Hem » Vin Fakta » Besök vinregionen Toscana
Vin Fakta

Besök vinregionen Toscana

villa-s-anna_villa-s-anna-wine-barrels-scaled_ozol2x-1200x401-1 - Vinjournalen.se

Den italienska regionen Toscana är ett myller av historia, kultur, storslagna vyer och vin. Toscana och Siena är kända som några av Italiens vackraste städer. Kort sagt finns här något för alla smaker, oavsett om du vill botanisera bland vin, vandra eller bara vara.

Alla som har sett filmen Under Toscanas sol vet vad vi menar när vi säger att Toscana är andlöst vackert. Dimhöljda böljande kullar med utspridda lantegendomar och slott; uråldriga vägarna som har trampats av tusentals pilgrimsvandrare och soldaters fötter; olivlundar och vingårdar; allt är som taget ur en dröm. Toscana är dessutom känt för välsmakande, rustik mat och inte minst de utmärkta viner som produceras i regionen.

Ett eldorado för vinälskare

Toscana sträcker sig längs med den Liguriens kust och är en av världens mest prestigefyllda vinregioner. Regionen gränsar till Ligurien i nordväst, Emilia-Romagna i norr, Marche i nordost, Umbrien i öster och Lazio i sydost. Samtliga av de omgivande regionerna är välkända i vinsammanhang, men det är Toscanas optimala mark- och väderförhållanden som gör att vingårdarna i Toscana kan producera viner av högsta kvalitet och unika smaker. Vindruvorna skäms bort med en perfekt mängd regn och sol där de växer i den kalkrika jorden. Det finns inte en vinsamlare som inte har internationellt populära viner som Brunello di Montalcino, Chianti eller Vino Nobile from Montepulciano och Super Tuscans på sin lista. Samtliga producerade i Toscana med mycket kärlek och stor omsorg.

Sangiovese-druvans hemvist

Toscana erbjuder en vinbredd av sällan skådat slag. Ett av de allra viktigaste och mest välkända vinerna är Chianti Classico. Den runda bastinlindade flaskan som när den har tömts ofta har fått tjänstgöra som ljusstake. Druvorna – de blå Sangiovese – till detta klassiska vin odlas bara på ett strikt begränsat område mellan städerna Florence och Siena. Sangiovese, som ingår i de flesta sorters Chianti, är en druva med tunt skinn som ger ett vin med en transparant mörkt röd färg. En Chianti Classico kan ha allt från lite till mycket kropp beroende på vilken vingård som står som producent och vilken mark som vinstockarna har växt på. Toscanarna är stolta över sina viner och Brunello di Montalcino är en av de mest välkända provinserna i Italien. Vinet från Brunello di Montalcino produceras uteslutande av Sangiovese-druvan och helt i enlighet med DOCG-reglerna. Således måste vinet lagras i trätunnor i minst 24 månader och vinet får inte lanseras förrän i början av de femte året efter att druvorna skördades. En procedur som förklarar varför Brunello är det dyraste av de klassiska toscanska vinerna.

Variation av druvsorter

Sangiovese är regionens okrönta drottning som odlas på mer än 100 000 hektar och ta upp marken på 10 procent av de italienska vingårdarna. Druvorna ger viner som inte är så färgrika men innehåller mycket tannin och syra. Man använder också en klonad variant av Sangiovese till Vino Nobile di Montepulciano; en druva som har fått namnet Prugnilo Gentile. Andra blå druvsorter som återfinns i området är Canajolo och Merlot, och sedan skapelsen av Super Tuscans även Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc.

Det produceras inte enbart röda viner i Toscana utan även vita. De vita vinerna tillverkas av druvor som:

  • Vermentino
  • Malvasia
  • Trebbiano
  • Chardonnay
  • Pinot Grigio
  • Moscato
  • Vernaccia

Några vingårdar i Toscana

Villa S. Anna – vingården som drivs av kvinnor

the-grape-scream_liten - Vinjournalen.se

Vingården Villa S. Anna är en del av en större egendom som har varit i Simona Ruggeri Fabrioni familjs ägo i 200 år. Vingården ligger på sluttningarna som omger staden Montepulciano.

Simona Ruggeri Fabrioni har ägnat många år åt att följa familjens passion och tradition av att marknadsföra och sälja kvalitetsviner med hjälp av döttrarna Anna och Margherita. Tillsammans arbetar de för att förbättra sina viner, plantera nya produktiva vinstockar, ersätta tunnor och helhjärtat ta hand om de hundraåriga vinkällarna där det nyproducerade vinet lagras i en perfekt temperatur. Här återfinns bland annat Chianti Colli Senesi DOCG som framställs av utvalda druvor från vingården, den välsmakande Rosso Di Montepulciano som kan tillfredsställer smaklökarna hos vilken vinkonnässör som helst och det sofistikerade Vino Nobile di Montepulciano. De år då vinskördarna är extra goda väljer Simona och hennes döttrar ut de bästa druvorna för att producera Villa S. Annas stolthet: Poldo.

  • Appellation: Vino Nobile di Montepulciano DOCG
  • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
  • Pris: 15 euro

En snabbtitt!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=94u0026v=rD6XKw-ijCsu0026feature=emb_logo

______________________________________________________________________________

Intervju med Simona Ruggeri Fabrioni

simona0002-col_ - Vinjournalen.se

Varför ska vinintresserade och andra turister besöka Toscana?
Toscana är ren av de vackraste regionerna i Italien och är känt över hela världen för sin konst, gastronomi (mat och vin såklart), vackert landskap och en varm, välkomnande gästfrihet.

Vilka är dina bästa tips till de som besöker Toscana för första gången?
Först och främst skulle jag föreslå ett besök i de mest välkända, och vackra, städerna, till exempel Florence, Pisa och Arezzo. Sedan skulle jag rekommendera alla att flytta sitt fokus till de små toscanska byarna som är minst lika charmiga som de större städerna. Jag kan rekommendera dessa underbara små städerna och landsbygden i Toscana: Montepulciano, Siena, Voltera, Cortona, Valdichiana och Val d’Orcia.

Vilka tre saker gör vingården Villa S. Anna speciell?
Viner av hög kvalitet, elegans och tradition.

Du vann vår fototävling ”Höstskörd 2020”, kan du berätta lite om druvskörden 2020?
Skörden 2020 var mycket bra, både gällande kvalitet och kvantitet. Vi är helt säkra på att vinerna som produceras av druvorna som skördades 2020 kommer att hålla högsta kvalitet.

Beskriv Villa S. Anna med tre ord
Elegans, feminint, italiensk charm.

Låter det här intressant? Då är du välkommen att läsa mer om vin och turism.

Läs mer om ett stort urval av vingårdar i Toscana som går att besöka på
Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Toscana samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter.

Frågor och svar:

Varför ska vinintresserade och andra turister besöka Toscana?

Toscana är känt över hela världen för sina vackra landskap, konst, gastronomi och välkomnande gästfrihet. Det är en av världens mest prestigefyllda vinregioner och erbjuder en vinbredd av högsta kvalitet och unika smaker.

Vilka är dina bästa tips till de som besöker Toscana för första gången?

Först och främst rekommenderar jag att besöka de mest välkända och vackra städerna som Florence, Pisa och Arezzo. Sedan bör man utforska de små toscanska byarna som är lika charmiga som de större städerna. Några rekommenderade platser är Montepulciano, Siena, Voltera, Cortona, Valdichiana och Val d’Orcia.

Vilka tre saker gör vingården Villa S. Anna speciell?

Vingården Villa S. Anna erbjuder viner av hög kvalitet, elegans och tradition. Den drivs av kvinnor och har en familjetradition som sträcker sig över 200 år.

Kan du berätta lite om druvskörden 2020 på Villa S. Anna?

Skörden 2020 var mycket bra både vad gäller kvalitet och kvantitet. Vinerna som produceras av druvorna från skörden förväntas hålla högsta kvalitet.

Beskriv Villa S. Anna med tre ord.

Elegans, feminint, italiensk charm.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.