Premiär! Prova ett smakfullt Sangiovese & Barbera vin

Sangiovese - en liten koala björnn

Vi ska prova druvan Sangiovese och druvan Barbera – i en och samma flaska och vinet kommer från Australien!

King Valley brukar kallas för Little Italy

Här har generationer av vinproducerande familjer med stor passion odlat en uppsjö av italienska druvor! De var dessa italienska migrantfamiljer som startade vingårdar här och som än idag odlar välkända italienska druvor som Prosecco (Glera), Nebbiolo, Sangiovese, Pinot Grigio, Dolcetto, Arneis och Barbera. Dessa vinfamiljer är mycket kompetenta vinmakare med lång tradition från Italien som de har tagit med sig till Victoria i Australien. För det är här som vi hittar King Valley, de goda, italienska vinerna och den rustika, lantliga maten.

Sangiovese : Vingården Sam Miranda
Vingården Sam Miranda i King Valley

Under november kan det vara en idé att åka hit och hjälpa vingårdarna att fira sin festival La Dolce Vita, prova några läckra viner och äta en bit god mat.

King Valley har specialiserat sig på röda och vita viner men här vurmar man även för Prosecco och har skapat en Prosecco Road, en vinled, för att fira det bästa av det läckra italienska bubbelvinet.

I det bördiga dalområdet King Valley har man odlat olika typer av grödor sedan slutet av 1800-talet men det var först strax efter andra världskriget som det kom många italienska familjer till området och även jugoslaver och spanjorer. Här odlade man tobak från början. Men i slutet på 1970-talet och i samband med nedgången i tobaksindustrin, så började man odla andra grödor som kastanjer, humle, grönskar och frukt och även vindruvor. Voila!

Hos vinmakaren Sam Miranda

Sangiovese - vinmakaren Sam Miranda

Mitt i hjärtat av King Valley och det tillhörande mat- och gourmetområdet Milawa Gourmet Region ligger Oxley och där finns vingården och vinfamiljen Miranda med vinmakaren Sam som råddar i vingården.

Sams familj kom hit redan på 1930-talet. De har alltid gjort vin och Sam fick intresse för familjens verksamhet först i 20-års åldern, fast då var vingården redan såld.

Men Sam ville fortsätta vinmakeriet och 2003 tog han över en vingård och började att producera egna viner. Vilken utmaning!

Han började helt från början, plöjde marken, planterade vinstockar, skötte om dem, skördade druvorna, pressade druvor, testade smaker och tappade upp vinet och inte minst marknadsförde han sitt vin. Sam är nu den tredje generationen av en vinmakarfamilj med italienska rötter.

Sam är duktig på att framställa goda röda och vita viner, men även Prosecco. Och han har tur. Det är ett ganska svalt klimat om råder här, inte alltför varmt men ändå med många soliga dagar, så Sam odlar en parad av varierande druvor som ursprungligen trivs i Italien men även här. Bland de röda skönheterna odlar han Sangiovese, Nebbiolo och bland de vita så känner man igen Pinot Grigio och Arneis. Sams motto är att göra riktigt goda och lättdruckna matviner som passar både till en krämig tyffelpasta eller en sirloin. Fina fiskrätter matchar förstås hans vita fräscha och krispiga viner. Bästa matkombo om han själv får välja? En härlig grillbiff, med rostade grönsaker och ett Nebbiolo-vin.

Sangiovese och Barbera hand i hand

Det är festligt hur bra druvorna Sangiovese och Barbera matchar varandra. De är förmodligen de mest planterade och de mest populära italienska druvorna någonsin. I alla fall i Italien, men även här, i King Valley i Australien. Barbera är ju en druva som traditionellt kommer från Piemonte och Sangiovese är den klassiska Toscana-druvan som bara måste finnas i alla Chianti-viner.

Men tillsammans är dessa både toppdruvor en subtil och fantastisk fin mix när vinmakaren kan sin sak. De två sorterna ger viner som är balanserade och smakfulla, där Barbera bidrar med sina fräscha, läckra röda körsbärssmaker medan den kraftfulla Sangiovese mer ger en mörk och mustig fruktprofil med strukturerade tanniner och distinkta syror. Detta är svårt att bräcka.

Viner med en blend av dessa klassiska italienska druvsorter produceras idag i en rad av Nya Världens vinländer som USA, Sydafrika, i vissa delar av Sydamerika och hos Sam Miranda, förstås, i King Valley.

Sangiovese - vinet som vi skriver om Sam Miranda

Sam Miranda Sangiovese Barbera 2018

Sam Miranda Sangiovese Barbera 2018 är precis ett sådant vin som vi skriver om här ovan, ett rött fylligt och smakfullt italienskt vin av druvorna Sangiovese och Barbera – fast producerat i Australien! Blenden är till 88% Sangiovese och därtill 12% Barbera 12%.  Dessa saftiga druvor odlas i vingården i Myrrhee på en höjd av 390 – 450 m över havet. Vinet har en fin ekfatskaraktär då det lagrats på gamla franska fat i 12 månader före buteljering.

Sam Miranda är ett tätt, mörkt rött vin som har en mjuk aromatisk profil, fin struktur och härliga dofter och smaker. Tänk på mogna svarta körsbär, saftiga krossade vinbär, plommon och cederträ. Hitta också en del fräscha örter och aningens peppar. Helt klart ett fruktigt vin med snygga tanniner och en fin lång finish i slutet.

Sam Miranda Sangiovese Barbera är ett matvin som är mångsidigt och passar både till grillat kött av olika slag samt läckerheter ur det italienska traditionella köket men även stunsiga, lagrade ostar. Eller varför inte en italiensk höjdare: Gnocchi med örtpesto. Recept ser du nertill.

Sangiovese - gnudo med örtpesto

Gnocchi med örtpesto och valnötter

Örtpesto

I en matberedare mixa ihop:

  • 1 dl valnötter
  • 3 kvistar var av färsk mynta och färsk basilika
  • 2 vitlökar, skalade
  • 2 dl riven parmesan
  • 1/3 dl olivolja 
  • en nypa salt
  • 1 bifftomat

Kör först nötterna och sedan alla andra ingredienser.  Spä med lite vatten ifall du vill ha en krämigare konsistens. Dela tomaten och kläm ut kärnor och innanmätet. Resten skärs i mindre bitar. Ställ undan allt.

Gnocchi

  • 2-3 bakpotatis
  • 2 dl semolinamjöl eller Tippo ”000” vetemjöl                                            
  • 1/2 tsk salt

Koka eller baka potatisen med skal tills de är mjuka. Skala sedan och kör i potatispress, gärna medan de är lite halvvarma.

Blanda med mjöl och salt. Känn på degen. Den ska vara lätt och luftig med ändå ”gå ihop” så eventuellt behövs mer mjöl.

Dela degen i 4 bitar och rulla längder ca 3 cm tjocka. Skär i 3 cm bitar och skrapa varje bit mot en gaffel för att få räfflor.

Koka gnocchi i rikligt med saltat vatten, det går fort 2-3 minuter, så kommer de upp till ytan.

Blanda sedan med pesto och olivolja samt tomatbitarna och servera med rikligt med riven parmesan.

.

.

Här hittar du mer om Nya Världen:

Brunello di Montalcino Fattoi

Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.

Artikelnummer: 3097

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Italien, Montalcino, Toscana

Alkohol: 14,5 %

Pris: 269 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna