Hem » Vin Fakta » Chianti – ett spännande vin att provsmaka!

Chianti – ett spännande vin att provsmaka!

chianti il drago e la fornace

Häng med till Chianti! Vi ska titta närmare på regionen Chianti och druvan Sangiovese, prova ett gott och prisvärt vin, Chianti Il Drago e la Fronace, och lagar en god italiensk kycklinggryta Gallo con Vino dalla Toscana.


Lite om Chianti

Chianti. Visst ränker man på rött vin, rutiga borddukar, droppande vaxljus i vinflaska… men förutom själva vinet i flaskan är Chianti även en region runt omkring Florens, men över hela Toscana kan du hitta varianter av chiantistilen.

Nordväst om Florens hittar du den kända Rufina-regionen – man tänker på de kända bastflaskorna som är en klassiker. Totalt har Chianti 8 underzoner och olika vinvägar som snurrar genom Toscana.

chianti il drago e la fornace - bastflaskor

Italien har en mängd druvor att göra vin av och man använder mer än 400 druvsorter för att producera alla stilar av viner som man gör idag.

Förvånansvärt nog odlas faktiskt Sangiovese knappt utanför Italien. När det gäller chiantiregionen är Sangiovese onekligen den populäraste druvan med sina smakfulla, medelfylliga, mycket populära viner med ett brett utbud av smaker från mycket jordnära och rustika till runda och mycket fruktdrivna viner.

Tittar man på produktionsnivå per region så är Italiens tre bästa druvor:

Ett karaktärsdrag oavsett var man odlar druvan Sangiovese, så är den alltid full av körsbärssmak med mer subtila anteckningar av örter och tomat, vilket gör vinet mycket enkelt att servera ihop med italiensk mat. Förutom kungen av viner, Barolo, finns det få italienska viner som är så populära som chianti-viner.

chianti el drago e a formace - bild på druvor och glas

Lite historia

Vinodling, i någon eller annan form, har funnits i Italien i tusentals år. På Sicilien har man kunnat uppvisa att man odlar vin i 6000 år av mänsklig historia. Chianti är inte lika gammalt utan regionen har sitt ursprung på sitt ursprung från 1300-talet. I själva verket började man med vitt vin även om det är de röda, djupa och komplexa vinerna som blivit populärast.

I den här delen av Italien kom med vitt vin så sent som 1398, då vinfamiljen Antinori började tillverka vinet och det var egentligen inte förrän mellan 1500-1700-talet som regionen genomgick en stor förändring till att börja producera rött vin som dagens röda Chianti-vin. Det var inte förrän 1967 som regionen blev både ett Chianti DOC och DOCG. Det finns många DOC-viner i Italien, men endast få DOCG, den högsta kvalitetsnivån.

Sedan kom Supertoscanarna där familjen Antinori kanske var den viktigaste producenten igen. Man gjorde viner med en mer internationell smak precis son vinentusiaster världen om ville ha dem. Förutom Supertoscanarna så finns det flera typer av Chianti. Idag är detta område uppdelat i regionerna Chianti och Chianti Classico.


Chianti il Drago e la Fornace DOCG

Detta är ett vin som vunnit gehör både hos internationella vinrecensenter och svenska kritiker som ”ett av de absolut mest prisvärda vinerna av Systembolagets alla 351 viner i priskategorin.” (Vinbetyget.se)

Även internationellt har Chianti il Drago e la Fornace samlat på sig en hel del framgångar, inklusive guldmedaljör vid prestigetävlingen Wine & Siena 2017.  Vingården och producenten il Drago e la Fornace i Toscana ligger nära Siena.

chianti el drago e la fornace - bild på flaska

Denna aromatiska Chianti il Drago e la Fornace är klassat DOCG och är ett typexempel på hur en klassisk Chianti smakar, fast i modern tappning. Ett medelfylligt och mångsidigt vin som är ett stiligt och intensivt rubinrött vin som smakar av mörka, mogna körsbär, hallon och toner av blodapelsin och aromatisk salvia och ett stänk av svartpeppar.

Detta vin blir extra fruktigt och friskt då man tillverkar vin enligt traditionell Chianti-stil och man blandat lite av vitvinsdruvan Trebbiano Toscano med den kraftfulla röda Sangiovese. Dessutom sker jäsningen i rostfria ståltankar och sedan får vinet vila 6 månader på flaska.

Att mixa en del gröna druvsorter med blå druvor gjorde man redan under antiken och det ger ett lättdrucket, modernt och smakfullt vin med en fräsch skärpa fast med den klassiska Chianti-stilen.

Prova vinet som är välstrukturerat, mysigt och balanserat i smaken!

Vinmakare är Paolo Caciorgna och Massimo Castagnozzi och Chianti il Drago e la Fornace 2017 nr 2074 finns i fasta sortimentet på Systembolaget nu.


Kycklinggryta Gallo con Vino dalla Toscana

Vi provar detta Chianti-vin med en läcker italiensk kycklinggryta med vin.

chianti il drago e la fornace - kycklinggrata

Gallo con Vino dalla Toscana är egentligen en klassisk rätt från Toscana med krispiga kycklingbitar och tillräckligt med vin för att täcka och låta grytan sjuda, medan svampar som är tillagade i smör tillsätts i slutet. Enklast lagar du den i ugnsfast järngryta. 

Här är receptet:

Värm olivoljan på medelhög värme i en ugnsfast järngryta eller liknande. Stek kycklingbitarna krispiga endast 6-8 minuter och tillsätt vitlök samt morötter. Koka ihop en stund och tillsätt vinet. Rör om. Tillsätt alla kryddor, tomatpuré, soja och kycklingbuljong. 

Ställ in hela grytan i ugnen 175° i 30 minuter med folie på toppen tills kycklingen har kokats igenom och inte längre rosa i mitten.

Under tiden stek svampen i lite smör i en stekpanna på medelhög värme i sådär 10 minuter tills de är mjuka och stekta. Ställ undan.

Ta ut grytan ur ugnen och ställ den på spisen. Gör en redning med en klick smör och vetemjölet. Rör in i grytan. Lägg i pärllök och låt grytan att sjuda och koka i ytterligare 10 minuter tills såsen har blivit tjockare. Krydda gärna på grytan om du vill ha den starkare i smaken. Lägg i de små champinjonerna.

Garnera med några timjankvistar. Gott till mos gjord på blomkål och potatis.

Ingredienser:

  • 6-8 kycklinghalvor, med hud och ben
  • 2 msk olivolja
  • 2 morötter, tunt skivade
  • ca 10 pärllökar 
  • 2-3 vitlöksklyftor, pressade
  • 3,5 dl rött vin, gärna Chianti
  • 1,5 dl kycklingbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk japansk soja
  • smör att steka svampen i och smör att reda med
  • 2 msk vetemjöl
  • 250 g små champinjoner
  • Kryddor: salt, peppar, paprikapulver, några kvistar timjan 

Läs mer om Italiens viner:

Frågor och svar:

Vad är Chianti och var kommer det ifrån?

Chianti är både en region runt omkring Florens i Italien och en typ av vin som produceras där. Det finns även varianter av chiantistilen i hela Toscana.

Vilken druva används mest i Chianti-viner?

Sangiovese är den populäraste druvan i Chianti-viner. Den ger smakfulla och medelfylliga viner med en bred variation av smaker.

Hur länge har vinodling funnits i Chianti-regionen?

Vinodling har funnits i Chianti-regionen sedan 1300-talet. Det var dock inte förrän mellan 1500-1700-talet som regionen började producera rött vin som dagens Chianti-viner.

Vad är Chianti il Drago e la Fornace för typ av vin?

Chianti il Drago e la Fornace är ett prisvärt vin som har fått mycket positiv kritik både internationellt och i Sverige. Det är ett medelfylligt och mångsidigt vin med smaker av mörka körsbär, hallon, blodapelsin och salvia.

Vilken rätt kan man laga tillsammans med Chianti-vinet?

En läcker rätt att laga tillsammans med Chianti-vinet är kycklinggrytan Gallo con Vino dalla Toscana. Det är en klassisk toskansk rätt med krispiga kycklingbitar och svamp, som tillagas med vinet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.