Hem » Vin Skola » Vino Nobile di Montepulciano – ett ädelt vin!
Vin Skola

Vino Nobile di Montepulciano – ett ädelt vin!

tbild med flaska san claudio

Vino Nobile di Montepulciano är inte det mest kända vinet i vinregionen Toscana men vinet har det ädla namnet som betyder ”ädla viner från Montepulciano”. Detta är viner som förvisso har sin egen fanclub bland vinentusiaster världen över. Mest beror det på att dessa viner är smakfulla, fräscha och mycket prisvärda. Vi ska titta på här vinstilen och lära känna druvan lite bättre samt provsmaka ett stiligt vin till ett bra pris. Vi tror att du kommer att tycka om detta vin!

Men först: Förväxla inte Vino Nobile di Montepulciano med viner om är gjorda på druvan Montepulciano och som kommer från en helt annan trakt och vinregion, nämligen Abruzzo. Då heter vinerna Montepulciano d’Abruzzo. Vinet d’Abruzzo är tillverkat av Montepulciano-druvor medan Vino Nobile di Montepulciano faktiskt främst till 70 procent tillverkas av druvan Sangiovese som här även kan heta Prugnolo Gentile. Sedan göra en blend till vinet som till en liten del består av druvorna Canaiolo Nero och Mammolo.  

Vino Nobile - San Claudiop II och mörka druvor

Vino Nobile är inte ett lika känt vin som Supertoscanarna Brunello och Chianti, men du kommer garanterat inte att bli besviken när det gäller smak! Vino Nobile är ett perfekt middagsvin men också ett gott snackvin eller bara för att sippa framför brasan en ruggig kväll.

Långt tillbaka i tiden gjorde etruskerna vin i dessa trakter och antagligen framställde de mycket smakfulla viner redan då som sedan säkerligen förfinades till det Vino Nobile som vi känner idag. Men de första skriftliga bevisen går tillbaka till Romerriket och dessa viner nämndes för första gången år 789 e.Kr. i ett gammalt kyrkligt dokument.

Under 1500-talet var det lokala Vino Nobile di Montepulciano en omtyckt favorit bland Siennas aristokrati och prisades högt av påve Paul III som talade varmt om vinets goda egenskaper. Senare, i den berömda dikten ”Bacco in Toscana” från 1600-talet som skrevs av Francesco Redi, en italiensk läkare, vetenskapsman och poet kallades vinet för ”kungen av alla viner” och även Voltaire skrev om det goda Vino Nobile di Montepulciano i sin bok Candide. Faktum är att Vino Nobile di Montepulciano som nog var det allra första det allra första vinet av klass som älskades av påvar, kungar och presidenter. Till och med Thomas Jefferson, USA: s tredje president, kände till dessa viner och drack dem ofta.

1937 grundades det första vinkooperativet i Italien för producenter som tillverkade Vino Nobile di Montepulciano och det var upptakten till att man fick en DOC-appellation 1966 och sedan DOCG 1980.

Vino Nobiles druvor Sangiovese, Canaiolo Nero och Mammolo odlas alla kring den söta, pittoreska medeltida staden Montepulciano som ligger på en kulle i Siena-provinsen. Här har man främst sandiga, lerrika jordar men också ett varmt medelhavsklimat med milda vintrar och soliga somrar, perfekta förutsättningar för dessa mörka, mogna, fruktiga och mycket smakfulla druvor som tillverkas till exceptionella viner. Ala dessa viner måste lagras på fat i minst 2 år från och med den första dagar i januari efter skörden.

Vino Nobile - San Claudio med mat

Den högsta kvaliteten på Montepulciano-viner är Riserva som har en minimal alkoholhalt på 12,5%, men man ser ofta att vinet överstiger detta. Riserva lagras i minst tre år i ekfat och i minst sex år på flaska.

Unga Nobile-viner är ljust granatröda, väldigt friska och lättdruckna viner. Vinerna åldras med behag och de kommer bara att utvecklas och förbättras med tiden till komplexa och harmoniska viner som har en förnämligt mörkare röd färg, en djupare smak av intensiva och eteriska aromer av frukter som mogna plommon, mörka bär, toner av jord, läder och tobak och kryddor och vinet bjuder på milda tanniner. Detta är förstås viner som kan lagras länge under rätt förutsättningar.

Vino Nobile di Montepulciano är viner som har en otrolig fin balans och de passar särskilt bra med italiensk mat, men du tycker också att det är en utmärkt match för asiatiska, kryddiga rätter eller grillade kött av olika varianter. Men vinerna är mångsidiga och fungerar också bra till fet anka eller gås och till smakfulla, lagrade ostar som Pecorino eller Parmesan. Vi skulle rekommenderas att dekantera vinet minst 2 timmar innan det ska serveras och sedan hälla upp lite av vinet i stora, rymliga rödvinsglas så att du riktigt kan njuta av dessa underbara aromer i doft och smak.

Vino Nobile - flaska san claudio

Provsmaka eleganta San Claudio II

Det mörkt rubinfärgade San Claudio II Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2015 heter bara San Claudio II på Systemet. Det kommer från Toscana och den välrenommerade vinfamiljen Del Giusto på Cantina Del Giusto som ligger i närheten av Montepulciano i området Acquaviva. Denna vinfamilj har producerat viner sedan 1930 och även fått en rad förnämliga utmärkelser för detta vin av kända vinkritiker i internationell media och på vintävlingar.

San Claudio II består till största delen är det den kraftfulla Sangiovese och sedan druvorna Canaiolo och Mammolo. Vinet är ett intensivt och smakfullt rödvin som är rikt på varma kraftfulla aromer av söta mörka, körsbär och svarta björnbär, lite torkade plommon, mulliga jordtoner samt lite inslag av skiffer. Man märker distinkta toner av ekfat som blandas med lite söt lakrits läder och mustig kanel.

Detta är ett härligt, stiligt och smakfullt Vino Nobile di Montepulciano med en sammetslen profil som är torr i gommen och har en bra balans mellan syran, den silkiga strukturen och de väl integrerade tanninerna.  Detta kraftfulla vin är förstås lagrat 24 månader på ekfat. Det har en snygg finish och är ett prisvärt vin som är en värdig representant för dessa goda Vino Nobile-viner!

Att beställa är enkelt! Du kan beställa dina viner på nätet med

2 klick och sedan hämta dem efter några dagar i ditt Systembolag.

Tänk på att du bidrar till ett dynamiskt och brett utbud av viner

genom att beställa ditt vin.

Läs mer här:

Frågor och svar:

Vad betyder namnet ”Vino Nobile di Montepulciano” och varför är det ett ädelt vin?

Namnet betyder ”ädla viner från Montepulciano” och vinet anses vara ädelt på grund av dess smakfulla, fräscha och prisvärda egenskaper.

Vilka druvor används för att tillverka Vino Nobile di Montepulciano?

Vino Nobile di Montepulciano tillverkas främst av druvan Sangiovese, även känd som Prugnolo Gentile. Det görs också en blend med druvorna Canaiolo Nero och Mammolo.

Hur länge måste Vino Nobile di Montepulciano lagras innan det kan säljas?

Enligt reglerna för DOCG-appellationen måste Vino Nobile di Montepulciano lagras på fat i minst 2 år från och med den första dagen i januari efter skörden. Riserva-viner måste lagras i minst tre år i ekfat och sex år på flaska.

Vilken typ av mat passar bra med Vino Nobile di Montepulciano?

Vino Nobile di Montepulciano passar bra med italiensk mat, särskilt rätter med grillat kött eller fet anka eller gås. Det fungerar också bra med asiatiska, kryddiga rätter och smakfulla, lagrade ostar som Pecorino eller Parmesan.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.