Hem » Vin Fakta » Abruzzo – tipica Italia – så typiskt Italien!
Vin & Mat | Vin Fakta

Abruzzo – tipica Italia – så typiskt Italien!

Abruzzo - vy över berg och hav - Vinjournalen.se

Vi åker till det genuina Italien, provar ett internationellt prisat veganskt vin gjort på regionens signaturdruva Montepulciano d’Abruzzo och lagar en traditionell lantlig rätt med sniglar som du i princip plockar i trädgården och slänger ihop med pasta, grädde och tryffel!

Goda vinerna som i Toscana, kristallklart långgrunt badvatten, mil efter mil och pittoreska, lantliga byar som ger ett mycket spännande perspektiv av det klassiska, genuina Italien. Vi pratar förstås om Abruzzo, ett vilt, frodigt landskap som böljar sig grönt runt om den gamla hamnstaden Pescara, den största staden i Abruzzo.

Små idylliska vingårdar som funnits där sedan urminnes tider. Valnötter och många, många olivträd. Gillar du att vandra i naturen så är Abruzzo helt perfekt. Det är ett vackert naturskyddat landskap till ungefär 30 procent.

Abruzzo har verkligen allt. Regionen ligger i mellersta Italien omringat av Adriatiska havet och bergsmassiv med toppar på upp till 2000 m där man kan åka skidor på vintern.

Abruzzo - utsikt över by och havet framför - Vinjournalen.se
Den medeltida staden Lago di Barrea

Gamla vintraditioner

I Abruzzo odlar man både gröna och blå druvor för att framställa vitt, rött och rosévin men just nu är vi extra intresserade av druvan Montepulciano d’Abruzzo och det fruktiga vinet och medelfylliga vinet Madia Montepulciano d’Abruzzo 2017, som vi strax ska återkomma till.

Tack vara etruskerna så går vinmakeriet tillbaka till sjätte århundradet f.Kr. Abruzzo har självklart ett eget DOCG, Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane. Främsta röda druvan är Montepulciano d’Abruzzo och på vita sidan hittar man Trebbiano d’Abruzzo. Andra druvor som figurerar är internationella sorter som Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Merlot eller mer lokala druvsorter som Cerasuolo d’Abruzzo, Controguerra, Sangiovese, Passerina, Pecorino och Cococciola.

I regionen produceras fylliga, mustiga och örtkryddade viner till lätta, försvinnande goda och fräscha viner. Och lagras vinerna inte på ekfat, så åldras de i rostfria ståltankar. Exporterar sitt vin gör man till bland annat Tyskland, USA och Kanada, Storbritannien och Skandinavien.

Detta är Italiens femte största vinregion näst efter Sicilien, Veneto, Puglia och Emilia-Romagna med ca 36 000 hektar uppodlad vinmark och en årlig produktion som ligger på snudd 350 miljoner liter. Här trivs druvorna i ett härligt varierat klimat som är precis som det ska vara, varmt på sommaren och kyligare på vintern.

Abruzzo - en vingård - Vinjournalen.se

Vinregionen Abruzzo har levt ett långt liv, både i med- och motgång och från att vara den dominerande bulkvinsregionen har man nu lyft sin produktionsnivå till att producera fantastiskt goda kvalitetsdrivna viner och n kommer då en ny generation av enologer, vinexperter och entreprenörer har gjort sitt intåg. Nya idéer, modern produktion, utveckling av traditionell vinkompetens.

Montepulciano d’Abruzzo

Den läckra druvan Montepulciano d’Abruzzo är känd för att var en fyllig, mörkröd druva med distinkta örtiga och kryddiga toner.  Vi kan redan nu ana att vinet är precis ett sådant italienskt vin som vi svenskar älskar att älska. På Vinjournalen brukar vi säga att druvan är full av sol och värme.

Handen på hjärtat, druvan Montepulciano är den näst mest odlade druvan i Italien, så vinerna kan självklart bli både si, men vi ska strax titta på ett vin som är ett ’säkert kort’!

Dessutom är det en djärv druva med en relativt hög surhetsgrad som ofta har rustika, intensiva tanniner och en lantlig smak. Att Montepulciano d’Abruzzo är ett fantastiskt bra matvin säger sig självt. Mycket tanniner betyder också feta rätter snarare än eleganta matchningar, gärna maträtter som väljs ur det italienska köket. Tänk köttiga pizzor eller quattro formaggi, pasta med gräddiga såser, hamburgare, krämig nötragú – ni förstår stilen…

Madia Montepulciano d’Abruzzo 2017– ett fynd!

Abruzzo - goda vinet Madia - Vinjournalen.se

Madia Montepulciano d’Abruzzo 2017 DOC är ett populärt veganskt vin som fått smeknamnet Madia och är till 100% gjort på druvan Montepulciano d’Abruzzo.

Vi skrev just att vinerna i Abruzzo antingen lagras på ekfat eller i rostfria ståltankar. Madia lagras i bägge, först i rostfria ståltankar och senare fem månader på franska ekfat. Men då blir det också ett aromatiskt, välbalanserat och modernt vin som har dofter och smaker av mörka körsbär, skogshallon och vanilj med ett stänk kaffe och toner av krämig nougat, örter och jord. Här finns också de stunsiga tanninerna och den fina mineraliteten som utmärker de bästa Abruzzovinerna. Allt blir fruktigt och kryddigt i smaken och får till slut även en fräsch och trevlig finish.

Madia kommer från en typisk pittoresk by, Villamagna och vinfamiljen De Cerchio som äger och driver vingården Torre Zambra sedan flera generationer. Just i dagarna är vinmakaren Riccardo de Cerchio värd en eloge! Madia 2017 är inte enbart ett poppisvin hos oss i Sverige utan vinet har dessutom uppmärksammats av en rad internationella vinexperter. Madia fick nyligen hela 92 poäng av 100 från en av världens främsta vinkritiker, James Suckling som skrev att vinet både är ’livligt, fräscht och prisvärt’.  

Abruzzo - James Suckling och poängtavla - Vinjournalen.se

Du hittar stiliga Madia Montepulciano d’Abruzzo 2017 i nästan samtliga systembutiker runt om i landet och du betalar endast 79 kr för en flaska!

Pasta med gräddstuvade sniglar och tryffel

Här en gräddstinn rätt med sniglar och tryffel som du bara måste prova!

Abruzzo - pasta, sniglar och tryffel - Vinjournalen.se
 • ca 10 sniglar
 • 10 skivade skogschampinjoner
 • 2 lime
 • 3 finhackade orange chilifrukter s.k. ’scotch bonnet’
 • 2 gula lökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 dl vitt vin
 • salt, svartpeppar, hackad färsk oregano och persilja
 • 2 dl vispgrädde
 • ca 10 g färsk vit tryffel
 • 2-3 droppar tryffelolja
 • 2 dl hyvlad parmesanost

Tvätta och skrubba sniglarna med lime och salt tills allt slem är borta.

Marinera sniglarna i halva delen av chilin, vitlöken och löken samt en nypa salt och rör om.

Koka sedan i ca 15-18 minuter.

Rör ihop champinjoner, resten av chilin, lök och vitlök samt persiljan tillsammans med lite salt. Låt stå i några minuter och stek sedan långsamt i ca 10 minuter.

Tillsätt sniglarna samt resten av kryddorna.

Tillsätt vinet och koka ihop. 

Häll i grädden och koka allt tillsammans i ytterligare 5 minuter.

Droppa över några droppar tryffelolja.

Servera gärna med pasta eller ris och hyvla vit tryffel över samt lite parmesanost om du vill.

På hemsidan Abruzzo Turismo hittar du mer information om boende, sevärdheter och happenings i Abruzzo!

.

.

Här hittar du fler goda pastarätter:

Frågor och svar:

Vilken druva används för att göra det veganska vinet Montepulciano d’Abruzzo?

Montepulciano d’Abruzzo-druvan används för att göra vinet.

Vilka är de vanligaste druvsorterna som odlas i Abruzzo?

För röda viner är Montepulciano d’Abruzzo den främsta druvan, medan Trebbiano d’Abruzzo är vanlig för vita viner. Andra druvor som används inkluderar Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cerasuolo d’Abruzzo, Controguerra, Sangiovese, Passerina, Pecorino och Cococciola.

Vilka länder exporterar Abruzzo sitt vin till?

Abruzzo exporterar sitt vin till länder som Tyskland, USA, Kanada, Storbritannien och Skandinavien.

Vilket är det femte största vinområdet i Italien?

Abruzzo är det femte största vinområdet i Italien, efter Sicilien, Veneto, Puglia och Emilia-Romagna.

Vilket är det populära veganska vinet från Abruzzo som har fått höga poäng av internationella vinexperter?

Det populära veganska vinet från Abruzzo som har fått höga poäng är Madia Montepulciano d’Abruzzo 2017. Det har fått 92 poäng av 100 från vinkritikern James Suckling.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.