Hem » Vin Fakta » Spanska eko-certifieringar
Ekologiskt viner | Vin Fakta

Spanska eko-certifieringar

Intresset för ekologiska viner ökar i takt med att vinälskare blir alltmer medvetna om hur konventionell vinodling påverkar miljön och de som arbetar med att framställa viner. I Spanien finns det främst fem organisationer som kontrollerar de ekologiska vinodlingarna.


Spanska eko-certifieringar


Catalan Council of the Organic Production (CCPAE)

Den katalanska tillsynsmyndigheten har som uppgift är att granska och certifiera de ekologiska livsmedelsprodukter som tillverkas i regionen. CCPAE genomför regelbundna kontroller hos tillverkarna, de inspekterar och tar prover från bearbetnings- och produktionssystemen. Proverna analyseras sedan för att säkerställa att produkterna inte har blivit kontaminerade med besprutningsmedel, konstgödsel eller genmanipulerade ingredienser.

 Image Alt - Vinjournalen.se


Biosphere Tourism

Den andra katalanska organisationen, Biosphere Tourism, har ett koncept som innefattar ekologisk vinturism och eko-turism. De 17 destinationer som innehar certifieringen måste uppfylla kraven för hållbarhet inom så väl det offentliga som företag och serviceinrättningar. De som innehar certifieringen åtar sig dessutom att informera turisterna om ekologisk och hållbar utveckling.

 Image Alt - Vinjournalen.se


Natural products for the Comunidad Valenciana government

Detta är en certifiering som delas ut av det generaldirektorat som ansvarar för förvaltning av hantverksprodukter, naturområden och naturturismverksamhet. Certifieringen syftar till att stimulera utvecklingen av hållbara metoder och ekologisk produktion samt bevara det lokala kulturarvet. Certifieringen ska också hjälpa till att lyfta fram regionen och de produkter och tjänster som lokalbefolkningen i regionen erbjuder.

 Image Alt - Vinjournalen.se


CAAE certificate of ecological agriculture

I Kastilien-La Mancha-regionen finns organisationen CAAE certificate of ecological agriculture, som grundades 1991. Sedan dess har mer än 1 000 000 hektar mark i regionen certifierats och den ekologiska odlingen har ökat. CAAE var också först med att ta fram standarder för hållbar bevattning, catering och handel.

 Image Alt - Vinjournalen.se


Hazi foundation

Den baskiska organisationen Hazi fundation certifierar och granskar Eusko Label, Euskal Baserri, Integrated Production of Euskadi, de tre ursprungsbeteckningarna Txakoli de Álava, Bizkaia och Getaria och utför ackrediterade inspektioner av ursprungsbeteckningen Cheese Idiazabal. Kontrollen görs för att säkerställa att produkterna innehåller det som innehållsförteckningen anger och att konsumenterna får en produkt som uppfyller de ekologiska kraven.

 Image Alt - Vinjournalen.se


ENAC

NAC är en organisation som verkar i regionen Kastilien och León. Organisationen fungerar som ett nav mellan företag, konsumenter och myndigheter. Syftet med certifieringen av processer, produkter och tjänster är att visa för både marknaden och tillsyningsmyndigheterna att en leverantör kan tillverka produkter, utveckla processer och tillhandahålla tjänster som uppfyller de uppsatta kvalitetskraven.
Om du är intresserad av att besöka vingårdar i Katalonien, vingårdar i Kastilien eller vingårdar i Baskien, boka in eller flera vinprovningar i Katalonien, vinprovning i Kastilien eller vinprovning i Baskien kan du gå in på winetourism.com. Där kan du även läsa om priser och olika aktiviteter som ingår.

 Image Alt - Vinjournalen.se


Karta över regionens vingårdar

Besök några av regionens främsta vingårdar

KATALONIEN

Bodega Miquel Jane – en familjeägd vingård med CCPAE-certifiering

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården ligger i hjärtat av Katalonien i vinregionen Penedes. Familjen Miguel har producerat vin här i fyra generationer och vinet har alltid varit en del av familjens identitet. Vinerna som tillverkas på gården har vunnit en mängd priser och kännetecknas av deras höga kvalitet och unika smaker. 2002 lanserade vingården en kollektion av nya viner som fick ett varmt välkomnande bland både vinrecensenter och vinfantaster. På vingården odlas druvorna Bodega Miguel Jane Sauvignon Blanc, Xarel.Lo, Classic Penedes Sauvignon Blanc, Classic Penedes Parellada och Baltana Rosado.

Appellation: Pendes
Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
Pris: 25 €

Celler Eudald Massana Noya – vingården med Biosphere Tourism-certifiering

 Image Alt - Vinjournalen.se

Familjen Massana har odlat vin och andra grödor i Penedes-regionen sedan 1700-talet. I dag drivs vingården av den nionde generationen som fokuserar helt på ekologist och hållbar vinframställning. På den 30 hektar stora egendomen samsas vingårdar med spannmålsfält. Beroende var på egendomen druvorna odlas får de karaktär utifrån den jordmån som vinstockarna växer på. Familjen odlar druvsorterna Xarello, Macabeu, Parrelada, Pinot Noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Viognier, Muscat och Ull de Liebre som förädlas till röda och vita viner, rosévin, mousserande vin och cava.

Appellation: Pendes
Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
Pris: 15 €

VALENCIA

Bodegas Faelo – en liten familjeägd vingård

bodegas-faelo-winery - Vinjournalen.se

Vingården ligger utanför staden Alicante och här har Bodegas Faelo en hundraårig historia av vinproduktion. Vingården drivs på traditionellt sett av den fjärde generationen i släkten. Vid millenniumskiftet bestämde sig vingården nuvarande ägare Jaime Soto och hans pappa för att börja producera vin med traditionella metoder, vilket innebär att de så långt det går undviker att använda bekämpningsmedel mot skadeinsekter och svamp. Bodegas Faelo är certifierat enligt Natural products for the Comunidad Valenciana government. På vingården odlas druvsorterna Monastrell, Cabernet Sauvignon, Syrah, Chardonnay och Moscatel.


Appellation: Alicante
Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
Pris: 15 €

KASTILIEN – LA MANCHA

Bodegas Cañaveras – en vingård som drivs av femte generationen

 Image Alt - Vinjournalen.se

Enligt Antoino Cañaveras smakar ett vin som bäst när jorden som vinstockarna växer på behandlas på ett bra sätt. Därför var det ett självklart val för familjen att ställa om till 100 procent ekologisk produktion. På vingården i Santa Cruz De Mudela i regionen Kastilien – La Mancha odlar familjen druvsorterna Verdejo, Airen, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot. Regionen har 3000 soltimmar per år och kombinationen med regelbundet regn ger smakrika druvor. Vingården har CAAE-certifiering.


• Appellation: Vino De La Tierra Castilla
• Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
• Pris: 0 €

BASKIEN

Talai Berri Txacolina – en ung eko-certifierad vingård

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården grundades 1992 när Bixente Eizaguirre bestämde sig för att gå i sin förfäders fotspår och omsätta det de hade lärt honom i praktiken. Vingården ägare hyser en stor kärlek till såväl familjeföretaget som för biologisk mångfald och hållbara odlingsmetoder. På vingården kombineras traditionella och ekologiska metoder med innovativa dito för att ta fram det bästa vinet regionen har att erbjuda. På den 12 hektar stora vingården odlas de två unika inhemska druvsorterna Hondarrabi Zuri och Hondarrabi Beltza som förädlas till röda och vita viner samt rosévin.

• Appellation: Talai Berri Txakolina, Talai Berri Beltza
• Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
• Pris: 15 €

KASTILIEN OCH LEÓN

Bodegas Comenge – vingården med prisbelönta ekologiska viner

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården är belägen 800 meter över havet och omges av andlöst vackra vyer. Regionen har ett rikt kulturarv som vinodling är en naturlig del av. Bodegas Comenge grundades 1999 när Jaime Comenge bestämde sig för att börja med sitt drömyrke – vinproduktion. Hans grundtanke var att vingårdarna är den mest väsentliga delen i vintillverkningsprocessen och redan från början fokuserade han på odlingsbiten. Bodegas Comenge är certifierat enligt ENAC och drivs 100 procent ekologiskt. På vingården odlas druvsorterna Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Garnacha och Albillo, som ger röda och vita viner samt rosé.

 • Appellation: Ribera Del Duero
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 20 €

Läs mer om ett stort urval av vingårdar i Spanien, som går att besöka, på Winetourism.com. Du kan även läsa om och jämföra vingårdar som erbjuder vinprovningar i Spanien samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter. Mycket nöje!

Frågor och svar:

Vilka är de fem organisationerna som kontrollerar de ekologiska vinodlingarna i Spanien?

Catalan Council of the Organic Production (CCPAE)
Biosphere Tourism
Natural products for the Comunidad Valenciana government
CAAE certificate of ecological agriculture
Hazi foundation

Vad är syftet med Catalan Council of the Organic Production (CCPAE)?

CCPAE granskar och certifierar de ekologiska livsmedelsprodukterna som tillverkas i Katalonien och säkerställer att de inte har blivit kontaminerade med besprutningsmedel, konstgödsel eller genmanipulerade ingredienser.

Vad innebär Biosphere Tourism-certifiering?

Biosphere Tourism-certifiering innebär att destinationer uppfyller kraven för hållbarhet inom både det offentliga och privata företag och serviceinrättningar. De certifierade destinationerna åtar sig också att informera turisterna om ekologisk och hållbar utveckling.

Vad är syftet med Natural products for the Comunidad Valenciana government-certifiering?

Certifieringen syftar till att stimulera utvecklingen av hållbara metoder och ekologisk produktion samt bevara det lokala kulturarvet i regionen Comunidad Valenciana.

Vad är syftet med CAAE certificate of ecological agriculture?

CAAE certificate of ecological agriculture-certifiering syftar till att certifiera och främja ekologisk odling i Kastilien-La Mancha-regionen och har också tagit fram standarder för hållbar bevattning, catering och handel.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.