Erik Banti-vingården. Du kan också organisera dina officiella möten på gården med det charmiga landskapet i blickfång. Erik Banti är generös, ett besök på gården inklusive provsmakning är gratis!

Fattoria La Striscia en både DOCG och biodynamiskt godkänd vingård

Striscia

Fattoria La Striscia, omgärdas av hisnande vattenfall och orörd natur, men ligger ändå på gångavstånd från den antika stadsmuren i Arezzo. Gården är på totalt 800 hektar varav 14 hektar används till vinodling, resten av fastigheten består av olivlundar och skogar.

Historien om Fattoria La Striscia går tillbaka till 1800-talet. Fastigheten har ägts av Occhini-familjen under många år och har alltid drivits med stor omsorg och kärlek till territoriet. Detta kan kännas genom gårdens eleganta och läckra viner. Familjen Occhini har anpassat sig till olika förändringar. Senast 2001 skedde en grundlig renovering av vingårdarna och den gamla mangårdsbyggnaden. Den nuvarande ägaren återplanterade alla gamla vingårdar och introducerade moderna maskiner i källaren.

Under ledning av den högt uppskattade sommelieren – Luca Martini, producerar gården ekologiska röda viner av hög kvalitet med Chianti DOCG, IGT Sangiovese di Toscana-status. Produktionspersonalen odlar ett brett sortiment av vinstockar, som inkluderar fruktig Sangiovese, Malvasia Nera och Colorino, tillsammans med Merlot och Cabernet av hög kvalitet. Dessa druvor, som plockas manuellt, genomgår grundlig jäsning- och åldring och flyttas slutligen till källaren för tappning. Deras åldrande och förädling sker i träfat och under kontrollerad temperatur , omgivna av 1500-talets väggar och välvda tak.

För gästerna erbjuder företaget två hus på landet – alla väl möblerade och utrustade med moderna faciliteter för besökare. Det finns tre stora lägenheter med både enkla och dubbla sovrum, privata badrum, öppna kök, eldstäder och mycket mera. Besöket kostar 20 Euro per dag och innehåller både guidad tur på ägorna och vinprovning.

La Ciarliana, namngiven efter ett kapell på gården. En vacker vingård belägen i vackra Montepulciano

Savignola

La Ciarliana-vingården ligger på de magnifika kullarna i Montepulciano-regionen. Företaget täcker en total yta på 21 hektar. Gården fick sitt namn efter ett kapell, som ligger på ägorna. Dessutom är företagets logotyp baserad på klocktornet i samma kapell.

Vigna Ascianello – gårdens mest charmiga vingård, sträcker sig över ett område på 4,5 hektar, där Luigi odlar Sangiovese-druvor av högsta kvalitet. Genom att använda dessa vinstockar producerar han röda viner av hög kvalitet under Vino Nobile di Montepulciano DOCG-status “Vigna Ascianello”, gårdens Cru.

Historien om vinframställning startades över 50 år tillbaka av farfar till den nuvarande ägaren. i faderen, Santo Pellegrinos fotspår, och hans farfars traditioner, hanterar idag Luigi all ledning av vingården La Ciarliana. Den första årgången tappades 1996 och vingården byggdes 2002.

På La Ciarliana använder personalen endast icke-invasiva metoder på vingårdarna, med respekt för naturen och den biologiska mångfalden i regionen. Under skördesäsongen plockas druvor manuellt, och bara de bästa klasarna tas till källaren för pressning och jäsning.

Källaren är en underjordisk källare, utrustad med ett exklusivt område för varje vinframställning, tappning och åldringsprocessen. La Ciarliana består också av ett välmöblerat vinsmakningsrum och ett mysigt rum för gäster, vars terrass ger en fascinerande utsikt över gårdens naturskönhet.

Rundtur och vinprovning på gården kostar 30 Euro.

Marchesi Gondi, en av italiens äldsta vingårdar

Marchesi Gondi, också känt som Tenuta di Bossi ligger i Chianti Rufina, på de trädbevuxna kullarna i Florens. en DOCG-appellation med bästa omdöme Detta pittoreska område i Toscana är känt för vinproduktion och gården tillhör familjen Gondi sedan renässansen. Här kan du njuta av en plats full av historia som fortfarande tillhör den äldsta florentinska familjen.

Den charmiga gården, bara 18 km från Florens, täcker 315 hektar mark och odlar vingårdar, olivlundar, skogar och spannmål. Ett bälte av cederträd från Libanon och barljusträd, som omger vingårdarna och källarna i villan, ger den ett utsökt utseende.

Under det sista halvan av 1700-talet förstorade och byggde Niccolò Antonino Gondi villan i en extravagant, konstnärlig arkitekturstil. Mellan 1878 och 1884 renoverade Francesco Gondi villan igen genom att stänga den centrala innergården, skapa rum och lägga ett golv till villan. För närvarande är Marchese Bernardo och hans syster Donatella ägare till gården och villan. De har bevarat sin familjetradition och kultur för att göra Chianti Rufina-vin samt extra jungfru olivolja på det gamla Bossi-godset.

Tenuta di Bossi odlar den högsta kvaliteten av viner, på druvsorter som Chardonnay, Sauvignon blanc, Trebbiano, Sangiovese, Colorino och Merlot, för att bara nämna några från deras breda sortiment av vita, röda och roséviner. Vidare producerar de också två supertoscanska viner samt det i Italien berömda dessertvinet Vinsanto. Om du vill göra ett besök på Marchesi Gondi och provsmaka deras viner kostar det 18 Euro per person.

Martoccia Di Brunelli, extraordinära viner

Vinodlingen Martoccia Di Brunelli ligger i det vackra Martoccia Podere, cirka 500 meter från den medeltida staden Montalcino. Det erbjuder panoramautsikt över den charmiga skönheten i Asso, Orcia och Ombrone dalarna. Brunelli-gården sträcker sig för närvarande till Montalcino på ett område av cirka 20 hektar. Tio hektar av marken där de odlar sina vinstockar ligger under Brunello di Montalcino DOCG.

1964 flyttade familjen Brunelli till Martoccia, en liten gård på cirka tre hektar och startade odlingen av vinstockar. Familjeföretaget expanderade. 1995 köpte Luca Brunelli, ägaren av Martoccia di Brunelli, marken och planterade vinodlingarna. Varje hektar av denna gård får ungefär 5000 vinstockar med de bästa Sangiovesestockarna. Tillsammans med det odlar de andra vinstockar av bästa kvalitet, till exempel Merlot, Colorino, Canaiolo och Mammolo. Den sydvästra sluttningen och de gynnsamma klimatförhållandena i Montalcino ger friskhet, elegans och delikata aromer. Det geografiska läget skyddar vinstockarna från de kalla vindarna i norr och håller vinodlingarna bestrålande hela dagen. Den bördiga stenjorden garanterar också den kvalitetsrika produktionen av rött vin och rosviner

Om du är vinälskare och vill smaka på Martoccia Di Brunellis extraordinära viner kan du besöka Montalcino. Vinprovning och rundvisning kostar 15 Euro.

Petrolo, biodynamiskodling av bästa kvalite

Petrolo Estate

Petrolo Estate är en del av den gamla medeltida historien, beläget i Val d Arno di Sopra på sydöstra sidan av Chiantibergen gränsande till Chianti Classico. Ett gammalt torn finns fortfarande kvar på toppen av det romerska fundamentet på fastigheten. Vinodlingen köptes av familjen Bazzocchi på 1940-talet för att starta sin vinodling byggd på traditionella metoder. Sedan slutet av 80-talet har den nuvarande ägaren Luca Sanjust ändrat produktionsmål och metoder för att uteslutande koncentrera sig på resultat av högsta kvalitet. Från 2016 har alla Petrolo-viner officiell EU certifiering som biodynamiska.

Vinodlingen har antagit idén om ett hållbart jordbruk sedan 2004 på sina 32 hektar vingårdar. De odlar olika druvor som Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon, Trebbiano och Malvasia Bianca på sina fält. Med dessa druvor producerar de många röda, vita och dessertviner. Några av deras viner är Valdarno di Sopra DOC Sangiovese, Valdarno di Sopra DOC Merlot, Valdarno di Sopra DOC Cabernet Sauvignon, IGT Toscana Rosso, IGT Toscana Bianco och IGT Toscana Passito.

Traditionella jordbruksmetoder har gradvis övergivits för att gynna torrodling, ingen jordbearbetning, total avbetning och med komposthantering och ingen användning av syntetiska bekämpningsmedel eller gödselmedel. Gården har också biodynamiskt odlad olivolja.

Du kan besöka vingården för att lära dig mer om den ekologiska vinproduktionen. De erbjuder också guidad provsmakning av sina bästa viner. Förutom viner producerar de också organisk olivolja IGP Toscano och Laudemio sedan 90-talet. Kom och prova deras fantastiska produkter, ett besök kostar 15 Euro per person.

Podere Volpaio, producerar DOCG-, DOC- och IGT-viner enligt reglerna för Growing Organic Project

Podere Volpaio är en ekologisk vingård som ligger cirka 30 kilometer från Florens i kommunen Vinci. De har producerat vin sedan 1890 och har arbetat i generationer med hängivenhet och respekt för territoriet och vinstockarna för att producera sina unika ”ekologiska viner”.

Deras vingårdar ligger i bergen 250 meter över havet. De odlar druvor enligt riktlinjer för ekologiskt jordbruk och använder traditionella metoder. Detta garanterar valet av bästa druvor för att producera högkvalitativa viner. Gården producerar inhemska druvsorter som Sangiovese, Malvasia, Canaiolo, Colorino och Ciliegiolo druvor för röda viner och Trebbiano Toscano och Malvasia för vita viner. År 2000 blev Podere Volpaio en del av Growing Organic Project, enligt vilket användningen av syntetiska kemiska ämnen för skadedjursbekämpning och befruktning helt utesluts. Från dessa organiska druvor producerar ett antal röda, vita och rosa DOCG-, DOC- och IGT-viner, de mest kända är Chianti DOCG och Chianti Reserva DOCG-vinerna. Vinen de säljer är certifierade ekologiska och vegatibiliska.

I Podere Volpaioanser anser man att vin är spegeln av territoriet och de människor som tar hand om växterna från vilket det produceras år efter år. De har gjort sitt bästa för att följa sin ”bio”-filosofi i sin vinframställningsprocess, vilket är en bra blandning mellan tradition och innovation. Detta garanterar skyddet av miljön och respekten för naturen. För 20 Euro får du en smak av historiens vingslag på Podre Volpaio.

För 20 Euro/person och dag kan ni besöka gården.

Savignola, en vacker vingård beägen i vackra Shianti Classico

Savignola

Omgiven av de böljande kullarna ligger Savignola-vingården i hjärtat av regionen Chianti Classico. Företagets ägor sträcker sig över ett område på 5 hektar i ett av de vackraste områdena i Italien och här avslöjar äktheten av den toscanska livsstilen.

Savignola-vingården är ett hus med många tilltalande byggnader. Paolina House, som består av eleganta rum i rustik stil, lokaliserat högst upp på den stora gården. Ett välutrustat kök, ett charmigt vardagsrum en terrass och ett vackert söderläge förbättrar vingårdens skönhet. Ägaren har renoverat en liten juvel, som ligger några meter från gården och källaren. Det erbjuder en möjlighet att njuta av godsets historia.

Savignolas historia går tillbaka till 1780. 1930 introducerade Carlo tillsammans med sonsonen Ludovica moderna metoder för odling av vinstockar. Idag äger Manuela, tillsammans med sin man Luzius, vingården. Savignola odlar en mängd vinstockar med full respekt för natur och familjetraditioner.

De odlar unika Sangiovese, Colorino di Toscana och Malvasia Nera, men även ett litet område tillägnat Merlot. De producerar högkvalitativa röda och roséviner. De har renoverat den gamla källaren och förvarar sina läckra viner i träfat, placerade i källaren, för åldrande. Om du vill smaka på de frodiga vinerna, samtidigt som du beundrar den vackra landsbygden, kan du planera en kort resa till Savignola.

Vinprovning och en tur runt gårdens ägor kostar 10 Euro.

Tenute Corte Pavone, har gårdar i tre vindistrikt

tenute corte pavone

Tenute Corte Pavone ligger i Montalcino och är en av de tre vingårdar som tillhör Loacker Wine Estates, som också inkluderar vingårdarna Tenuta Valdifalco i Maremma och Weingut Loacker i Sydtyrolen – Alto Adige. Godset grundades 1979 och ägs av familjen Loaker. De är pionjärer i modern ekologisk och biodynamisk vinodling i Italien och är stolta över sitt 40-åriga ekologiska arv och filosofi.

Tenute Corta Pavone är en typisk vingård i Toscana. Infarten till gården, genom smidesjärnportar, följs av en majestätisk cypressbekantad uppfart, med fantastisk utsikt över vingårdarna i Montalcino och en medeltida bergsstad. Vinodlingen äger 19 hektar vingårdar i och runt vingården. Vingårdarna har olika riktningar och har olika jordtyper, vilket möjliggör komplexiteten i druvor som kan användas för att skapa gårdens olika viner. Den största produktionen i dessa vingårdar är Sangiovese-druvor. Corte Pavone-viner är kända för sin starka karaktär. Deras viner inkluderar en färsk spumante, en elegant Rosso di Montalcino, en uttrycksfull Brunello di Montalcino och en enskild vingård Brunello, utvecklad med Cru-konceptet. En elegant friskhet, i kombination med en stark, tanninstruktur och uttrycksfull färg är de karakteristiska egenskaperna för Corta Panoves viner.

Du kan besöka vingården och njuta av deras viner. Du får också den exklusiva chansen att smaka viner från Maremma och Sydtyrolen på Corte Pavone om du vill prova deras viner från de andra två vingårdarna. Vinprovningen kostar 15 Euro.

Vini Apuani, handplockat och viner av toppkvalite

Apuani

Mellan de vita marmorstenbrotten och det gamla havet ligger Vini Apuani-vingården vackert på de magnifika kullarna i Apuani. Under året får vingårdarna sydvästlig havbris och medelhavsvindar och producerar aromatiska druvor av hög kvalitet. Företaget har också olivlundar, omgärdade av vackra landskap på Costa Toscana.

Företaget Vini Apuani grundades år 2000, baserat på en stark familjehistoria med vinframställning från 1950-talet. Ägaren är född och uppvuxen bland raderna med vinstockar, och idag produceras viner i moderns farfars fotspår, man levererar högklassiga viner inom Candia Colli Apuani IGT-regionen. Gården använder gamla vinframställningstraditioner, kombinerade med moderna innovativa metoder för att få speciella produkter som uttrycker essensen av området. För närvarande producerar gården tre typer av vita viner, tre typer av röda viner baserade på inhemska druvor. De producerar även mousserande viner av toppklass.

Omgivna av magnifika landskap sträcker sig vingårdarna över ett område på fem hektar som ägaren odlar med ett brett utbud av druvor. Det inkluderar högklassig Vermentino, Albarola, Trebbiano och Vermentino Nero, tillsammans med fruktig Merlot, Sangiovese och Massaretta. Ägaren tror på manuell skörd av druvorna, och sedan väljs bara de bästa druvorna och flyttas till källaren för mjuk bearbetning, följt av jäsning.

Andra vinområden i Italien

Vi hoppas att du haft glädje och nytta av den här artikeln om Toscana och några av dess mest intressanta vingårdar och att den givit dig inspiration till att åka dit.

Om du är speciellt förtjust i Italien, dess viner och vingårdar, rekommenderar vi att du även läser våra andra artiklar om italien.

För vidare tips om vingårdar att besöka, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Italien samt andra länder, besök winetourism.com. Eller läs vidare på vår webbplats. Vi publicerar ständigt artiklar om nya länder och vingårdar som är intressanta att besöka och uppdaterar också ständigt våra gamla restips och erbjuder nya vingårdar att besöka.

Domaine des Pasquiers

Detta ekologiska, fylliga vin har en markant doft av röda bär och örter. Dofterna bär även över till smaken av vinet som har en kryddig, ren fruktdriven karaktär, med inslag av skogshallon, plommon, svartpeppar och lagerblad samt en lång eftersmak.

Artikelnummer: 2298

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Frankrike, Rhone

Alkohol:14 %

Pris:119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna