Lär dig om Italiens främsta vinområde, Toscana

Snabbmeny för denna artikel

Toscanas vingårdar

Italien är efter Frankrike världens största vinproducent. Mer än 2000 olika druvsorter, de flesta inhemska, odlas här. Man tror att vin började odlas här av Etruskerna 2000 före Kristus. Det äldsta vinkärl man hittat i Italien daterar sig till 700 år före Kristus.

Det största och mest kända vinodlardistriktet är Toscana. Toscana ligger i centrala Italien med en kust mot Tyrrenska havet och Liguriska havet. Toscana är för turister kanske mest känt för staden Florens och lutande tornet i Pisa, men som vinälskare skall man inte glömma staden Siena. Här ligger Enoteca Italiana, restaurant & wine bar, av många ansett som Italiens bästa vinbar, men det är mer än så, här finns förutom vinbar aven, vinbutik, vinskola och vinmuseum. Ambitionen är att presentera Italiensk vinkultur och Italiensk vintradition. Därmed finns inte bara viner från Toscana representerade här, utan viner från hela Italien och de flesta går att köpa glasvis.

Toscana är också känt för sitt vackra landskap med böljande dalar och berg om vart annat och sitt ofta kustnära läge samt en medeltida arkitektur insprängd i landskapet. Flera kända Italienare har under en tid av sitt liv bott i Toscana och både tagit intryck av och satt sin prägel på området, till exempel Dante, Michelangelo, Galileo, Galilei, Leonardo da Vinci samt Puccini, men framförallt är det som sagt Italiens mest kända vindistrikt, här framställs bland annat några av Italiens mest kända viner. Området har ett varmt klimat och jordmånen består främst av lera, grus och kalksten, överlag är jordmånen mager, vilket ofta ger bättre kvalitet på vinerna. Sangiovese-druvan som har sitt ursprung här trivs utmärkt på sluttningarna ner mot kusten, där den får sitt behov av direkt solljus tillgodosett. Egentligen är Toascana mer eller mindre perfekt för vinodling, höga berg och vulkaniska kullar, myckel sol och den oftast ljumma till varma havsbrisen gör att druvorna trivs alldeles utmärkt. Bästa perioderna att besöka Toscana är under tidig sommar eller tidig höst då temeraturen ligger på runt 22 grader, under Juli och Augusti kan vi nordbor uppleva temperaturen som lite väl hög, runt 30 grader. Vinjournalen arrangerar tillsammans med Winetourism flera vinresor till olika vindistrikt och vingårdar, bland annat till vingårds besök i Toscana eller specifkt i ett vingårdsbesök i Chianti området eller annan sub-region till Toscana.

Toscanas druvsorter

Den främst odlade druvan i Toscana och för övrigt i hela Italien är Sangiovese eller Brunello som den också kallas, men här odlas även andra druvor som Canaiolo Nero och till viss del de franska druvsorterna Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah.

Sangiovese är en blå, långsamt mognande druva och anses också vara en av de mest svårodlade druvsorterna Den långa mognadstiden gör att vinet blir fylligt alkoholstarkt och tål lång förvaring. Viner med namnet Brunello får enbart innehålla Sangiovese-druvan. Även om odlaren får en högkvalitativ skörd är det en konst att få fram ett bra vin. Druvsaften är mycket känslig för jäsningstid och temperatur, vilka kan få ändras efter druvans mognadstid..

Caniaolo Nero är en blå druva som enligt de italienska vinlagarna får användas i Chiantiviner med en inblandning av upp till 20 procent. Druvan ger vinet en mörkare färg och tar bort något av strävheten hos Sangiovesen. Under framförallt 1960-1980– talet var Chiantiviner i Sverige kända för att vara billiga och slaskiga viner, men sedan ändrade man tillverkningsmetod och numera finner man många kvalitetsviner inom gruppen.

De Italienska vinlagarna

Med många druvsorter och många producenter rådde det länge en stor oreda beträffande vinerna. 1963 införde man vinlagar efter fransk förebild, i Italien kallat DOC.  (Denominazione di Origine Controllata), men till skillnad från Frankrike var det inte en centralstyrd lag, därför blev det mera av en ursprungsbeteckning. DOC reglerar bland annat uttag, tillåtna druvsorter, vinifikation och det geografiska ursprunget.

 För Toscanas del innebar det till exempel att Shiantivinerna skulle innehålla cirka 20 % från gröna druvor. Under 1960 och 70-talet var Chiantiviner kända i Sverige för att vara billiga och vattniga viner, men många av vinodlarna ville producera bättre viner, man började helt enkelt bryta mot vinlagens bestämmelser och startade med att även odla de franska druvsorterna Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah samt blanda dem med Sangiovese vid vinproduktionen. Vinerna fick inte klaccifieras som DOC-viner utan endast som Vino de tavola, bordsviner. 1980 infördes en ny klass DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita, med hårdare krav. Slutligen, 1992 införde man en ny klass, IGT, Indicazione Geografica Tipica. Nu finns det därmed fyra klasser,

Vino da Tavola (VdT). Bordsvin, enklare viner.

IGT (Indicazione Geografica Tipica). Vinerna måste komma från ett visst område, men använder sig av “icke tillåtna druvor” för området.

DOC (Denominazione di Origine Controllata). Här ställs krav på använda druvor, uttag, vinifikation och lagring.

DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Den högsta klassen med ännu högre krav än DOC.

De vinodlare som börjat odla framförallt franska druvsorter som blandades med Sangiovese flyttades därmed upp en klass till IGT. De så kallade supertoscanarna som har en inblandning av icke Italienska druvsorter, har ofta mycket hög kvalite och därför också ett högre pris. Numera tillåts en inblandning av upp till 15 % av icke italienska druvsorter.

Även om Toscana är mest känt för sina röda viner förekommer det även vitvinsproduktion. De mest odlade vitvinsdruvorna i Toscana är Chardonnay, Malvasia, Moscato, Trebbiano, Vermentino och Vernaccia. Tidigare krävde de Italienska vinlagarna att Chiantivin skulle innehålla en viss mängd vitvinsdruvor, numera används de mest till framställning av vitt vin och rosévin oftast tillverkat på Sangiovese och Malvasia eller Tribbiano, medan Moscato främst används för tillverkning av dessertviner.

Vinjournalen samarbetar med Wine-tours med att informera om olika vinproducenter och möjligheten att besöka dem.

Om du är intresserad av att besöka vingårdar i Chianti-området, kolla listan över vingårdarna i Chianti eller upptäck fantastiska vinprovningar i Chianti.

Följ med oss på en upptäcksresa bland några av Toscanas bästa vingårdar

Karta laddas.

Alussinante, här kan du uppleva medeltiden

Alussiante har ändrat sitt namn från det tidigare “Scarparsi,” till Alussinante-vingården. Den ligger i Casole d’Elsa, en medeltida stad i Chianti-regionen, i centrala Toscana. Området där vingården ligger är perfekt för produktion av prisbelönta InSSieme- och AluSSinante-viner av hög kvalitet. Alussinante är utökat till ett område av 50 hektar totalt och har sju odlingsområden som är fördelade på tre Casales.

Alussinante har ägnat sina sju hektar areal till vingårdar och två hektar till plantage av olivlundar. Produktionspersonalen odlar ett brett sortiment av vinstockar, inklusive fruktiga Sangiovese, Merlot och Cabernet Franc, inom den supertoskanska IGT-regionen och producerar läckra AluSSinante och InSSieme (BR), de två toppklassvinerna från Chianti DOC. För närvarande levererar vingården cirka 20 000 flaskor per år. Vinodlingen består av tre hus för att erbjuda boendemöjligheter till gästerna. Dessa tre “Casales” har välmöblerade rum utrustade med platt-TV, ljudsystem och matsalar för att kunna ta emot ett stort antal besökare. Alla andra moderna nödvändigheter, som kylskåp, uppvärmning, privata badrum och gratis WiFi, för att nämna några, ingår också i alla rum i alla tre hus. Några ytterligare faciliteter som tillhandahålls är en utomhuspool, en grill, en vedeldad ugn, en tvättstuga och några fler andra bekvämligheter för gästerna.

Ett besök på gården kostar 15 Euro/per dygn och person.

Azienda Agricola Campochiarenti, vilar på 1000-årig historia

Agricola
Azienda Agricola Campochiarenti är vingården som är uppkallad efter den plats som den är etablerad i, San Gimignano i Campochiarenti . Campochiarentis historia kan spåras tillbaka till slutet av 10-talet när kyrkan S: t Nicholas byggdes i detta område. Detta område har historisk betydelse för vinproduktionen, eftersom det finns dokumentation av vin ¬export från Campochiarentiregionen från så långt tillbaka som 1276. Vingården som finns nu grundades 1977 av de nuvarande ägarna för att påminna om Campochiarentis rika historia.

Gården har en total yta på 50 hektar där 14 hektar är vingårdar. De odlar alla sina druvor i dessa vingårdar för att producera alla sina viner. Vinrankorna är mellan 10 och 40 år gamla och majoriteten som odlas är Sangiovese och Vernaccia di San Gimignano. Dessa används för att tillverka vinerna Chianti respektive Vernaccia di San Gimignano. Vissa andra druvor som odlas på dessa vingårdar är Colorino, Canaiolo, Mammolo, Ciliegiolo och Foglia Tonda. Det finns också några fler sorter som Ancellotta, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malvasia Nera, Merlot, Montepulciano d’Abruzzo, Rebo, Trebbiano Toscano, Malvasia, Pinot Bianco, Pinot Nero och Pinot Grigio. Alla dessa sorter tillåter dem att producera många viner med lämpliga blandningar som är mycket fokuserade på territoriet.

Az. Agr. Malenchini, producerar två av världens bästa italienska viner

Malenchini

Malenchini-gården ligger i hjärtat av Chianti Colli Fiorentini, och drivs av Diletta Malenchini. Familjen Malenchini har ägt och förvaltat företaget sedan 1830 i Medici Villa i Lilliano.

Gården är spridd över 70 hektar mark varav 17 hektar är planterad med vingårdar och 42 hektar med olivträd. Jordbruksmetoderna på gården Malenchini utförs med avseende på miljön och de är stolta över sin hållbara modell. Huvuddelen av vingården odlas med druvor från Sangiovese. Andra druvsorter som Canaiolo, Merlot och Cabernet Sauvignon odlas också. Företaget använder sina egna druvstockar för att tillverka sina viner. Deras viktigaste vinproduktioner är röda, rosé och dessertviner med Chianti Colli Fiorentini klassificering. Gården producerar två Chianti DOCG-viner som är de mest populära vinerna över hela världen från denna region. De använder traditionella Chianti vinframställningsprocesser för att tillverka sina flaggskeppsviner. Förutom detta har företaget utvecklat sin egen version av “Super Toscana viner”. Att besöka gården kostar 15 Euro/dag och person

Basile – Organic Winery, ekologisk framställning och manuell produktion hand i hand

Bagno

Här används organiska material av biologiskt ursprung som gödningsmedel. Många operationer inklusive skörden utförs manuellt för att uppnå druvornas bästa kvalitet. De druvor som produceras här är av högsta kvalitet och används för att göra fantastiska viner som är biodynamiskt certifierade. Den ekologiska vingården Bagno A Ripoli, Firenze, 50012, Italy är en liten hantverksmässigt driven gård och familjen delar upp arbetet mellan varandra för att smidigt driva gården.

Giovan Battista Basile köpte gården 1999 och involverade också familjen i sin strävan att skapa en ekologisk vingård. Fastigheten är belägen i Maremma, i Cinigiano kommun och hade lämnats i ett övergivet tillstånd i 30 år. Giovan Battista har alltid noggrant deltagit i alla jordbruks- och enologiska aktiviteter med hjälp av Maurizio Saettini, en ung och aktiv vinproducent.

Markerna sträcker sig över cirka 34 hektar. De flesta vingårdarna ligger i sydvästlig riktining, ett idealiskt läge som gör att vinodlingarna kan smekas av solen hela dagen. Höjden varierar från 330 till 380 meter över havet. Jorden har en vanlig kalkhaltig sammansättning; kännetecknande för detta område är den så kallade galestro, en klippa som sönderfaller på grund av dåligt väder och därmed skapar en idealisk miljö för vinstockarna. På sommaren överstiger temperaturen sällan 30 ° Celsius, vilket säkerställer ett torrt klimat tack vare områdets ständiga vind.

Druvorna man odlar är Sangiovese, Merlot och för vitt vin Vermentino, Vionnier och Petit Manseng. Druvorna skördas manuellt. Jäsningen sker i stål och stora ekfat under kontrollerad temperatur. Vinerna lagras sedan i franska ekfat under 12 till 24 månader. För 15 Euro får du en guidad provsmakningstur på gården.

Buccia Nera, platsen för dig som uppskattar gott vin och naturupplevelser

Buccia Nera

Buccia Nera ligger i Muciafora, en historiskt provins i Arezzo. Den toscanska landsbygden förbättrar godsets skönhet och elegans. Gården består av totalt 495 hektar mark, 148 hektar täcks av vingårdar och olivlundar sträcker sig över 27 hektar. biodynamisk odling och hållbar erkänsla är nyckelord för driftssättet på gården.

Vinframställningshistorien för familjen Mancini började i slutet av nittonhundratalet med byggandet av den första källaren.

Amadio Mancini, den nuvarande ägaren av Buccia Nera tog tillsammans med sin fru Patrizia över vingårdens ledning på 70-talet. De började omedelbart modernisera och förbättra odlings- och produktionstekniker. 2001 anlade de ekologiskt och hållbart jordbruk. Amadio fick redan året efter, 2002, certifieringen för ekologiskt vin.

Idag förvaltar döttrarna Anastasia, Alessia och Roberta Marcini, vingården. Dr Sandro Nalli, enologist och make till Anatasia, styr hela produktionen, från vingården till källaren.

De flesta vingårdar i Buccia Nera odlar den fina Sangiovesevinrankan. Vingårdarna ligger på en kulle 500 meter över havet med ett utmärkt sydvästläge. En god sammansättning av jorden, konstant bris och gynnsamma klimatförhållanden garanterar produktion av både röda och vita viner av hög kvalitet.

Om du är en äkta vin- och naturälskare ger ett besök på Buccia Nera dig en möjlighet att smaka på deras utsökta viner i den vackra landsbygden för 15 Euro per dag.

Cantina Perazzeta, vinodling vid foten av en slocknad vulkan

Cantina Perazzeta

Cantina Perazzeta ligger i den lilla byn Montenero d’Orcia, mellan produktionsområdet Morellino di Scansano och Brunello di Montalcino, i den övre delen av Maremma. Denna region är välkänd för odling och produktion av röda viner baserade på Sangiovese. Deras egendom ligger vid foten av den slocknade vulkanen Mount Amiata, med jordar som är mycket rik på näringsämnen och idealiska för odling av druvor. Utöver Sangiovese producerar gården också Vermentino, Cabernet, Syrah och Merlot på sin 38 hektar stora vingård belägen 250 till 380 meter över havet. Vinodlingen följer principen som gynnar den högsta kvaliteten och kräver en arbetsetik som garanterar en unik produkt i kombination med respekt för marken. De producerar röda, vita och rosenviner som betecknas IGT, DOC och DOCG enligt italiensk klassificering.

Gården byggdes år 1500 och vingården har rum med stenbärande väggar och murvalv från samma period som säkerställer en naturlig miljö för åldrande viner i fat. De följer en kontrollerad vinodlingsmetod och högkvalitativa standarder, så att deras viner är rena och äkta i varje led av produktionen.

Besök Cantina Perazzeta för en unik upplevelse som inte bara tillgodoser vinentusiaster utan också alla som vill besöka Toscana och njuta av toscansk gästfrihet och kultur. De erbjuder också helikopterturer med besök på vingård och provsmakningar som är idealiska för par eller för att dela ett äventyr med en grupp vänner. Ett besök med rundvisning och vinprovning kostar 15 Euro. Vill du ha en helikoptertur får du lägga till lite mer.

Erik Banti Winery kombinerar tradition och förnyelse i en vacker omgivning

Banti

Erik Banti har sin vingård i Scansano, en vacker by i provinsen Grosseto. Vingårdarna, omgivna av frodig natur, ger det rustika Maremmas livlighet till gården.

Vingårdens sammansättning, placerad runt kustregionen, ger en hisnande inverkan på alla som besöker den.

1981 etablerade Erik Banti vingården och gav vingården sitt namn. Vid den tiden var idag känt vin, Morellino di Scansano, bara känt lokalt. Efter några års etablering, med passion och beslutsamhet, gjorde Erik detta vin världsberömt. Nu har han fått titeln – “profeten av Morellino” i tidningar och kolumner för att producera avancerade viner.

Ursprungligen kom Erik Banti från Rom och bosatte sig i bergen i Montepulciano. Han återupplivade vingårdar och källare i Montemerano. År 1994 flyttade han vingården till Scansano och startade den organiska odlingen av vinstockar med utökade vingårdar.

Hos Erik Banti odlar produktionspersonalen en mängd druvor i vingårdarna. De har ägnat sina vingårdar att odla Sangiovese i 80% av vinodlingarna, tillsammans med Cabernet Sauvignon, Merlot och Grenache. På den nya marken köpte ägaren nära Poggio Maestrino och de odlar en rik kvalitet Sirah, Petit Verdot, Mouvèdre och Zinfandel.

Om du brinner för att lägga till olika vinupplevelser i ditt liv kan du planera några dagars resa till Erik Banti-vingården. Du kan också organisera dina officiella möten på gården med det charmiga landskapet i blickfång. Erik Banti är generös, ett besök på gården inklusive provsmakning är gratis!

Fattoria La Striscia en både DOCG och biodynamiskt godkänd vingård

Striscia

Fattoria La Striscia, omgärdas av hisnande vattenfall och orörd natur, men ligger ändå på gångavstånd från den antika stadsmuren i Arezzo. Gården är på totalt 800 hektar varav 14 hektar används till vinodling, resten av fastigheten består av olivlundar och skogar.

Historien om Fattoria La Striscia går tillbaka till 1800-talet. Fastigheten har ägts av Occhini-familjen under många år och har alltid drivits med stor omsorg och kärlek till territoriet. Detta kan kännas genom gårdens eleganta och läckra viner. Familjen Occhini har anpassat sig till olika förändringar. Senast 2001 skedde en grundlig renovering av vingårdarna och den gamla mangårdsbyggnaden. Den nuvarande ägaren återplanterade alla gamla vingårdar och introducerade moderna maskiner i källaren.

Under ledning av den högt uppskattade sommelieren – Luca Martini, producerar gården ekologiska röda viner av hög kvalitet med Chianti DOCG, IGT Sangiovese di Toscana-status. Produktionspersonalen odlar ett brett sortiment av vinstockar, som inkluderar fruktig Sangiovese, Malvasia Nera och Colorino, tillsammans med Merlot och Cabernet av hög kvalitet. Dessa druvor, som plockas manuellt, genomgår grundlig jäsning- och åldring och flyttas slutligen till källaren för tappning. Deras åldrande och förädling sker i träfat och under kontrollerad temperatur , omgivna av 1500-talets väggar och välvda tak.

För gästerna erbjuder företaget två hus på landet – alla väl möblerade och utrustade med moderna faciliteter för besökare. Det finns tre stora lägenheter med både enkla och dubbla sovrum, privata badrum, öppna kök, eldstäder och mycket mera. Besöket kostar 20 Euro per dag och innehåller både guidad tur på ägorna och vinprovning.

La Ciarliana, namngiven efter ett kapell på gården. En vacker vingård belägen i vackra Montepulciano

Savignola

La Ciarliana-vingården ligger på de magnifika kullarna i Montepulciano-regionen. Företaget täcker en total yta på 21 hektar. Gården fick sitt namn efter ett kapell, som ligger på ägorna. Dessutom är företagets logotyp baserad på klocktornet i samma kapell.

Vigna Ascianello – gårdens mest charmiga vingård, sträcker sig över ett område på 4,5 hektar, där Luigi odlar Sangiovese-druvor av högsta kvalitet. Genom att använda dessa vinstockar producerar han röda viner av hög kvalitet under Vino Nobile di Montepulciano DOCG-status “Vigna Ascianello”, gårdens Cru.

Historien om vinframställning startades över 50 år tillbaka av farfar till den nuvarande ägaren. i faderen, Santo Pellegrinos fotspår, och hans farfars traditioner, hanterar idag Luigi all ledning av vingården La Ciarliana. Den första årgången tappades 1996 och vingården byggdes 2002.

På La Ciarliana använder personalen endast icke-invasiva metoder på vingårdarna, med respekt för naturen och den biologiska mångfalden i regionen. Under skördesäsongen plockas druvor manuellt, och bara de bästa klasarna tas till källaren för pressning och jäsning.

Källaren är en underjordisk källare, utrustad med ett exklusivt område för varje vinframställning, tappning och åldringsprocessen. La Ciarliana består också av ett välmöblerat vinsmakningsrum och ett mysigt rum för gäster, vars terrass ger en fascinerande utsikt över gårdens naturskönhet.

Rundtur och vinprovning på gården kostar 30 Euro.

Marchesi Gondi, en av italiens äldsta vingårdar

Marchesi Gondi, också känt som Tenuta di Bossi ligger i Chianti Rufina, på de trädbevuxna kullarna i Florens. en DOCG-appellation med bästa omdöme Detta pittoreska område i Toscana är känt för vinproduktion och gården tillhör familjen Gondi sedan renässansen. Här kan du njuta av en plats full av historia som fortfarande tillhör den äldsta florentinska familjen.

Den charmiga gården, bara 18 km från Florens, täcker 315 hektar mark och odlar vingårdar, olivlundar, skogar och spannmål. Ett bälte av cederträd från Libanon och barljusträd, som omger vingårdarna och källarna i villan, ger den ett utsökt utseende.

Under det sista halvan av 1700-talet förstorade och byggde Niccolò Antonino Gondi villan i en extravagant, konstnärlig arkitekturstil. Mellan 1878 och 1884 renoverade Francesco Gondi villan igen genom att stänga den centrala innergården, skapa rum och lägga ett golv till villan. För närvarande är Marchese Bernardo och hans syster Donatella ägare till gården och villan. De har bevarat sin familjetradition och kultur för att göra Chianti Rufina-vin samt extra jungfru olivolja på det gamla Bossi-godset.

Tenuta di Bossi odlar den högsta kvaliteten av viner, på druvsorter som Chardonnay, Sauvignon blanc, Trebbiano, Sangiovese, Colorino och Merlot, för att bara nämna några från deras breda sortiment av vita, röda och roséviner. Vidare producerar de också två supertoscanska viner samt det i Italien berömda dessertvinet Vinsanto. Om du vill göra ett besök på Marchesi Gondi och provsmaka deras viner kostar det 18 Euro per person.

Martoccia Di Brunelli, extraordinära viner

Vinodlingen Martoccia Di Brunelli ligger i det vackra Martoccia Podere, cirka 500 meter från den medeltida staden Montalcino. Det erbjuder panoramautsikt över den charmiga skönheten i Asso, Orcia och Ombrone dalarna. Brunelli-gården sträcker sig för närvarande till Montalcino på ett område av cirka 20 hektar. Tio hektar av marken där de odlar sina vinstockar ligger under Brunello di Montalcino DOCG.

1964 flyttade familjen Brunelli till Martoccia, en liten gård på cirka tre hektar och startade odlingen av vinstockar. Familjeföretaget expanderade. 1995 köpte Luca Brunelli, ägaren av Martoccia di Brunelli, marken och planterade vinodlingarna. Varje hektar av denna gård får ungefär 5000 vinstockar med de bästa Sangiovesestockarna. Tillsammans med det odlar de andra vinstockar av bästa kvalitet, till exempel Merlot, Colorino, Canaiolo och Mammolo. Den sydvästra sluttningen och de gynnsamma klimatförhållandena i Montalcino ger friskhet, elegans och delikata aromer. Det geografiska läget skyddar vinstockarna från de kalla vindarna i norr och håller vinodlingarna bestrålande hela dagen. Den bördiga stenjorden garanterar också den kvalitetsrika produktionen av rött vin och rosviner

Om du är vinälskare och vill smaka på Martoccia Di Brunellis extraordinära viner kan du besöka Montalcino. Vinprovning och rundvisning kostar 15 Euro.

Petrolo, biodynamiskodling av bästa kvalite

Petrolo Estate

Petrolo Estate är en del av den gamla medeltida historien, beläget i Val d Arno di Sopra på sydöstra sidan av Chiantibergen gränsande till Chianti Classico. Ett gammalt torn finns fortfarande kvar på toppen av det romerska fundamentet på fastigheten. Vinodlingen köptes av familjen Bazzocchi på 1940-talet för att starta sin vinodling byggd på traditionella metoder. Sedan slutet av 80-talet har den nuvarande ägaren Luca Sanjust ändrat produktionsmål och metoder för att uteslutande koncentrera sig på resultat av högsta kvalitet. Från 2016 har alla Petrolo-viner officiell EU certifiering som biodynamiska.

Vinodlingen har antagit idén om ett hållbart jordbruk sedan 2004 på sina 32 hektar vingårdar. De odlar olika druvor som Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon, Trebbiano och Malvasia Bianca på sina fält. Med dessa druvor producerar de många röda, vita och dessertviner. Några av deras viner är Valdarno di Sopra DOC Sangiovese, Valdarno di Sopra DOC Merlot, Valdarno di Sopra DOC Cabernet Sauvignon, IGT Toscana Rosso, IGT Toscana Bianco och IGT Toscana Passito.

Traditionella jordbruksmetoder har gradvis övergivits för att gynna torrodling, ingen jordbearbetning, total avbetning och med komposthantering och ingen användning av syntetiska bekämpningsmedel eller gödselmedel. Gården har också biodynamiskt odlad olivolja.

Du kan besöka vingården för att lära dig mer om den ekologiska vinproduktionen. De erbjuder också guidad provsmakning av sina bästa viner. Förutom viner producerar de också organisk olivolja IGP Toscano och Laudemio sedan 90-talet. Kom och prova deras fantastiska produkter, ett besök kostar 15 Euro per person.

Podere Volpaio, producerar DOCG-, DOC- och IGT-viner enligt reglerna för Growing Organic Project

Podere Volpaio är en ekologisk vingård som ligger cirka 30 kilometer från Florens i kommunen Vinci. De har producerat vin sedan 1890 och har arbetat i generationer med hängivenhet och respekt för territoriet och vinstockarna för att producera sina unika ”ekologiska viner”.

Deras vingårdar ligger i bergen 250 meter över havet. De odlar druvor enligt riktlinjer för ekologiskt jordbruk och använder traditionella metoder. Detta garanterar valet av bästa druvor för att producera högkvalitativa viner. Gården producerar inhemska druvsorter som Sangiovese, Malvasia, Canaiolo, Colorino och Ciliegiolo druvor för röda viner och Trebbiano Toscano och Malvasia för vita viner. År 2000 blev Podere Volpaio en del av Growing Organic Project, enligt vilket användningen av syntetiska kemiska ämnen för skadedjursbekämpning och befruktning helt utesluts. Från dessa organiska druvor producerar ett antal röda, vita och rosa DOCG-, DOC- och IGT-viner, de mest kända är Chianti DOCG och Chianti Reserva DOCG-vinerna. Vinen de säljer är certifierade ekologiska och vegatibiliska.

I Podere Volpaioanser anser man att vin är spegeln av territoriet och de människor som tar hand om växterna från vilket det produceras år efter år. De har gjort sitt bästa för att följa sin ”bio”-filosofi i sin vinframställningsprocess, vilket är en bra blandning mellan tradition och innovation. Detta garanterar skyddet av miljön och respekten för naturen. För 20 Euro får du en smak av historiens vingslag på Podre Volpaio.

För 20 Euro/person och dag kan ni besöka gården.

Savignola, en vacker vingård beägen i vackra Shianti Classico

Savignola

Omgiven av de böljande kullarna ligger Savignola-vingården i hjärtat av regionen Chianti Classico. Företagets ägor sträcker sig över ett område på 5 hektar i ett av de vackraste områdena i Italien och här avslöjar äktheten av den toscanska livsstilen.

Savignola-vingården är ett hus med många tilltalande byggnader. Paolina House, som består av eleganta rum i rustik stil, lokaliserat högst upp på den stora gården. Ett välutrustat kök, ett charmigt vardagsrum en terrass och ett vackert söderläge förbättrar vingårdens skönhet. Ägaren har renoverat en liten juvel, som ligger några meter från gården och källaren. Det erbjuder en möjlighet att njuta av godsets historia.

Savignolas historia går tillbaka till 1780. 1930 introducerade Carlo tillsammans med sonsonen Ludovica moderna metoder för odling av vinstockar. Idag äger Manuela, tillsammans med sin man Luzius, vingården. Savignola odlar en mängd vinstockar med full respekt för natur och familjetraditioner.

De odlar unika Sangiovese, Colorino di Toscana och Malvasia Nera, men även ett litet område tillägnat Merlot. De producerar högkvalitativa röda och roséviner. De har renoverat den gamla källaren och förvarar sina läckra viner i träfat, placerade i källaren, för åldrande. Om du vill smaka på de frodiga vinerna, samtidigt som du beundrar den vackra landsbygden, kan du planera en kort resa till Savignola.

Vinprovning och en tur runt gårdens ägor kostar 10 Euro.

Tenute Corte Pavone, har gårdar i tre vindistrikt

tenute corte pavone

Tenute Corte Pavone ligger i Montalcino och är en av de tre vingårdar som tillhör Loacker Wine Estates, som också inkluderar vingårdarna Tenuta Valdifalco i Maremma och Weingut Loacker i Sydtyrolen – Alto Adige. Godset grundades 1979 och ägs av familjen Loaker. De är pionjärer i modern ekologisk och biodynamisk vinodling i Italien och är stolta över sitt 40-åriga ekologiska arv och filosofi.

Tenute Corta Pavone är en typisk vingård i Toscana. Infarten till gården, genom smidesjärnportar, följs av en majestätisk cypressbekantad uppfart, med fantastisk utsikt över vingårdarna i Montalcino och en medeltida bergsstad. Vinodlingen äger 19 hektar vingårdar i och runt vingården. Vingårdarna har olika riktningar och har olika jordtyper, vilket möjliggör komplexiteten i druvor som kan användas för att skapa gårdens olika viner. Den största produktionen i dessa vingårdar är Sangiovese-druvor. Corte Pavone-viner är kända för sin starka karaktär. Deras viner inkluderar en färsk spumante, en elegant Rosso di Montalcino, en uttrycksfull Brunello di Montalcino och en enskild vingård Brunello, utvecklad med Cru-konceptet. En elegant friskhet, i kombination med en stark, tanninstruktur och uttrycksfull färg är de karakteristiska egenskaperna för Corta Panoves viner.

Du kan besöka vingården och njuta av deras viner. Du får också den exklusiva chansen att smaka viner från Maremma och Sydtyrolen på Corte Pavone om du vill prova deras viner från de andra två vingårdarna. Vinprovningen kostar 15 Euro.

Vini Apuani, handplockat och viner av toppkvalite

Apuani

Mellan de vita marmorstenbrotten och det gamla havet ligger Vini Apuani-vingården vackert på de magnifika kullarna i Apuani. Under året får vingårdarna sydvästlig havbris och medelhavsvindar och producerar aromatiska druvor av hög kvalitet. Företaget har också olivlundar, omgärdade av vackra landskap på Costa Toscana.

Företaget Vini Apuani grundades år 2000, baserat på en stark familjehistoria med vinframställning från 1950-talet. Ägaren är född och uppvuxen bland raderna med vinstockar, och idag produceras viner i moderns farfars fotspår, man levererar högklassiga viner inom Candia Colli Apuani IGT-regionen. Gården använder gamla vinframställningstraditioner, kombinerade med moderna innovativa metoder för att få speciella produkter som uttrycker essensen av området. För närvarande producerar gården tre typer av vita viner, tre typer av röda viner baserade på inhemska druvor. De producerar även mousserande viner av toppklass.

Omgivna av magnifika landskap sträcker sig vingårdarna över ett område på fem hektar som ägaren odlar med ett brett utbud av druvor. Det inkluderar högklassig Vermentino, Albarola, Trebbiano och Vermentino Nero, tillsammans med fruktig Merlot, Sangiovese och Massaretta. Ägaren tror på manuell skörd av druvorna, och sedan väljs bara de bästa druvorna och flyttas till källaren för mjuk bearbetning, följt av jäsning.

Andra vinområden i Italien

Vignaioli Del Morellino Di Scansano

Vignaioli Del Morellino Di Scansano är en enorm vingård som sträcker sig över 700 hektar av odlingsmark. Här produceras prisbelönta och kvalitativa viner av den erfarna personal som brinner för vinproducering. Vingården producerar alla möjliga typer av viner, men fokus ligger främst på deras röda och vita viner. Hit kan du ta med hela familjen för en oförglömlig upplevelse.

 • Appellationer: – Toscana DOC, Morellino Di Scansato Roggiano DOCG, Pitigliano DOC
 • Aktiviteter: Rundtur och vinprovning
 • Pris: €15 per person

Tenuta San Vito

Hos Tenuta San Vito tar man vinodlingen på allra största allvar. Här odlar man alla sina egna druvor, samt ser till att allting sker organiskt och håller en hög kvalité. Här produceras en blandning av olika viner, varav många är certifierade. Hit kan du åka om du vill ta del av en fantastisk vinupplevelse, samtidigt som du får se otroliga miljöer och vyer.

 • Appellationer: – Chianti DOC, Chianti DOCG, Toscana IGT, Spumante
 • Aktiviteter: Provsmakning och rundtur
 • Pris: €12 per person

Fattoria Le Pupille

Fattoria Le Pupille är en av Italiens mest populära vingårdar. Ett besök här blandar en väldigt trevlig provsmakning, tillsammans med en rundtur kring ägorna. Du får även ta del av några av Italien’s mest fantastiska miljöer, samt att du även får ta med digg husdjur hit om du vill.

 • Appellationer: – Toscana IGT, Morellino Di Scansano Riserva DOCG
 • Aktiviteter: Provsmakning och rundtur kring ägorna
 • Pris: €15 per person

Podere Casanova – vinproducering med stor passion

Podere Casanova är en vingård som ligger i hjärtat av Toscana. Här odlas och produceras vin med en stor passion, vilket självfallet resulterar i ett otroligt resultat. Här kan du boka in ett besök som inkluderar aktiviteter, provsmakning och rundtur. En vingård som absolut inte får förbises om man har vägarna förbi Toscana!

 • Appellationer: Vino Nobile Di Montepulciano
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundtur
 • Pris: €18 per person

Fattoria Di Montemaggio – en vingård med enorm historia

Man tror knappt det är sant när man hör att den här vingården har anor som sträcker sig tillbaka till 1560. Den här förstklassiga vingården har flera århundraden av historia bakom sig, vilket självklart har resulterat i fantastiska produkter. Sedan 2009 producerar de organiska viner, samt att du till och med kan bo på hotell när du besöker den här vingården!

 • Appellationer: Chianti Classico DOC, Toscana IGT, Chianti DOCG
 • Aktiviteter: Rundtur och vinprovning
 • Pris: €17 per person

Casa Alle Vacche – vingård som omges av vacker natur

Casa Alle Vacche är en vingård som omges av en otroligt vacker natur. Vingården ligger på en kulle i mitten av Toscana, vilket ger otroliga vyer utöver den fantastiska natur som den omges av. Här odlas fantastiska och organiska viner, något du säkerligen kommer att njuta av om du väljer att boka in ett besök hos den här vingården.

 • Appellationer: Vernaccia Di San Gimignano DOCG, Chianti DOCG, Toscana IGT
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundtur
 • Pris: €20 per person

Azienda Agraria San Gregorio – hantverk kombinerat med tradition och moderna metoder

Azienda Agraria San Gregerio har anor som sträcker sig tillbaka till 1700-talet, en vingård som kombinerar tradition och moderna metoder, tillsammans med ett hantverk utan dess like. Ett besök hos den här vingården bjuder på vinprovning av deras bästa viner, tillsammans med en guidad rundtur som bland annat ger dig information om tillverkningsprocesser och vingårdens historia.

 • Appellationer: Chianti Colli Senesi DOCG, Toscana IGT
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundtur
 • Pris: €12 per person

Vi hoppas att du gillade den här artikeln om toskanska vingårdar och att den inspirerade dig att åka dit.

Om du är speciellt förtjust i Italien, dess viner och vingårdar, rekommenderar vi att du även läser våra andra artiklar om italien och kolla listan över vinupplevelser i Toscana.

För vidare tips om vingårdar att besöka, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Italien samt andra länder, besök winetourism.com. Eller läs vidare på vår webbplats. Vi publicerar ständigt artiklar om nya länder och vingårdar som är intressanta att besöka och uppdaterar också ständigt våra gamla restips och erbjuder nya vingårdar att besöka.

Frågor och svar

Ligger Italiens bästa vingårdarna i toscana?

Toscana är både det största och mest välkända vindistriktet i Italien. Vingårdar toscana är också producent av några av de absolut bästa italienska vinerna. När du väljer ett vin från en vingård toscana kan du välja olika kvalitet från enklare bordsvin upp till premium vin.

Vilka är de fyra klassificeringarna av toscana viner?

Vino da Tavola (VdT) som är enklare bordsviner.
IGT (Indicazione Geografica Tipica). Regionskontrollerade och måste komma från ett visst område, men använder sig av “icke tillåtna druvor” för området.
DOC (Denominazione di Origine Controllata). Viner med högre krav på druvor, uttag, vinifikation och lagring.
DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Den högsta klassen med ännu högre krav än DOC

Vad är det som gör vin från toscana så speciellt?

Vindistrikt italien toscana är ett väldigt speciellt distrikt och är också hemmet för många fantastiska viner. Klimatet, jordmånen, druvsorterna och de passionerade odlarna är grunden som gör detta vin så otroligt speciellt.

Vad är DOCG Toscana?

DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Den högsta klassen av vin i toscana. Detta innebär innebär att vin toscana DOCG måste produceras i Toscana och har strikta regler på vad som får lov att finnas i flaskorna.

Vilka druvor finns i toscana vin?

Den främst odlade druvan i Toscana är Sangiovese men ut över det odlas även andra druvor som Canaiolo Nero och de franska druvsorterna Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy