Hem » Vin Skola » Vad händer med alkoholhalten i vin?

Vad händer med alkoholhalten i vin?

Faktum är att bara de sista två decennierna har alkoholhalten i en del viner skjutit i höjden markant. Från den vanliga 12,5 procent alkoholhalten kan man idag hitta många viner som håller en procent på 14-15 och även så hög som 16,9 procent. Vin som nästan skulle kunna kallas för starkvin, men inte är det.

Vad beror det på att vin blir starkare?

Druvor innehåller helt klart en större sockerhalt idag än tidigare och när jästbakterierna omvandlat sockret får vinet en högre alkoholhalt. Genom olika populära metoder, exempelvis appassimento-metoden i Italien, så höjs också procenten, då man torkar druvorna innan de pressas. Utvecklingen i vinframställningen har också till viss del drivit upp styrkan i vinet. Att sträva efter alltmer mognare och utvecklade viner, där druvor har en högre sockernivå leder naturligtvis också till att alkoholhalten blir högre. Alltfler vinentusiaster har fått smak för dessa mogna, balanserade och ofta finare viner, exempelvis av Amaronetyp. Kritiker menar att om procenten blir högre än 14% kan man inte längre njuta av vinet på samma sätt. (läs: inte dricka lika mycket). En annan oro handlar om frågor som gäller stil och smak.

En studie gjord av American Association of Wine Economists menade att den främsta orsaken till stigande alkoholhalter är klimatförändringarna. Den globala uppvärmningen bidrar också till en tilltagande sockerhalt. Varmare växtsäsonger brukar resultera i mognare druvor med högre nivåer socker.
En lösning skulle kunna vara att importera druvsorter med lägre alkohol från Nya Världen, som har varma, torra växtförhållanden. I Australien undersöker man sedan 15 år redan en del alternativa druvsorter som Aglianico, Vermentino och Fiano.

Det är inte omöjligt att göra förändringar för vingårdar för att försöka erhålla druvor som är helt mogna utan att få en skyhög sockerhalt. För att tackla klimatförändringarna och hantera potentiella alkoholhalter, experimenterar även vinodlare med nya strategier som exempelvis variera metoder för bevattning, beskärning och skörd.

Frågor och svar

Vilken är den högsta alkoholhalt vin får ha?

Alkoholprocent vin för att få klassas till kategorin vin för inte överstiga 22 procent enligt svensk lag.

Hur starkt kan vin bli?

En vin alkoholhalt kan skifta ordentligt. Mycket beroende på bland annat klimatförändringarna som gör att druvorna blir mer mogna och utvecklar högre sockerhalt. Sockerhalten under jäsning skapar därför högre alkoholhalter. Vin kan vara alkoholfria lika väl som starkviner där alkohol har tillsatts efter jäsning. Standardvinerna ligger på 12- 17 procent.

Försvinner alkoholen i gammalt vin?

Nej. Alkoholhalten förändras inte för att vinet blir äldre.

Är det skillnad mellan vitt vin alkoholhalt och rött vin alkoholhalt?

Vin procent skiljer sig från vin till vin. Färgen på vinet är alltså inte den avgörande faktorn utan sockerhalten i vinet. Det finns både alkoholfria upp till starka viner av röd och vit sort.

Spelar rödvin alkoholhalt någon roll för smaken i vinet?

Alkoholhalt vin, oavsett om det är rött eller vitt vin spelar roll för smaken. Desto högre alkoholhalt desto fylligare och krämigare upplever man vinet. Alkoholen påverkar vinets viskositet och konsistens.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Domaine des Pasquiers
Domaine des Pasquiers
Detta ekologiska, fylliga vin har en markant doft av röda bär och örter. Dofterna bär även över till smaken av vinet som har en kryddig, ren fruktdriven karaktär, med inslag av skogshallon, plommon, svartpeppar och lagerblad samt en lång eftersmak.
Mer information
Årgång2020Druvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
9 /12
Strävhet
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.