Hem » Vin & Mat » Premiär! Prova ett smakfullt Sangiovese & Barbera vin
Vin & Mat

Premiär! Prova ett smakfullt Sangiovese & Barbera vin

Sangiovese - en liten koala björnn - Vinjournalen.se

Vi ska prova druvan Sangiovese och druvan Barbera – i en och samma flaska och vinet kommer från Australien!

King Valley brukar kallas för Little Italy

Här har generationer av vinproducerande familjer med stor passion odlat en uppsjö av italienska druvor! De var dessa italienska migrantfamiljer som startade vingårdar här och som än idag odlar välkända italienska druvor som Prosecco (Glera), Nebbiolo, Sangiovese, Pinot Grigio, Dolcetto, Arneis och Barbera. Dessa vinfamiljer är mycket kompetenta vinmakare med lång tradition från Italien som de har tagit med sig till Victoria i Australien. För det är här som vi hittar King Valley, de goda, italienska vinerna och den rustika, lantliga maten.

Sangiovese : Vingården Sam Miranda - Vinjournalen.se
Vingården Sam Miranda i King Valley

Under november kan det vara en idé att åka hit och hjälpa vingårdarna att fira sin festival La Dolce Vita, prova några läckra viner och äta en bit god mat.

King Valley har specialiserat sig på röda och vita viner men här vurmar man även för Prosecco och har skapat en Prosecco Road, en vinled, för att fira det bästa av det läckra italienska bubbelvinet.

I det bördiga dalområdet King Valley har man odlat olika typer av grödor sedan slutet av 1800-talet men det var först strax efter andra världskriget som det kom många italienska familjer till området och även jugoslaver och spanjorer. Här odlade man tobak från början. Men i slutet på 1970-talet och i samband med nedgången i tobaksindustrin, så började man odla andra grödor som kastanjer, humle, grönskar och frukt och även vindruvor. Voila!

Hos vinmakaren Sam Miranda

Sangiovese - vinmakaren Sam Miranda - Vinjournalen.se

Mitt i hjärtat av King Valley och det tillhörande mat- och gourmetområdet Milawa Gourmet Region ligger Oxley och där finns vingården och vinfamiljen Miranda med vinmakaren Sam som råddar i vingården.

Sams familj kom hit redan på 1930-talet. De har alltid gjort vin och Sam fick intresse för familjens verksamhet först i 20-års åldern, fast då var vingården redan såld.

Men Sam ville fortsätta vinmakeriet och 2003 tog han över en vingård och började att producera egna viner. Vilken utmaning!

Han började helt från början, plöjde marken, planterade vinstockar, skötte om dem, skördade druvorna, pressade druvor, testade smaker och tappade upp vinet och inte minst marknadsförde han sitt vin. Sam är nu den tredje generationen av en vinmakarfamilj med italienska rötter.

Sam är duktig på att framställa goda röda och vita viner, men även Prosecco. Och han har tur. Det är ett ganska svalt klimat om råder här, inte alltför varmt men ändå med många soliga dagar, så Sam odlar en parad av varierande druvor som ursprungligen trivs i Italien men även här. Bland de röda skönheterna odlar han Sangiovese, Nebbiolo och bland de vita så känner man igen Pinot Grigio och Arneis. Sams motto är att göra riktigt goda och lättdruckna matviner som passar både till en krämig tyffelpasta eller en sirloin. Fina fiskrätter matchar förstås hans vita fräscha och krispiga viner. Bästa matkombo om han själv får välja? En härlig grillbiff, med rostade grönsaker och ett Nebbiolo-vin.

Sangiovese och Barbera hand i hand

Det är festligt hur bra druvorna Sangiovese och Barbera matchar varandra. De är förmodligen de mest planterade och de mest populära italienska druvorna någonsin. I alla fall i Italien, men även här, i King Valley i Australien. Barbera är ju en druva som traditionellt kommer från Piemonte och Sangiovese är den klassiska Toscana-druvan som bara måste finnas i alla Chianti-viner.

Men tillsammans är dessa både toppdruvor en subtil och fantastisk fin mix när vinmakaren kan sin sak. De två sorterna ger viner som är balanserade och smakfulla, där Barbera bidrar med sina fräscha, läckra röda körsbärssmaker medan den kraftfulla Sangiovese mer ger en mörk och mustig fruktprofil med strukturerade tanniner och distinkta syror. Detta är svårt att bräcka.

Viner med en blend av dessa klassiska italienska druvsorter produceras idag i en rad av Nya Världens vinländer som USA, Sydafrika, i vissa delar av Sydamerika och hos Sam Miranda, förstås, i King Valley.

Sangiovese - vinet som vi skriver om Sam Miranda - Vinjournalen.se

Sam Miranda Sangiovese Barbera 2018

Sam Miranda Sangiovese Barbera 2018 är precis ett sådant vin som vi skriver om här ovan, ett rött fylligt och smakfullt italienskt vin av druvorna Sangiovese och Barbera – fast producerat i Australien! Blenden är till 88% Sangiovese och därtill 12% Barbera 12%.  Dessa saftiga druvor odlas i vingården i Myrrhee på en höjd av 390 – 450 m över havet. Vinet har en fin ekfatskaraktär då det lagrats på gamla franska fat i 12 månader före buteljering.

Sam Miranda är ett tätt, mörkt rött vin som har en mjuk aromatisk profil, fin struktur och härliga dofter och smaker. Tänk på mogna svarta körsbär, saftiga krossade vinbär, plommon och cederträ. Hitta också en del fräscha örter och aningens peppar. Helt klart ett fruktigt vin med snygga tanniner och en fin lång finish i slutet.

Sam Miranda Sangiovese Barbera är ett matvin som är mångsidigt och passar både till grillat kött av olika slag samt läckerheter ur det italienska traditionella köket men även stunsiga, lagrade ostar. Eller varför inte en italiensk höjdare: Gnocchi med örtpesto. Recept ser du nertill.

Sangiovese - gnudo med örtpesto - Vinjournalen.se

Gnocchi med örtpesto och valnötter

Örtpesto

I en matberedare mixa ihop:

  • 1 dl valnötter
  • 3 kvistar var av färsk mynta och färsk basilika
  • 2 vitlökar, skalade
  • 2 dl riven parmesan
  • 1/3 dl olivolja 
  • en nypa salt
  • 1 bifftomat

Kör först nötterna och sedan alla andra ingredienser.  Spä med lite vatten ifall du vill ha en krämigare konsistens. Dela tomaten och kläm ut kärnor och innanmätet. Resten skärs i mindre bitar. Ställ undan allt.

Gnocchi

  • 2-3 bakpotatis
  • 2 dl semolinamjöl eller Tippo ”000” vetemjöl                                            
  • 1/2 tsk salt

Koka eller baka potatisen med skal tills de är mjuka. Skala sedan och kör i potatispress, gärna medan de är lite halvvarma.

Blanda med mjöl och salt. Känn på degen. Den ska vara lätt och luftig med ändå ”gå ihop” så eventuellt behövs mer mjöl.

Dela degen i 4 bitar och rulla längder ca 3 cm tjocka. Skär i 3 cm bitar och skrapa varje bit mot en gaffel för att få räfflor.

Koka gnocchi i rikligt med saltat vatten, det går fort 2-3 minuter, så kommer de upp till ytan.

Blanda sedan med pesto och olivolja samt tomatbitarna och servera med rikligt med riven parmesan.

.

.

Här hittar du mer om Nya Världen:

Frågor och svar:

Vilka druvor används i Sam Miranda Sangiovese Barbera 2018?

Sangiovese och Barbera.

Varifrån kommer vinet Sam Miranda Sangiovese Barbera 2018?

Vinet kommer från Australien, närmare bestämt King Valley.

Vilka andra italienska druvor odlas i King Valley?

Prosecco (Glera), Nebbiolo, Pinot Grigio, Dolcetto, Arneis och Barbera.

Vilken typ av mat passar bra till Sam Miranda Sangiovese Barbera 2018?

Vinet passar bra till grillat kött, italienska rätter och lagrade ostar.

Vilken festival kan man fira i King Valley under november?

Man kan fira festivalen La Dolce Vita.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.