Det finns vingårdar för röda viner över hela Italien. Röda viner utgör 60% av deras totala vinproduktion. Den stora variationen av klimatet i landet gör att vinmakarna kan producera en otrolig bredd av viner, från det lätta och något bubbliga Lambrusco-vinet till de kraftfulla och fylliga Amarone-vinerna som produceras långt upp i nordöstra Italien.

Populära röda viner från Italien:

  • 2006 Sestadisopra Brunello di Montalcino
  • 2007 Donnachiara Taurasi
  • 2008 Grattamacco Bolgheri Superiore
  • 2009 Planeta Cerasuolo di Vittoria Classico ”Dorilli”
  • 2009 Tue Rita ”Perlato del Bosco” Rosso Toscana

Vinkännare anser att Barolo-viner är bland Italiens bästa röda viner, eftersom tanninerna i dem mjuknar när de lagras. Den processen lämnar ett kraftfullt, fylligt rödvin efter sig, som håller en världsklass. Om du är mer intresserad av ett rött vin med en djärv, robust smak är Amarone Valpolicella-viner ett bra tips. Dessa viner tillverkas på druvor som har torkats innan de pressas och jäses, vilket ger vinet djärvare smaker och högre alkoholhalt.

Av alla röda viner som tillverkas i Italien är ett av de mest uppskattade och mest sällsynta Toscanas Bruno di Montalcino. Det är svårt att välja ut ett fåtal viner när man försöker ge förslag på röda viner från Italien.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy