Hem » Vin Skola » Fiano – ett trendigt vin med finess!

Fiano – ett trendigt vin med finess!

fiano - druvklase beskärs

Det är så typiskt. Fiano är en gammal vit druvsort som går tillbaka mer än 2000 år. Historiker kallar Fiano för ett “klassiskt vin” som troligen har sitt ursprung i forntida romersk vinodling och kanske till och med innan dess har odlats av de antika grekerna? Dessa viner är idag ett trendigt inslag på vinlistor över hela världen. Men i Sverige finns det endast 2 viner med druvan Fiano. Som tur är är de båda mycket goda! Fiano-viner är generellt mycket coola, eleganta, mystiska och framför allt oemotståndliga. Dags alltså att lära sig mer!

Fiano ett glas vitt

En lustig liten druva

Namnet kommer från vitis apiana, vilket betyder vinstockar som är älskas av bin, då druvorna var söta att bina har svårt att motstå dem. Druvan växer i Kampanien, i södra Italien, en region som breder ut sig kring Neapel och Pompeji. Under medeltiden var kungen av Neapel, Carl den 1:a av Anjou, så förtjust i denna druva att han planterade hela 16 000 vinstockar av Fiano i de kungliga vingårdarna.

Fiano är både en druvsort, en vinstil, ett eget distrikt och en egen appellation, Fiano di Avellino DOCG. Förutom i Kampanien, så odlas Fiano även på Sicilien och i Puglia, där druvan får användas i appellationen Martina Franca DOC tillsammans med andra druvor. I Australien har den blivit en riktig poppisdruva och den odlas i södra Australien, i McLaren Vale och i Hunter Valley i New South Wales. Man hittar den även i USA och så långt bort som i regionen Mendoza, i Argentina.

Fiano - rosa druvor

Druvans karaktär och stil

Vinet Fiano di Avellino DOCG är ett Italiens allra bästa appellationer som man har för vitt vin. Fiano är ett blekt halmfärgat vin som odlas kring Avellinos kullar som når 600 meter. Druvans hem är en liten mytisk vinodlingszon som har alla fördelar och gör vinet unikt.

Det milda mikroklimatet med daglig variation i temperatur och den mineralrika, vulkaniska och kalkhaltiga jordmånen, druvans terroir, har en stor inverkan på det färdiga vinets stil. Stilen kan variera mellan stram, frisk och mineralisk stil till honungstoner, vaxig och strukturerat med en blommig och nötig stil. Vinproducenter i Italien och världen över använder olika produktionsmetoder för att få fram Fianos mångsidiga karaktär och stil.  

Vinexperten Jancis Robison tycker mycket bra om de eleganta Fiano-vinerna och säger om druvan:

Fiano - Jancis

Man brukar lämna druvorna på stocken så länge som möjligt, ju längre, desto sötare blir de. Druvan är läcker och strukturerad och utvecklar torkade fruktsmaker i vinet. Om vädret blir lite kallare brukar den gröna druvan få en ljus bronsfärg. På vingården krossas den och lämnas en kort tid på skinn i pressen. Till slit och oavsett stil, så blir Fiano-vinerna alltid intensiva och aromatiska.

Kanske blir det ändå inget vin som man blir rik på om man är vinodlare, för druvan har relativt låga utbyten. De små, tjockhåriga druvorna producerar vanligtvis mycket lite juice och, med tanke på vinstockarnas naturliga benägenhet för låga avkastningar, kan detta göra Fiano-vinet till ett ganska olönsamt vin. Men just nu är intresset ändå stort för denna druva då man återuppliva inhemska och klassiska sorter. 

Fiano di Avellino DOCG

2003 fick området runt Avellino DOCG-status för sina stilla, torra Fiano-viner som till minst 85% måste vinet tillverkas av Fiano och utöver får Greco, Coda di Volpe och Trebbiano användas för att få ett runt, stiligt och elegant vin. Druvorna i Avellino DOCG begränsas till ett maximalt skördeutbyte på 10 ton per ha och vinerna måste dessutom ha en lägsta alkoholnivå på 11,5%. De flesta Fiano-vinerna ligger idag dock på omkring 14%.

Dessutom finns det kanske ett 20-tal DOC appellationer som också innehåller druvan Finao i sin blend. Populäraste druvan att para ihop med Fiano är Falanghina, om man ofta även kallar för Falanghina Greco. Även det är en gammal klassisk druva med historia som odlas vid kusten i Kampanien, norr om Neapel.

fiano - laxrätt

Med vilken mat passar Fiano?

Fiano är ju intensivt och fylligt, med salta, friska toner och vinet har en hög syra. Mycket gott blir det om vinet har 3-5 år på nacken. Finare viner kan lagras mellan 7 till 10 år. Automatiskt tänker man här på fisk, sushi, räkor, kräftor, men nog skulle man kunna servera vinet till pasta med musslor eller lax, eller varför inte en Vitello Tonnato, den italienska kalvrätten. En annan underbar matchning här är umamirätter med svamp och tryffel och rätter med italienarnas populära svamp, Porcini, som de kallar vår Karl Johan svamp, blir helt perfekt. Gärna kryddad mat med chili och koriander, så asiatiska rätter är också ett bra alternativ. Vegetarianer kan dricka Fiano till exempel med felafel, tabbouleh eller pasta pesto. Det låter mångsidigt matvin, eller hur?

fiano - 2 viner

Prova två goda viner! 

Som med många intressanta viner får man alltså titta runt för att leta fram Fiano-viner i Sverige om man är sugen på att prova dessa viner.

Hos Vinoteket finns 2 årgångar av det eleganta och spännande vinet Terre del Vulcano Fiano Beneventano, 2019 och den tidigare 2018. Priset är 119 kr. Terre del Vulcano kommer från den största privatägda producenten i hela landet, EnoItalia, som ligger i Kampanien. Komplext, fylligt och torrt med en intensiv rund äppelsmak som blandas med honung och hasselnötter. Mineralisk och snyggt vin med fin finish!

På Systembolaget finns ett Fiano-vin, Montelapio Fiano di Avellino 2018 (nr 90032), för 150 kr. Detta vin kommer givetvis också från Fiano di Avellino i Kampanien och från producenten Villa Mathilde, en familjevingård med miljötänk som driver ambitiösa ekologiska projekt. Vinet är komplext och aromatiskt med en vacker fruktbouquet av gröna päron, syrliga krusbär och ett stänk av citrus. Man förnimmer kära italienska matkryddor i den mineraliska, torra profilen. Vacker avslutning!

Lite italiensk mat kanske?

Frågor och svar:

Vad är Fiano för typ av vin?

Fiano är en gammal vit druvsort som ger trendiga och eleganta viner med finess.

Var har Fiano sitt ursprung?

Fiano har sitt ursprung i Kampanien, i södra Italien, och tros ha odlats av både antika greker och romare.

Vilka egenskaper har Fiano-viner?

Fiano-viner är generellt coola, eleganta, mystiska och oemotståndliga. Stilen kan variera från stram och mineralisk till honungstoner och blommiga toner.

Vilken mat passar bra till Fiano?

Fiano passar bra till fisk, sushi, räkor, kräftor, pasta med musslor eller lax, Vitello Tonnato, umamirätter med svamp och tryffel, samt kryddad mat med chili och koriander.

Var kan man hitta Fiano-viner i Sverige?

I Sverige finns det endast 2 viner med druvan Fiano, som kan hittas hos Vinoteket och Systembolaget.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.