Ljuvliga Polpette i en mustig marinarasås med en Amarone

Vi avslutar vår italienvecka med Polpette, italienska köttbullar., som är en stor hit i Italien, där köttbullar inte är en enkel rätt. Alla gör sina egna specifika favoritvarianter och försöker på så sätt bräcka varandra genom de ingredienser man väljer. Klassisk italiensk Polpette är gjord med nötkött eller kalvkött.

Varje Polpette kan också fyllas med en tärning av exempelvis Fontinaost och sedan kokas allt i en tomatsås och serveras med pasta, en riktig Lady & Lufsen rätt som vi förstås serverar med en Amarone.

En klassisk och supergod Amerone !

Amarone della Valpolicella  Art.nr 70779 BS | Venetien | 230 kr

Vi återvänder denna vecka igen till vår favoritvingård, Casa Vinicola Bennati, som började producera och sälja vin på 1800-talet i närheten av Verona. Venetien är känt för att producera smakrika och välgjorda Amaroneviner. Amarone Valpolicella av druvorna Corvina, Rondinella, Molinara är inget undantag! Smakfullt vin med röda frukter, vanilj och bittermandel. Här har druvorna torkats under tre till fyra månader, vilket ger vinet dess ljuvliga och varma bouquet. Ett härligt och mustigt vin med underbart fatiga toner och en fin eftersmak.

 

Polpette

Blanda ihop 800 g (hälften nöt och hälften kalv) med 1 ägg, 1 dl mjölk, hackad medium stor gul lök, 2 pressade klyftor vitlökar, 2 dl hackad persilja, 2 dl ströbröd, salt och peppar. Har du en gammal parmesanbit så riv i den. Forma bullar och stek på lite så att de får en krispig yta.

Godaste marinarasåsen á la Nonna

Den traditionella italienska smaken får du av främst tre ingredienser: är kumminfrö + purjolök + persilja. Och såsen ska koka minst 2 timmar på låg värme, så gör en dubbelportion och frys in. Bästa såsen att ta fram när du behöver.

Men börja med att hacka lökar: 2 stor lök, 2 vitlökar, ½ purjo. Fräs i smör och olja.

Hacka en morot och en selleri och fräs med.

Ta i en burk krossade tomater, exempelvis märket Mutti.

Sänk nu värmen och krydda: 1-2 lagerblad, 1 msk socker, torr basilika, torr oregano, färsk basilika, ½ röd chili, 1 tsk kumminfrö, salt, svartpeppar.

Till sist tar du i 2-3 dl hackad persilja.

Låt allt koka länge, minst 2 timmar på låg värme, Håll ett öga och spä med vatten om du behöver.

Lägg i köttbullarna när du har ungefär en halvtimma kvar på koket.

Servera med din favoritpasta.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •