Chianti – ett spännande vin att provsmaka!

chianti il drago e la fornace

Häng med till Chianti! Vi ska titta närmare på regionen Chianti och druvan Sangiovese, prova ett gott och prisvärt vin, Chianti Il Drago e la Fronace, och lagar en god italiensk kycklinggryta Gallo con Vino dalla Toscana.

Lite om Chianti

Chianti. Visst ränker man på rött vin, rutiga borddukar, droppande vaxljus i vinflaska… men förutom själva vinet i flaskan är Chianti även en region runt omkring Florens, men över hela Toscana kan du hitta varianter av chiantistilen.

Nordväst om Florens hittar du den kända Rufina-regionen – man tänker på de kända bastflaskorna som är en klassiker. Totalt har Chianti 8 underzoner och olika vinvägar som snurrar genom Toscana.

chianti il drago e la fornace - bastflaskor

Italien har en mängd druvor att göra vin av och man använder mer än 400 druvsorter för att producera alla stilar av viner som man gör idag. Tittar man på produktionsnivå per region så är Italiens tre bästa druvor

Förvånansvärt nog odlas faktiskt Sangiovese knappt utanför Italien. När det gäller chiantiregionen är Sangiovese onekligen den populäraste druvan med sina smakfulla, medelfylliga, mycket populära viner med ett brett utbud av smaker från mycket jordnära och rustika till runda och mycket fruktdrivna viner.

Ett karaktärsdrag oavsett var man odlar druvan Sangiovese, så är den alltid full av körsbärssmak med mer subtila anteckningar av örter och tomat, vilket gör vinet mycket enkelt att servera ihop med italiensk mat.

Förutom kungen av viner, Barolo, finns det få italienska viner som är så populära som chianti-viner.

chianti el drago e a formace - bild på druvor och glas

Lite historia

Vinodling, i någon eller annan form, har funnits i Italien i tusentals år. På Sicilien har man kunnat uppvisa att man odlar vin i 6000 år av mänsklig historia. Chianti är inte lika gammalt utan regionen har sitt ursprung på sitt ursprung från 1300-talet. I själva verket började man med vitt vin även om det är de röda, djupa och komplexa vinerna som blivit populärast.

I den här delen av Italien kom med vitt vin så sent som 1398, då vinfamiljen Antinori började tillverka vinet och det var egentligen inte förrän mellan 1500-1700-talet som regionen genomgick en stor förändring till att börja producera rött vin som dagens röda Chianti-vin. Det var inte förrän 1967 som regionen blev både ett Chianti DOC och DOCG. Det finns många DOC-viner i Italien, men endast få DOCG, den högsta kvalitetsnivån.

Sedan kom Supertoscanarna där familjen Antinori kanske var den viktigaste producenten igen. Man gjorde viner med en mer internationell smak precis son vinentusiaster världen om ville ha dem. Förutom Supertoscanarna så finns det flera typer av Chianti. Idag är detta område uppdelat i regionerna Chianti och Chianti Classico.

chianti el drago e la fornace - bild på flaska

Chianti il Drago e la Fornace DOCG

Vingården och producenten il Drago e la Fornace i Toscana ligger nära Siena.

Detta är ett vin som vunnit gehör både hos internationella vinrecensenter och svenska kritiker som ”ett av de absolut mest prisvärda vinerna av Systembolagets alla 351 viner i priskategorin.” (Vinbetyget.se)

Även internationellt har Chianti il Drago e la Fornace samlat på sig en hel del framgångar, inklusive guldmedaljör vid prestigetävlingen Wine & Siena 2017. 

Denna aromatiska Chianti il Drago e la Fornace är klassat DOCG och är ett typexempel på hur en klassisk Chianti smakar, fast i modern tappning. Ett medelfylligt och mångsidigt vin som är ett stiligt och intensivt rubinrött vin som smakar av mörka, mogna körsbär, hallon och toner av blodapelsin och aromatisk salvia och ett stänk av svartpeppar.

Detta vin blir extra fruktigt och friskt då man tillverkar vin enligt traditionell Chianti-stil och man blandat lite av vitvinsdruvan Trebbiano Toscano med den kraftfulla röda Sangiovese. Dessutom sker jäsningen i rostfria ståltankar och sedan får vinet vila 6 månader på flaska.

Att mixa en del gröna druvsorter med blå druvor gjorde man redan under antiken och det ger ett lättdrucket, modernt och smakfullt vin med en fräsch skärpa fast med den klassiska Chianti-stilen.

Prova vinet som är välstrukturerat, mysigt och balanserat i smaken!

Vinmakare är Paolo Caciorgna och Massimo Castagnozzi och Chianti il Drago e la Fornace 2017 nr 2074 finns i fasta sortimentet på Systembolaget nu.

Kycklinggryta Gallo con Vino dalla Toscana

Vi provar detta Chianti-vin med en läcker italiensk kycklinggryta med vin. Gallo con Vino dalla Toscana är egentligen en klassisk rätt från Toscana med krispiga kycklingbitar och tillräckligt med vin för att täcka och låta grytan sjuda, medan svampar som är tillagade i smör tillsätts i slutet. Enklast lagar du den i ugnsfast järngryta.  Här är receptet:

chianti il drago e la fornace - kycklinggrata
  • 6-8 kycklinghalvor, med hud och ben
  • 2 msk olivolja
  • 2 morötter, tunt skivade
  • ca 10 pärllökar 
  • 2-3 vitlöksklyftor, pressade
  • 3,5 dl rött vin, gärna Chianti
  • 1,5 dl kycklingbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk japansk soja
  • smör att steka svampen i och smör att reda med
  • 2 msk vetemjöl
  • 250 g små champinjoner
  • Kryddor: salt, peppar, paprikapulver, några kvistar timjan 

Värm olivoljan på medelhög värme i en ugnsfast järngryta eller liknande. Stek kycklingbitarna krispiga endast 6-8 minuter och tillsätt vitlök samt morötter. Koka ihop en stund och tillsätt vinet. Rör om. Tillsätt alla kryddor, tomatpuré, soja och kycklingbuljong. 

Ställ in hela grytan i ugnen 175° i 30 minuter med folie på toppen tills kycklingen har kokats igenom och inte längre rosa i mitten.

Under tiden stek svampen i lite smör i en stekpanna på medelhög värme i sådär 10 minuter tills de är mjuka och stekta. Ställ undan.

Ta ut grytan ur ugnen och ställ den på spisen. Gör en redning med en klick smör och vetemjölet. Rör in i grytan. Lägg i pärllök och låt grytan att sjuda och koka i ytterligare 10 minuter tills såsen har blivit tjockare. Krydda gärna på grytan om du vill ha den starkare i smaken. Lägg i de små champinjonerna.

Garnera med några timjankvistar. Gott till mos gjord på blomkål och potatis.

.

.

.

Läs mer om Italiens viner:

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Ett kryddigt vin odlat på sluttningarna i nordöstra Verona, i vindistriktet Valpolicella. Vinet har hög kvalitet, bra smak, passar till det mesta och är dessutom ekologiskt odlat; inte undra på att det blivit en storsäljare världen över!

Artikelnummer: 3040

Typ: Rött Vin

Land: Italien, Veneto

Alkohol: 13,5 %

Pris: 135 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna