Förra veckan besökte Vinjournalen Sicilien, tillsammans med ett litet gäng vinentusiaster, för att lära känna lokala vinerna, prova viner, äta lite god hemlagad mat. Och gissa om vi fick en fantastisk upplevelse!

Sicilien, den största ön i Medelhavet, är långt ifrån det vackra modefolket i Milano och minst lika vackert om Toscana. Här finns det vilda Italien, maten, vinerna och naturen.

Sicilien: Cantine Settesoli vingårdar


Antika vintraditioner  

Det var grekerna som tog med sig vinkunskapen till Sicilien. Det berömda Marsalavinet började man tillverka redan på romartiden. På 60-talet förfärade sig vinfolket från Piemonte över kvaliteten på Siciliens viner. Men då fanns det ingen temperaturkontroll, ingen modern teknik, druvorna var si och så och mer än hälften av vinet gjordes av kooperativ. Så vi besökte ett av de ultramoderna vinkooperativ för att se hur det ser ut idag.  

Siciliens vinrevolution började 1980-talet då man nyplanterade på vulkanen Etnas sluttningar men också på andra delar av ön, Siracusa, Palermo, Menfi … för att nämna några. Och de har alla förutsättningar att bli den mest spännande vinregionen i Italien, med massor av sol, utomordentliga jordar, och idag mycket goda lokala druvor.

De fantastiska, rikt kalkhaltiga, flinta-jordarna är exceptionella växtplatser för dessa torra vita viner som producenterna här är på stolta över. För på Sicilien gör man nästan hellre vitt än rött vin. Kvalitets-klassificeringen Sicilia DOC, som endast får bäras av Siciliens viner, bevarar öns inhemska druvsorter och skyddar samtidigt Siciliens varumärke och de många små och stora vingårdar.

Sicilien: vinrpovning av 18 viner
Dags att prova vinerna!


Vi valde våra favoritdruvor

Det är lätt att bli kär i Siciliens förtrollande viner. Viner och druvblandningar med lokala druvor som Grillo, Fiano, Frappato och Nero d’Avola introducerar spännande och annorlunda smaker. Som vinälskare upptäcker man viner med härliga druvblandningar med internationella druvor och vi kunde snabbt utse våra druvfavoriter. Lite kort om några druvor som vi tyckte om och som representeras av viner som finns i Sverige:

Grillo (vitt)

Grön poppis-druva på Sicilien och en av de mest kända sicilianska druvorna. En aromatisk och elegant druva som ger ett spritsigt läckert vin som Mandrarossa Grillo Costadune 2017, Nr 73155, 119 kr. Mjukt vin med fruktiga aromer och toner av vita persikor, citrus och grapefrukt med aromatiska örter. Mineraliskt friskt vin med fräsch syra och rund gom. Prova till grillat vitt kött eller fisk och skaldjur, vegetariska rätter eller som vi ofta njöt av det, som aptitretare innan middagen.

Petit Verdot  (rött)

Mandrarossa Timperosse Petit verdot 2017, Nr 71441, 249 kr är buteljerad på en tuff och knubbig Barilotto-flaska som rymmer 1,5 liter som designats för producenten och detta är gjort till 100% av druvan sent skördade och underbart doftande Petit Verdot. Klart rött och läckert vin som domineras av intensiva aromer som blåbär, plommon, hallon och inte minst viol. Aningens kryddig smak av salva goda medelhavsörter. Utmärkt grillvin!

Sicilien: 4 viner från Mandrarossa

Nero d’Avola (rött)

Även kallad Calabrese och är en av Siciliens mest populära blå druvor. Ett riktigt gott vin som krävt engagemang. Mandrarossa Nero d’Avola Costadune 2017, Nr 73896, 119 kr är ett mörkt ruinröd charmör med generösa aromer av bär som björnbär och mörka mogna körsbär. Toppat med några söta kryddor, lakrits och kaffe… Lena  tanniner i balans med en fin och fruktig syra gör detta till ett snyggt strukturerat höjdarvin. Prova med en grillad köttbit, charkuterier eller kantarellrisotto.

Zibibbo (vitt)

Premiär på Systemet idag gör det vita vinet Mandrarossa Zibibbo Secco Costadune 2018, Nr 77505, 119 kr . Druvan Zibibbo kallas även ”Muscat of Alexandria” och har ett afrikanskt ursprung. Brilliant friskt vin med aromer av örttrd, kaåris och mandlar tillsammans med frukter som citrus, vit persika och blommiga toner av fläder. Nyanserat fräscht vin med bra balans. Bra som sällskapsvin men kan med fördel drickas till sommarens bufféer, eller till fisk och skaldjur.


Vinmärket Mandrarossa

Siciliens ledande vinkooperativ Cantine Settesoli ger och startade vinmärket Mandrarossa redan i slutet av 1950-talet, då flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka efterkrigstidens fattiga Italien. Mandrarossas vingårdar ligger längs kusten kring Menfi på den södra delen av ön. Många av Mandrarossas vinodlare är unga, välutbildade arvtagare som tagit över sina föräldrars odlingar. Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. betydande oenologisk forskning och odlar viner av både gamla och helt nya druvsorter.

Idag exporterar man till ett 50-tal länder runt om i världen. De första vinerna med namnet Mandrarossa introducerades av dryckesimportören Nigab i Sverige redan för två år sedan. Man har släppt några viner i taget och fler är på gång!

Den goda maten

Både till lunch och middag serveras ett flertal rätter i generös italiensk stil. Att Sicilien är ett fiskland gick inte att ta miste på. Här är några rätter som serverades.

Nyfångad och sotad braxen

Den grillade braxen serverades med ett antal små rätter som andra av havets läckerheter som exempelvis små bläckfiskar och säsongsgrönsaker som kronärtskockor eller bönor.

  • Beräkna en hel fisk per person och fjälla, rensa och skölj ur fisken.
  • Grilla hela fisken med skinn, huvud och ben. ‘
  • Skär några skåror i skinnet på fisken och gnid in med citron.
  • Fyll fisken med färska örter, exempelvis timjan, persilja, rosmarin och några citronskivor.
  • Kläm fast fisken i ett halster och grilla kraftigt i 5-6 minuter och eftergrilla i några minuter tills fisken är genomstekt. 
  • Pensla den med lite smält citronsmör, salta och peppra och servera med en örtgremolata.

Färska favabönor med ricottafylld pasta och kryddad med fänkål

Det serverades flitigt grönsaker som var i säsong på Sicilien. Små baby kronärtskockor, fänkål och favabönor var populära inslag. Enkel mat utan krussidull! Prova denna pasta var gudagod!

  • 200 g gröna favabönor, skalade
  • 500 g fjärilspasta
  • 250 g färsk ricottaost
  • olivolja
  • 1 citron, bara zesten
  • salt och nymald svartpeppar
  • färsk basilika
  • 3 msk parmesan
  • färsk fänkål, endast strån av blasten

Koka favabönorna tills de är nästan mjuka några minuter och sålla med hålslev, Lägg in bönorna i isvatten någon minut och dränera. Ta bort ytterskinnet på varje böna. Sätt bönor åt sidan.

Koka pastan enligt anvisning. Sila.

Blanda ricotta med den varma pastan, favabönor och lite olja. Det ska bli en smetig snarare än krämig sås. Salta och peppra.

Blanda i några strån av blasten av en färsk fänkål. Garnera med parmesan och färsk basilika.

Sicilien: två rätter med favabönor

Mer om producenten Mandrarossa

.

.

.

Mer om Italien:

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris139 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2019Druvor80 % corvina, 14 % roninella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy