Ljuvliga Polpette i en mustig marinarasås med en Amarone
Senast Uppdaterad 6 januari, 2019 av Jeanette Gardner
Vi avslutar vår italienvecka med Polpette, italienska köttbullar., som är en stor hit i Italien, där köttbullar inte är en enkel rätt. Alla gör sina egna specifika favoritvarianter och försöker på så sätt bräcka varandra genom de ingredienser man väljer. Klassisk italiensk Polpette är gjord med nötkött eller kalvkött.
Varje Polpette kan också fyllas med en tärning av exempelvis Fontinaost och sedan kokas allt i en tomatsås och serveras med pasta, en riktig Lady & Lufsen rätt som vi förstås serverar med en Amarone.
Vi återvänder denna vecka igen till vår favoritvingård, Casa Vinicola Bennati, som började producera och sälja vin på 1800-talet i närheten av Verona. Venetien är känt för att producera smakrika och välgjorda Amaroneviner. Amarone Valpolicella av druvorna Corvina, Rondinella, Molinara är inget undantag! Smakfullt vin med röda frukter, vanilj och bittermandel. Här har druvorna torkats under tre till fyra månader, vilket ger vinet dess ljuvliga och varma bouquet. Ett härligt och mustigt vin med underbart fatiga toner och en fin eftersmak.
Polpette
Blanda ihop 800 g (hälften nöt och hälften kalv) med 1 ägg, 1 dl mjölk, hackad medium stor gul lök, 2 pressade klyftor vitlökar, 2 dl hackad persilja, 2 dl ströbröd, salt och peppar. Har du en gammal parmesanbit så riv i den. Forma bullar och stek på lite så att de får en krispig yta.
Godaste marinarasåsen á la Nonna
Den traditionella italienska smaken får du av främst tre ingredienser: är kumminfrö + purjolök + persilja. Och såsen ska koka minst 2 timmar på låg värme, så gör en dubbelportion och frys in. Bästa såsen att ta fram när du behöver.
Men börja med att hacka lökar: 2 stor lök, 2 vitlökar, ½ purjo. Fräs i smör och olja.
Hacka en morot och en selleri och fräs med.
Ta i en burk krossade tomater, exempelvis märket Mutti.
Sänk nu värmen och krydda: 1-2 lagerblad, 1 msk socker, torr basilika, torr oregano, färsk basilika, ½ röd chili, 1 tsk kumminfrö, salt, svartpeppar.
Till sist tar du i 2-3 dl hackad persilja.
Låt allt koka länge, minst 2 timmar på låg värme, Håll ett öga och spä med vatten om du behöver.
Lägg i köttbullarna när du har ungefär en halvtimma kvar på koket.
Servera med din favoritpasta.
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv.
Fler inlägg av Jeanette →
Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.
Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok