Vi bjuder på vintips och goda recept från Sicilien!

Förra veckan besökte Vinjournalen Sicilien, tillsammans med ett litet gäng vinentusiaster, för att lära känna lokala vinerna, prova viner, äta lite god hemlagad mat. Och gissa om vi fick en fantastisk upplevelse!

Sicilien, den största ön i Medelhavet, är långt ifrån det vackra modefolket i Milano och minst lika vackert om Toscana. Här finns det vilda Italien, maten, vinerna och naturen.

Sicilien: Cantine Settesoli vingårdar


Antika vintraditioner  

Det var grekerna som tog med sig vinkunskapen till Sicilien. Det berömda Marsalavinet började man tillverka redan på romartiden. På 60-talet förfärade sig vinfolket från Piemonte över kvaliteten på Siciliens viner. Men då fanns det ingen temperaturkontroll, ingen modern teknik, druvorna var si och så och mer än hälften av vinet gjordes av kooperativ. Så vi besökte ett av de ultramoderna vinkooperativ för att se hur det ser ut idag.  

Siciliens vinrevolution började 1980-talet då man nyplanterade på vulkanen Etnas sluttningar men också på andra delar av ön, Siracusa, Palermo, Menfi … för att nämna några. Och de har alla förutsättningar att bli den mest spännande vinregionen i Italien, med massor av sol, utomordentliga jordar, och idag mycket goda lokala druvor.

De fantastiska, rikt kalkhaltiga, flinta-jordarna är exceptionella växtplatser för dessa torra vita viner som producenterna här är på stolta över. För på Sicilien gör man nästan hellre vitt än rött vin. Kvalitets-klassificeringen Sicilia DOC, som endast får bäras av Siciliens viner, bevarar öns inhemska druvsorter och skyddar samtidigt Siciliens varumärke och de många små och stora vingårdar.

Sicilien: vinrpovning av 18 viner
Dags att prova vinerna!


Vi valde våra favoritdruvor

Det är lätt att bli kär i Siciliens förtrollande viner. Viner och druvblandningar med lokala druvor som Grillo, Fiano, Frappato och Nero d’Avola introducerar spännande och annorlunda smaker. Som vinälskare upptäcker man viner med härliga druvblandningar med internationella druvor och vi kunde snabbt utse våra druvfavoriter. Lite kort om några druvor som vi tyckte om och som representeras av viner som finns i Sverige:

Grillo (vitt)

Grön poppis-druva på Sicilien och en av de mest kända sicilianska druvorna. En aromatisk och elegant druva som ger ett spritsigt läckert vin som Mandrarossa Grillo Costadune 2017, Nr 73155, 119 kr. Mjukt vin med fruktiga aromer och toner av vita persikor, citrus och grapefrukt med aromatiska örter. Mineraliskt friskt vin med fräsch syra och rund gom. Prova till grillat vitt kött eller fisk och skaldjur, vegetariska rätter eller som vi ofta njöt av det, som aptitretare innan middagen.

Petit Verdot  (rött)

Mandrarossa Timperosse Petit verdot 2017, Nr 71441, 249 kr är buteljerad på en tuff och knubbig Barilotto-flaska som rymmer 1,5 liter som designats för producenten och detta är gjort till 100% av druvan sent skördade och underbart doftande Petit Verdot. Klart rött och läckert vin som domineras av intensiva aromer som blåbär, plommon, hallon och inte minst viol. Aningens kryddig smak av salva goda medelhavsörter. Utmärkt grillvin!

Sicilien: 4 viner från Mandrarossa

Nero d’Avola (rött)

Även kallad Calabrese och är en av Siciliens mest populära blå druvor. Ett riktigt gott vin som krävt engagemang. Mandrarossa Nero d’Avola Costadune 2017, Nr 73896, 119 kr är ett mörkt ruinröd charmör med generösa aromer av bär som björnbär och mörka mogna körsbär. Toppat med några söta kryddor, lakrits och kaffe… Lena  tanniner i balans med en fin och fruktig syra gör detta till ett snyggt strukturerat höjdarvin. Prova med en grillad köttbit, charkuterier eller kantarellrisotto.

Zibibbo (vitt)

Premiär på Systemet idag gör det vita vinet Mandrarossa Zibibbo Secco Costadune 2018, Nr 77505, 119 kr . Druvan Zibibbo kallas även ”Muscat of Alexandria” och har ett afrikanskt ursprung. Brilliant friskt vin med aromer av örttrd, kaåris och mandlar tillsammans med frukter som citrus, vit persika och blommiga toner av fläder. Nyanserat fräscht vin med bra balans. Bra som sällskapsvin men kan med fördel drickas till sommarens bufféer, eller till fisk och skaldjur.


Vinmärket Mandrarossa

Siciliens ledande vinkooperativ Cantine Settesoli ger och startade vinmärket Mandrarossa redan i slutet av 1950-talet, då flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka efterkrigstidens fattiga Italien. Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten kring Menfi på den södra delen av ön. Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar. Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter.

Idag exporterar man till ett 50-tal länder runt om i världen. De första vinerna med namnet Mandrarossa introducerades av dryckesimportören Nigab i Sverige redan för två år sedan. Man har släppt några viner i taget och fler är på gång!

Den goda maten

Både till lunch och middag serveras ett flertal rätter i generös italiensk stil. Att Sicilien är ett fiskland gick inte att ta miste på. Här är några rätter som serverades.

Nyfångad och sotad braxen

Den grillade braxen serverades med ett antal små rätter som andra av havets läckerheter som exempelvis små bläckfiskar och säsongsgrönsaker som kronärtskockor eller bönor.

  • Beräkna en hel fisk per person och fjälla, rensa och skölj ur fisken.
  • Grilla hela fisken med skinn, huvud och ben. ‘
  • Skär några skåror i skinnet på fisken och gnid in med citron.
  • Fyll fisken med färska örter, exempelvis timjan, persilja, rosmarin och några citronskivor.
  • Kläm fast fisken i ett halster och grilla kraftigt i 5-6 minuter och eftergrilla i några minuter tills fisken är genomstekt. 
  • Pensla den med lite smält citronsmör, salta och peppra och servera med en örtgremolata.

Färska favabönor med ricottafylld pasta och kryddad med fänkål

Det serverades flitigt grönsaker som var i säsong på Sicilien. Små baby kronärtskockor, fänkål och favabönor var populära inslag. Enkel mat utan krussidull! Prova denna pasta var gudagod!

  • 200 g gröna favabönor, skalade
  • 500 g fjärilspasta
  • 250 g färsk ricottaost
  • olivolja
  • 1 citron, bara zesten
  • salt och nymald svartpeppar
  • färsk basilika
  • 3 msk parmesan
  • färsk fänkål, endast strån av blasten

Koka favabönorna tills de är nästan mjuka några minuter och sålla med hålslev, Lägg in bönorna i isvatten någon minut och dränera. Ta bort ytterskinnet på varje böna. Sätt bönor åt sidan.

Koka pastan enligt anvisning. Sila.

Blanda ricotta med den varma pastan, favabönor och lite olja. Det ska bli en smetig snarare än krämig sås. Salta och peppra.

Blanda i några strån av blasten av en färsk fänkål. Garnera med parmesan och färsk basilika.

Sicilien: två rätter med favabönor

Mer om producenten Mandrarossa

.

.

.

Mer om Italien:

San Claudio II Vino Nobile di Montepulciano

Vin från Toscana - Nyanserad smak med inslag av kryddor och mörka bär

Artikelnummer: 2022

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Italien, Montepulciano, Toscana

Alkohol: 14,5 %

Pris: 189 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna