Spanska eko-certifieringar

Intresset för ekologiska viner ökar i takt med att vinälskare blir alltmer medvetna om hur konventionell vinodling påverkar miljön och de som arbetar med att framställa viner. I Spanien finns det främst fem organisationer som kontrollerar de ekologiska vinodlingarna.


Spanska eko-certifieringar


Catalan Council of the Organic Production (CCPAE)

Den katalanska tillsynsmyndigheten har som uppgift är att granska och certifiera de ekologiska livsmedelsprodukter som tillverkas i regionen. CCPAE genomför regelbundna kontroller hos tillverkarna, de inspekterar och tar prover från bearbetnings- och produktionssystemen. Proverna analyseras sedan för att säkerställa att produkterna inte har blivit kontaminerade med besprutningsmedel, konstgödsel eller genmanipulerade ingredienser.


Biosphere Tourism

Den andra katalanska organisationen, Biosphere Tourism, har ett koncept som innefattar ekologisk vinturism och eko-turism. De 17 destinationer som innehar certifieringen måste uppfylla kraven för hållbarhet inom så väl det offentliga som företag och serviceinrättningar. De som innehar certifieringen åtar sig dessutom att informera turisterna om ekologisk och hållbar utveckling.


Natural products for the Comunidad Valenciana government

Detta är en certifiering som delas ut av det generaldirektorat som ansvarar för förvaltning av hantverksprodukter, naturområden och naturturismverksamhet. Certifieringen syftar till att stimulera utvecklingen av hållbara metoder och ekologisk produktion samt bevara det lokala kulturarvet. Certifieringen ska också hjälpa till att lyfta fram regionen och de produkter och tjänster som lokalbefolkningen i regionen erbjuder.


CAAE certificate of ecological agriculture

I Kastilien-La Mancha-regionen finns organisationen CAAE certificate of ecological agriculture, som grundades 1991. Sedan dess har mer än 1 000 000 hektar mark i regionen certifierats och den ekologiska odlingen har ökat. CAAE var också först med att ta fram standarder för hållbar bevattning, catering och handel.


Hazi foundation

Den baskiska organisationen Hazi fundation certifierar och granskar Eusko Label, Euskal Baserri, Integrated Production of Euskadi, de tre ursprungsbeteckningarna Txakoli de Álava, Bizkaia och Getaria och utför ackrediterade inspektioner av ursprungsbeteckningen Cheese Idiazabal. Kontrollen görs för att säkerställa att produkterna innehåller det som innehållsförteckningen anger och att konsumenterna får en produkt som uppfyller de ekologiska kraven.


ENAC

NAC är en organisation som verkar i regionen Kastilien och León. Organisationen fungerar som ett nav mellan företag, konsumenter och myndigheter. Syftet med certifieringen av processer, produkter och tjänster är att visa för både marknaden och tillsyningsmyndigheterna att en leverantör kan tillverka produkter, utveckla processer och tillhandahålla tjänster som uppfyller de uppsatta kvalitetskraven.
Om du är intresserad av att besöka vingårdar i Katalonien, vingårdar i Kastilien eller vingårdar i Baskien, boka in eller flera vinprovningar i Katalonien, vinprovning i Kastilien eller vinprovning i Baskien kan du gå in på winetourism.com. Där kan du även läsa om priser och olika aktiviteter som ingår.Karta över regionens vingårdar

Besök några av regionens främsta vingårdar

KATALONIEN

Bodega Miquel Jane – en familjeägd vingård med CCPAE-certifiering

Vingården ligger i hjärtat av Katalonien i vinregionen Penedes. Familjen Miguel har producerat vin här i fyra generationer och vinet har alltid varit en del av familjens identitet. Vinerna som tillverkas på gården har vunnit en mängd priser och kännetecknas av deras höga kvalitet och unika smaker. 2002 lanserade vingården en kollektion av nya viner som fick ett varmt välkomnande bland både vinrecensenter och vinfantaster. På vingården odlas druvorna Bodega Miguel Jane Sauvignon Blanc, Xarel.Lo, Classic Penedes Sauvignon Blanc, Classic Penedes Parellada och Baltana Rosado.

Appellation: Pendes
Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
Pris: 25 €

Celler Eudald Massana Noya – vingården med Biosphere Tourism-certifiering

Familjen Massana har odlat vin och andra grödor i Penedes-regionen sedan 1700-talet. I dag drivs vingården av den nionde generationen som fokuserar helt på ekologist och hållbar vinframställning. På den 30 hektar stora egendomen samsas vingårdar med spannmålsfält. Beroende var på egendomen druvorna odlas får de karaktär utifrån den jordmån som vinstockarna växer på. Familjen odlar druvsorterna Xarello, Macabeu, Parrelada, Pinot Noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Viognier, Muscat och Ull de Liebre som förädlas till röda och vita viner, rosévin, mousserande vin och cava.

Appellation: Pendes
Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
Pris: 15 €

VALENCIA

Bodegas Faelo – en liten familjeägd vingård

Vingården ligger utanför staden Alicante och här har Bodegas Faelo en hundraårig historia av vinproduktion. Vingården drivs på traditionellt sett av den fjärde generationen i släkten. Vid millenniumskiftet bestämde sig vingården nuvarande ägare Jaime Soto och hans pappa för att börja producera vin med traditionella metoder, vilket innebär att de så långt det går undviker att använda bekämpningsmedel mot skadeinsekter och svamp. Bodegas Faelo är certifierat enligt Natural products for the Comunidad Valenciana government. På vingården odlas druvsorterna Monastrell, Cabernet Sauvignon, Syrah, Chardonnay och Moscatel.


Appellation: Alicante
Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
Pris: 15 €

KASTILIEN – LA MANCHA

Bodegas Cañaveras – en vingård som drivs av femte generationen

Enligt Antoino Cañaveras smakar ett vin som bäst när jorden som vinstockarna växer på behandlas på ett bra sätt. Därför var det ett självklart val för familjen att ställa om till 100 procent ekologisk produktion. På vingården i Santa Cruz De Mudela i regionen Kastilien – La Mancha odlar familjen druvsorterna Verdejo, Airen, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot. Regionen har 3000 soltimmar per år och kombinationen med regelbundet regn ger smakrika druvor. Vingården har CAAE-certifiering.


• Appellation: Vino De La Tierra Castilla
• Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
• Pris: 0 €

BASKIEN

Talai Berri Txacolina – en ung eko-certifierad vingård

Vingården grundades 1992 när Bixente Eizaguirre bestämde sig för att gå i sin förfäders fotspår och omsätta det de hade lärt honom i praktiken. Vingården ägare hyser en stor kärlek till såväl familjeföretaget som för biologisk mångfald och hållbara odlingsmetoder. På vingården kombineras traditionella och ekologiska metoder med innovativa dito för att ta fram det bästa vinet regionen har att erbjuda. På den 12 hektar stora vingården odlas de två unika inhemska druvsorterna Hondarrabi Zuri och Hondarrabi Beltza som förädlas till röda och vita viner samt rosévin.

• Appellation: Talai Berri Txakolina, Talai Berri Beltza
• Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
• Pris: 15 €

KASTILIEN OCH LEÓN

Bodegas Comenge – vingården med prisbelönta ekologiska viner

Vingården är belägen 800 meter över havet och omges av andlöst vackra vyer. Regionen har ett rikt kulturarv som vinodling är en naturlig del av. Bodegas Comenge grundades 1999 när Jaime Comenge bestämde sig för att börja med sitt drömyrke – vinproduktion. Hans grundtanke var att vingårdarna är den mest väsentliga delen i vintillverkningsprocessen och redan från början fokuserade han på odlingsbiten. Bodegas Comenge är certifierat enligt ENAC och drivs 100 procent ekologiskt. På vingården odlas druvsorterna Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Garnacha och Albillo, som ger röda och vita viner samt rosé.

  • Appellation: Ribera Del Duero
  • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
  • Pris: 20 €

Läs mer om ett stort urval av vingårdar i Spanien, som går att besöka, på Winetourism.com. Du kan även läsa om och jämföra vingårdar som erbjuder vinprovningar i Spanien samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter. Mycket nöje!

La Dame de Malescot

Ett magiskt gott vin av högsta kvalitet! Château Malescot-St-Exupéry är ett 3ème Cru Classé slott i Margaux och är idag ett av de bäst bevarade och kvalitetsdrivna Margaux cru. Vinet La Dame de Malescot är slottets andravin.

Artikelnummer: 5491

Typ: Rött Vin

Land: Bordeaux, Frankrike

Alkohol:13,5 %

Pris:349 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna

Fakta